Vėjas ne tik šaldo, bet ir šildo

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Anonymous 2008-01-12 20:41
kodėl tuomet naudojamos horizontalios ašies, o ne vertikalios ašies jėgainės? Kame čia ašys?????
Anonymous 2008-01-13 00:43
kazin kaip paciam tokia pasidaryt..
Ta 2008-01-13 15:05
Idomu keik kainuoja toks daiktas...pastatai sau ant stogo ir uztenka: D
Anonymous 2008-01-13 18:52
Na gal ir nieko tik vat tikrai idomu ar atsipirktu toks daiktas ,ypac Lietuvos klimate, aisku jei siekiame svaresnes aplinkos tai gerai ,bet kazkodel zmones apie ja dar neperdaugiausia galvoja(o tai liudina) ,mane ir sudomino kodel nenaudojamos VAVJ vietoj HAVJ ??? gal delto kad pastarosios brangesnes ???
Anonymous 2008-01-13 23:48
Šitokią elektrinę būtų galima sujungti su mobiliųjų ir radijo ryšių bokštais, t.y. statyti elektinę kurios viršuje būtų tie visi siųstuvai/imtuvai. Šitaip bokštas ne tik pats sau pasigamintų elektros, bet išnaudotų aukštai esančius vėjus ir papildytų elektros tinklus. Žinoma jeigu čia nebūtų jokių techninių problemų...
Anonymous 2008-01-14 19:08
na jos "pazaboja" vejo energija, aisku atsiranda siokios tokios apkrovos jos remui, tie auksi bokstai gal nesukuri tokiom aprkrovom (mano mintys) o ta pasidayt nera taip ir sunku. kaip modeli suprast principui galima is popieriaus pasidaryt.
vaidasb 2008-01-15 10:05
Sveiki, kaip vienas is tokiu jegainiu gamintoju galiu papasakoti ir atsakyti i jums kylancius klausimus. Pirmiausia del HAVJ ir VAVJ naudojimo. VAVJ iki siol buvo mazai domimasi ir mazai tobulinamos del to, kad jos yra riboto galingumo. Iki siol yra tik keletas bandymu padaryti galingas tokias jegaines, tad jos paprasciausiai buvo nustumtos i sali ir vystytos HAVJ. Is principo HAVJ gali buti labai galingos - megavatines, taigi ir yra komerciskai patrauklesnes nors turi daugiau minusu. Tuo tarpu VAVJ yra skirta daugiau buitiniam naudojimui (konkreiciai as dabar konstruoju 5 kw galios turbina). Del to kur isigyti ir kiek kainuoja. Na siuo metu kaip rasiau konstruoju 5 kw galios turbina, tai veliau viskas bus komercializuojama ir parduodamos jegaines. Pvz 5 kw galios turbina turetu kainuoti apie 25000 lt (plius - minus priklausomai nuo galutinio produkto, kur statoma). Su musu tipo turbina galima pasiekti gan neblogu rezultatu, nes esant mazam vejui galima pastatyti didesni boksta ir gauti pakankama galia. Taip pat greiciausiai bus modelis kokiu 1 - 2 kw, skirtas grynai elektros gamybai ir naudojimui buiciai (apsvietimui, tv, saldytuvui ir t.t.). Tokia jegaine be UPS kainuotu apie 7 - 9 tukst lt. Dar cia dedasi UPS, bet kiekvienas gali spresti kokio jam reikia pagal galinguma. Toliau del radio, tv, mobiliuju bokstu. Taip, mes taip pat galovojam tokias jegianes ten ikisti arba pakabinti salimais. Apkrovos stipriai nedidetu, jei butu kabinama ne paciam virsuje, o tarkim per viduri. Zodziu, viskas galima. Del elektors tinklu papildymo, cia yra sudetingas dalykas, nes reikalinga papildoma gana brangi iranga, todel dabar dirbame taip, kad tokias buitines jegaines zmones naudotu grynai savo poreikiams ir akumu krovimui (kad nereiktu imti elektros is tinklo ir taip sutaupytu pinigus). Jeigu turit papildomu klausimu galit parasyti vaidas@transer.net arba info@happygolf.lt Vaidas
Anonymous 2008-01-15 10:13
Labai įdomu, kad atsiliepė gamintojas! O tai man, kaip galimam vartotojui kyla klausimas - aš nusiperku 5 kw galios jėgainę ir turiu tuos 5 kW tuomet, kai ji driba pilnu pajėgumu? O iš kur man žinoti, jog Rūgpienių kaime ji dirbs tokiu galingumu ne kartą į metus kai ateis Kotrynos uraganas? eksperimentuoti kažkaip nesinori - visgi 25 000.... Būtų labai gerai, jei pvz Jūs atliktumėt įvairiose Lietuvos vietovėse eksperimentus kiek vidutiniškai tokia elektrinė prisuka per metus galios. O, tada jau rimta šneka būtų ir jei skaičiai pakankmai, manau norinčių daug atsirastų.
Ta 2008-01-15 15:26
Manau su akumuliatorium gautusi taip, kad esant ilgam viejuotam sezonui prisikaupia energijos, nes tiek nesuvartojama (arba kaupiama naktimis pvz), o kai reikia is akumuliatoriaus iskraunama...bet ka zn.
Anonymous 2008-01-15 16:57
Atsakymas del bandymu ir ivairiu vietoviu. Cia yra daug paprastesnis dalykas. Kiekvienas norintis pasistatyti jegaine, gali paimti ir pasidaryti vejo stebejimus. Cia galima padaryti su vejo greicio matuokliu (kuri galima isigyti uz kelis simtus litu). Kitas variantas uzsakyti tokius stebejimus. Bet cia jau konkreciu atveju. Paprastai gali uztekti zinoti vejuotuma tame regione. Pvz, dabar statoma jegaine Klaipedos raj, Gargzduose, ji dabar yra kieme, tad praktiskai netoli namo. Bet cia yra paprasta iseitis. Butent tokia kokia as darau, galima visa laika padidinti, t.y. pridejus dar viena moduli iskelti dar i virsu ir gauti papildoma sukimo galia. Tokiu atveju galima iskelti tiek, kad ir prie visai mazo vejo butu pakankamai galios sukti generatoriu. Tad kas liecia eksperimentus butu mazdaug taip. Zinoma, mes kai jau pastatysim jegaine stengsimes pasizriuret kiek butent ji toje vietoje pagamina. Dabar as statysiu 5 m aukscio turbina, kuri turetu sukti 5 kw generatoriu, bet jeigu noriu gauti 5 kw prie 5 m/s vejo, tai reikia man apie 12,5 m aukscio jegaines. Zinoma jos kaina kazkiek padideja, bet jau prie didesnio vejo ji suks daug daugiau ir ta energija nebus isnaudojama. Tad cia reikia kiekvienu konkreciu atveju ziureti. Dabar del to kur elektra deti kai nereikia. Pirmiausia, 5 kw jegaine daugiau skirta jau sildymui, tad nemaza dali el. reikia ten ir kreipti. O siaip gyvenimui - sviesai, tv, saldytuvas, gali pakakti ir 2 kw jegaines. Siaip ar taip dali elektros galima ir net butina kaupti, nebent gyvena zmogus ant veju trasos, kur nuolatos jis siaucia. Kaupimas ir panaudojimas yra gana paprastas: akumuliatoriai + ups. Viska sujungus galima naudoti 3 el saltinius: vejo el is generatoriaus, el is akumu, el is RST ar VST. El. kokybe labai gera ir praktiskai niekada nebus kad nebus jums elektros, tai pliusas. Dar va yra kuriama akumuliacine sistema, kuri bus geresne nei akumuliatoriai ir bus kaip tik pritaikoma vejo energijai kaupti (ten tokie pliusai kaip tarnavimo laikas, iskrovimo gylis ir t.t) Kokia el. sistema pasidaryti, priklauso nuo pasiruosimo investuoti dydzio. Tai yra kiek akumu statyt ir kokios galios ups deti (buiciai gali uztekti ir 2-3 kw, bet galima deti 3-5 kw, ju kaina gerai soka i virsu).
Anonymous 2008-01-17 22:19
nagis dabar paskaiciuokim truputeli : sakykim as i menesi isnaudoju elektros energijos uz kokius 300lt tai 300 padauginam is 12 men ir gaunam kad i metus as sumoku 3600 lt. taigis jei as nusipirkciau jegaine uz 25000lt ir atsijungciau nuo VST ar RST tai ji man atsipirktu per nepilnus 7 metus,(daugoka) bet aisku atsijungti nuo pagrindiniu tinklu nerekomenduojama nes gali pasitaikyti ir nevejuotu dienu todel reikes naudotis ir moketi uz elektra todel atsipirkimas sito irenginio dar toleja, naudojant akumuliatorius kazi ar tiek laiko islaikys tie akumuliatoriai todel vel reikes pirkti naujus ir vel tolsta atsipirkimas ir nemokamos energijos gavimas. beto kazi ar ta sistema taip ir veiks tuos 7 metus be aptarnavimu ir remontu kuriuos aisku taippat uz dyka nieks nedarys..... todel investuoti tokius pinigus i kazka kas atsipirks geriausiu atveju tik po 7 metu manau truputi netikslinga. cia dar aisku tik taip paemiau kad visus metus po 300lt i menesi moku nors realiai tai vasara buna tik 100lt taip kad arba reikia tureti begale pinigu ir nezinoti kap juos isleisti arba paciam laisvalaikiu konstruoti toki irengini su maziausiom investicijom,arba jau kitokio varianto nera kaip tokia vejo jegaine. Beje yra ir alternatyva vejuj tai saules energija kurios metuose buna daugiau nei vejo(mano nuomone)
enzim 2008-01-18 01:24
Dėl atsipirkimo. Stodama į ES LT įsipareigojo, kad kažkoks % elektros energijos iki kažkurių tai metų turi būti gaminama iš atsinaujinančių šaltinių(vėjas,saulė,biokuras ir kt.). Tam įstatyme man įstrigo tai, kad jei pasistatai jėganę(tarkim vėjo) ir pagamini perteklinę energiją, tai elektros tinklai privalo iš tavęs ją supirkti už ženkliai didesnę kainą, nei kad mes perkam iš jų. Kas susidomėjot,susirasit tiksliau. Teisė ne mano sritis. Aš tik parodžiau kryptį.
Anonymous 2008-01-18 11:01
Del atsipirkimo matau ten paskaiciavo zmogus. Truputi neteisingai skaiciuoja del galios ir kainos santykio. Jei teisnaudoji 300 lt, tai gal tau neverta statyti 5 kw galios jegaines. Gal tau uztenka 2 kw jegaines, kuri kainuotu tik kokius 8000 lt. 5 kw galios jegaine skirta zmonems, kurie elektra naudos sildymui (o cia jau kainos kitokios). Mano tikslas ir yra pagaminti ir parduoti tokia jegaine kuri atsipirktu gana greitai ir kaina butu nedidele. Be to dabar reikia tureti omeny, kad kainos elektros nebus to pacios kaip dabar po metu - dvieju, tad atsipirkimo laikas is karto trumpes.
Anonymous 2008-01-21 11:48
tai ar nebutu žymiai pigiau pastatyti dvi jėgaines po 2 kw ? ir efektyvumas didesnis turėtu buti
Anonymous 2008-01-21 12:58
Sakot galima naudoti buitiniams prietaisams, apsvietimui, o kaip yra islyginamas sroves stiprumas, juk srove sokineja ir reikalingi "lygintojai"? bet jie labai brangus...tai kazi ar kaina buvo nurodyta su pilna iranga???? ir dar jei galvojat statyti aukstesne nei 8-10m jau reikalingi spec.leidimai?? O koki plota butu galima apsildyti ir buitiniams prietaisams naudoti su 3-5 KW jegaine?
Anonymous 2008-01-22 10:38
Atsakau del dvieju 2 kw jegainiu statymo. Cia yra kai kurie niuansai, nes pastatyti dvi kainuos brangiau, o efektyvumas atvirksciai mazesnis. Kodel? Nes keliant viena 5 kw jegaine, kad ir kiek butu moduliu eina i virsu kur vejas didesnis, taigi geriau suks. Be to bus mazesnis guoliu kiekis ir pan daliu, kuriuos sugerdamos energija stabdo sukimasi. Todel viena auksta turbina suks geriau nei dvi mazos. Plius reikes 2 bokstu, 2 generatoriu, 2 pamatu. Tai vis didina kaina. Atsakymas del auksciu ir leidimu. Tikrai, siuo metu pasakyti i si klausima negaliu, nes neissiaiskinau. Realiai, jeigu zmogus jau nori statyti turbina, tai gali nueiti i savo savivaldybe ir butent toje vietoje issiaiskinti kas ir kaip. Mes kaip gamintojai padetume su technine informacija. Bet siaip puikiai suprantu ir tikiu, kad kaime zmones statys be jokiu leidimu. Del sroves lyginimo. Cia yra labai paprastas sprendimas - UPS. Jis ir lygina srove ir tiekia geros kokybe el. (gali buti geresne nei gaunate is vst ar rst tiesiogiai), gali krauti akumus. Taip jo kaina LT yra gana didele (priklauso nuo galingumo). Mes dabar svarstome galimybe vezti is Kinijos UPS ir juos parduoti uz protingesne kaina. Ta prasme komplektuoti. Tai tarkim nedideliam namui, protingai naudojant elektra turetu uztekti 3000 VA upso, tai biski virs 2 kw. Zinoma, toki naudojant mikrobanges ir skalbenkos neijungsit vienu metu - ismes saugikli. Bet protingai naudojant, apsvietimui, tv, kita buitine technika dirbs. Galima kitas variantas 6000 KV ups, cia jau virs 4 kw. To tikrai turi pakakti. Dabar mes skaiciuojam, kad tokio kaina turetu buti apie 4 - 5 tukst lt. (siaip rinkoje - 7 - 8 tukst. lt). Tas mazesnis atitinkamai kainuos pigiau. Tad bendra sistemos kaina priklauso nuo jusu pasirinkimo. Del pastato apsildymo ploto. Cia mes neskaiciuojam, nes viskas priklauso nuo namo sienu silumines varzos, sildymo poreikio, sildymo bendros sistemos, net namo tipo, langu kiekio ir t.t. Siaip turekit omeny, kad sis sildymas nepakeis kitos sildymo sistemos 100 proc., turbina gali padeti sutaupyti, nes prides silumos, taip pat vasara pasildys vandeni ir pan. Bet kazkoki tradicini kura vis tiek reikes naudoti, bent jau kazkiek.
Anonymous 2008-01-22 15:26
mano katilas ~15 kw realiai isnaudoju kokius 8 (darbiniu rezimu praktiskai neikada nedriba). buciau visiskai nieko pries naudoti kokius 4 kw shildumui. be to shildymui nereikia nei shsutros elektronikos nei akumu. varai "papriamuju" i tiek
Anonymous 2008-01-23 07:47
kazkas cia ne taip ilindau i pirma pasitaikiusi tinklapi kad paziureti elektriniu radiatoriu kainu ir galingumu tai pamaciau kad ~1kw radiatorus apsildo tik kokia 14-16 kvadratu tai i viena kambari jau kokius 2 reiktu jungti(aisku priklauso nuo kambariu dydzio ) o dar i kitus 3 kambarius... jug nestatysi naujo namo 50 kvadratu bendro ploto. Taip kad tu net ir 5 kw jegaines mazoka kad apsildyt nama neskaitant visu buitiniu prietaisu lygintuvu,virduliu,skalbykliu ir pan o dar jei uzsimanyciau sildomu vonios grindu o dar katilas pasildyti vandeni taip kad investuoti 25000 i kazka kas neaisku kada atsipirks tai jau cia nesamone, toki generatoriu galima statytis nebent prie kokio sodo namelio arba vasarnamio bet ir tai 25000 tai jau daug. Ps. vaidas, nepyk bet man neiseina kaitaip suskaiciuoti kad tai butu gera investicija
eWizard 2008-01-23 14:36
Nereikia lyginti šildimo elektros energija gauta iš vėjo ir šildymo malkom, dujom ir pan. Kas nors galėtų palyginti su šildimu naudojant elektros energiją iš skirstomųjų tinklų. Bent kiek esu girdėjęs, tai kainos visai negundančios. Jei šildysit elektra, tai reikėtų apgalvoti ir tai, jog 5kW jėgainės tikrai neužteks.
Anonymous 2008-01-24 18:08
Sveiki, Padarom taip, as pastatysiu jegaine ir tada realiai matysim kas ir kaip sildo. Skaiciavimai viena - realus bandymai bus jau sis tas. Tada parasysiu visa nauja straipsni ir bus aisku kiek vejas prisideda prie sildymo. Dar netrukus jei pavyks gauti tinkama generatoriu (arba kai pavyks gauti) parasysiu apie 2 kw galios jegaines naudinguma ir panasiai. Si jegaine jau bus skirta pardavimui. Siaip dar karta noriu atkreipti demesi, vejas negali 100 proc pakeisti kazkokio sildymo budo (nebent jau tikrai gerai pucia). Cia yra kaip pagalba pagrindiniam sildymui, kas leidzia suekonomint. Del kainos lygiai tas pats, jei zmogus 100 proc vejo energija varo i sildyma, tai ir kaina galima sumazinti, nes nereiks UPSo arba inverterio,