10 patarimų norintiems įsigyti naują būstą  (0)

Anksčiau ar vėliau visiems pribręsta laikas įsigyti būstą. Savo gyvenamo "ploto" turėjimas tampa svajone tiems, ką slegia didėjančios buitinių paslaugų ir butų nuomos kainos, emociškai ir fiziškai "pribaigia" gyvenimas susispaudus arba ne po nuosavu stogu. Gal jau esate apsisprendę, jog norite įsigyti nuosavą butą arba namą, arba gal tokių planų turite artimiausiai ateičiai? Šiame straipsnyje pateikti patarimai susidūrus su būsto pirkimo subtilybėmis galbūt padės jums išlikti ramiems, o piniginę apsaugos nuo nereikalingų "skersvėjų".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!


Šiais laikais įsigyti būstą yra pakankamai paprasta, reikia tik... turėti pakankamai pinigų arba būti linkusiam imti ilgalaikę (t.y. labai ilgalaikę – 30–40 metų) banko paskolą būstui įsigyti. Kadangi tai yra nemaža investicija, natūralu, jog kyla natūralus noras ją apsaugoti – mažų mažiausia norisi, kad perkama prekė būtų kokybiška, o pirkimo-pardavimo procesas būtų skaidrus.

Ką daryti visiškai „žaliam“ pirkėjui, kuriam kai kurios klaidos ar mažesni „neapsižiūrėjimai“ yra tarsi neišvengiami? Pasirodo, problemų išvengti galima. Vienas iš esminių gairių, į kurias galima atsižvelgti pradedančiajam, pabandysiu pateikti čia. Iškart perspėsiu skaitytojus – šis straipsnelis parašytas remiantis asmenine nuomone ir patyrimais, kurie gali skirtis nuo kitų patirties ir susidarytos nuomonės.

 

  1. Neskubėkite priimti sprendimų. Visada „pasverkite“, ar tai, ką siūlo pardavėjas, yra verta prašomos kainos? Būsto pirkimo (ypač naujos statybos) procesas užtrunka šiek tiek laiko, todėl būtų idealu, jei jums tai nebūtų kritinės skubos reikalas. Leiskite sau ramiai išanalizuoti visas rinkoje esančias alternatyvas. Taip pat ramiai ir neskubėdami įsigilinkite į preliminariąją pirkimo-pardavimo sutartį.
  2. Vadovaukitės informacija iš įvairių šaltinių. Firmų atstovų, statybos darbų vadovų nuomonę visada išklausykite. Tačiau žinokite, jog tai tik viena pusė, kuri visų pirma yra suinteresuota komercine sėkme. Visų smulkmenų apie parduodamas prekes arba atliekamus darbus iš jų retai kada išgirsite. Būtų puiku, jei turėtumėte „alternatyvius“ informacijos šaltinius, pavyzdžiui, susipažintumėte su žmonėmis, kurie būstą konkrečioje firmoje įsigijo jau anksčiau. Kartais iš jų išgirsta informacija gali būti išties vertinga.
  3. Analizuokite teisinius aspektus. Žinoma, ne visi mes turime pašaukimą būti teisininkais, tačiau įstatymų (ir ypač jų spragų) suvaržytame pasaulyje įvertinti teisinius aspektus yra svarbu. Kam to reikės? Pirmiausia, to prireiks pasirašant preliminariąją ir galutinę pirkimo-pardavimo sutartis. Taip pat to prireiks pasirašant bet kokius kitus įsipareigojimus. Jei teisei neturite laiko, būtų gerai jei kreiptumėtės į patikimą teisininką (notarą arba advokatą). Pardavėjus atstovaujantys asmenys dažniau linkę būti šališki. Prisiminkite, jog finansiškai teisininko paslaugos jums kainuos maždaug 1–2% perkamo būsto kainos.
  4. Nepamirškite savo nuomonės. Jei jums kas nors neaišku sutarties tekstuose, prieš jas pasirašant ramiai viską išsiaiškinkite. Būtų puiku, jei visos „neaiškios vietos“ būtų pakomentuotos raštiškai tos pačios sutarties tekste. Jei sutartį pirmą kartą pamatote jos pasirašymo dieną ir tik pas firmą atstovaujantį notarą, kuris jau dabar pat nori gauti parašą, suteikite sau „malonumą“ atidedami sutarties pasirašymą. Ją ramiai perskaitysite namuose gurkšnodami kavą arba arbatą ir aptarsite su savo gerais draugais.
  5. Stebėkite, ar pardavėjas vykdo visus savo įsipareigojimus. Jei jūsų netenkina atliktų darbų kokybė, arba nukrypstama nuo sutarties sąlygų, tai išsakykite drąsiai, aiškiai ir iškart. Vėliau gali būti per vėlu. Be to, prisiminkite, jog jūsų pačių įsipareigojimų vykdymą pardavėjas tikrai stebės ir abejotina, ar kur nors nuolaidžiaus.
  6. Matykite viską savo akimis. Statybos šiuo metu vyksta neįtikėtinais greičiais, todėl tikrai nepamaišys, jei porą ar trejetą kartų per savaitę į statomą objektą apsižvalgyti atvyksite patys. Žinosite, kokie darbai ir kaip yra atlikti jūsų būste, be to, tai praplės jūsų akiratį.
  7. Konsultuokitės su specialistais. Terminas „specialistas“ šiandien yra gerokai nuvalkiotas, tačiau tikrų vienos ar kitos srities ekspertų yra ir bus. Pavyzdžiui, tikrai nebus blogiau, jei prieš pasirašant priėmimo-perdavimo aktą (galutinę pirkimo-pardavimo sutartį) susirastumėte statybos darbų kokybę objektyviai įvertinti sugebantį asmenį.
  8. Būkite kūrybingi. Kai perkate būstą sau, prisiminkite, jog jame gyvensite jūs patys. Pagalvokite, kokio norėtumėte patalpų išplanavimo, išsirinkite sau patinkančias ir „įkandamas“ apdailos medžiagas, santechniką ir kitus komponentus bei detales. Jei patys nesate linkę imtis ką nors remontuoti, nepalikite neužbaigtų darbų – gali pasitvirtinti teiginys, jog „nieko nėra amžiniau už laikina“. Per daug neišlaidaukite – žinokite, jog kai kurių pasirenkamų tos pačios kokybės medžiagų arba komponentų (ypač elektrinės/elektroninės dalies) kainos gali skirtis net apie du kartus.
  9. Saugokite savo ir sau artimų žmonių sveikatą. Gali būti, jog jums teks susidurti su situacijomis, kuriose kils neigiamų emocijų, teks nerimauti. Mokslininkų teigimu, tokių procesų metu žūva žmogaus smegenų neuronai, kurių kiekio kol kas atstatyti nemokame. Visais atvejais žinokite, jog sveikata, kaip ir žmogaus gyvybė, yra neįkainojama, todėl venkite jus žalojančio streso. Taip pat prisiminkite, jog namas šiaip ar taip yra daiktas. Daiktai turi tarnauti žmogui, o ne jis jiems.
  10. Saugokite savo investiciją. Jei būstui įsigyti imsite banko paskolą, įkeičiamą turtą teks apdrausti be kokiu atveju. Tačiau jei visą kainą ar jos didžiąją dalį mokate iš savo grynųjų lėšų, apdrauskite būstą nekilnojamojo turto draudimu. Draudimo įmokos gali svyruoti priklausomai nuo draudimo kompanijos politikos, turto vertės ar rizikos kategorijos, tačiau mokėdami kelis šimtus litų per metus galite apdrausti tikrai daug. Tai apsaugos jus nuo nereikalingų rūpesčių.

 

Kol kas tiek patarimų. Jei straipsnio komentaruose skaitytojai pateiks kitų svarbių ir naudingų patarimų, mielai jais papildysime originalų tekstą. Sėkmės įsigyjant būstą!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)