Kietajam diskui - 50 metų  (0)

IBM pradėjo gaminti pirmuosius magnetinius kietuosius diskus 1956 metų rugsėjo 13 dieną. Šie diskai kainavo 50000 dolerių ir svėrė kelias tonas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį trečiadienį kietasis diskas (angl. hard disk) šventė savo gimtadienį – pasiektas jubiliejinis 50 metų amžius.

IBM pristatė pirmąjį magnetinį kietąjį diską 1956 metais, kada buvo pristatytas IBM 305 RAMAC (Random Access Method of Accounting and Control).

Sukurtasis prietaisas žymėjo perfokortų ir magnetinių būgnų, kaip pagrindinių duomenų saugojimo terpių, eros pabaigą. IBM RAMAC buvo galima saugoti 5 MB duomenų, įrašytų penkiasdešimtyje 24 colių skersmens diskų. Diskai buvo sumontuoti cilindre. Duomenis iš diskų nuskaitydavo tarp jų judanti skaitymo įtaiso galvutė. Tuo metu turėti 50 nuskaitymo galvučių viename duomenų saugojimo įrenginyje buvo neleistina prabanga.

Restauruojamas RAMAC

RAMAC buvo patalpintas apytiksliai dviejų šaldytuvų dydžio korpuse ir svėre keletą tonų. Nuo to laiko diskinių saugojimo įrenginių talpa padidėjo daugiau nei 70 milijonų kartų, o kai kurių plataus vartojimo rinkai pateikiamų diskų skersmuo nesiekia 1 colio.

Mikro-kietieji diskai

1956 metais IBM savo kompiuterių įrangą pardavinėjo tik lizingu, kadangi RAMAC kaina buvo apytiksliai lygi 50000 JAV dolerių. Įvertinus infliaciją, ši kaina šiandien atitinka 360000 dolerių. Iš pradžių diskas buvo naudojamas tik didelėse kompanijose. Šiuo metu kietieji mikrodiskai naudojami tokiuose įrenginiuose kaip skaitmeniniai fotoaparatai, vaizdo kameros ir muzikos grotuvai. Šiuo metu kietųjų diskų rinką stipriai apkarpo „Flash“ atminties įrenginiai, tačiau tik nedidelė žmonių dalis mano, kad jie sugebės artimiausiu metu visiškai pakeisti kietuosius diskus. Kietųjų diskų įrenginių paklausą skatina skaitmeninės daugialypės terpės suklestėjimas – didelės skiriamosios gebos (HD) filmų įrašų atsiradimas, asmeninių duomenų bibliotekų saugojimo poreikiai ir t.–t.

RAMAC savo korpuse

Iki dabar yra išlikę tik keli RAMAC įrenginiai. Kompiuterių istorijos muziejuje (Mountain View, Kalifornija) laisvalaikiu dirbantys žmonės bando restauruoti tokį „agregatą“ iki visiško darbinės būklės atstatymo. Jį planuojama eksponuoti naujajame muziejuje, kuris bus pastatytas netoli Silicio slėnio – vietos, kur RAMAC buvo sukurtas.

Parengta pagal: The hard drive turns 50

http://www.vnunet.com/vnunet/news/2164178/hard-drive-turns?page=2

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)