Iš Žemės į kosmosą transliuojama reklama alkaniems ateiviams (Video)  (17)

Iš Arkties regione esančių Europos EISCAT mokslo asociacijos radarų pirmą kartą į kosmosą buvo pasiųsta komercinė reklama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakar šešias valandas EISCAT Europos kosminės stoties Svalbarde radarų kompleksas Didžiųjų Grįžulo Ratų kryptimi transliavo radijo signalus, kuriais tikimasi atkreipti nežemiškų civilizacijų dėmesį, pranešė „New Scientist“.

Radarų signalai buvo nukreipti į vieną Didžiųjų Grįžulo Ratų žvaigždyno saulės sistemą už 42 šviesmečių nuo Žemės. Manoma, kad šioje saulės sistemoje yra tinkamos sąlygos Žemės tipo planetoms, kuriose gali būti nežemiška gyvybė.

EISCAT radarai paprastai naudojami aukštutiniams Žemės atmosferos sluoksniams tirti. Pasak EISCAT mokslo asociacijos vadovo Tony van Eykeno, šių radarų signalai yra vieni stipriausių, kokie tik yra sklidę į kosmosą iš mūsų planetos. Jis juos palygino su švyturiu, kurio šviesa sklinda už Saulės sistemos ribų.

EISCAT radarai transliavo MPEG failą su bendrovės „Doritos“ traškučių reklama. Pasak T. van Eykeno, dvejetaine sistema užkoduoti signalai gali pasirodyti gana atsitiktiniai, tačiau kelias valandas reguliariai kartojant jų serijas tikimasi atkreipti nežemiškų būtybių dėmesį – jos esą turėtų suprasti, kad tai yra „protingas pranešimas“.

EISCAT atstovų teigimu už kosminės reklamos transliavimą „Doritos“ paaukos nenurodyto dydžio sumą. „Tai nedideli pinigai, bet galbūt tai bus pirmasis žingsnis į kitokio mūsų resursų naudojimo perspektyvas“, - sakė T. van Eykenas.

2007 m. viena Europos EISCAT mokslo asociacijos partnerių – D. Britanijos Mokslo ir technologijų infrastruktūros taryba (STFC) – pranešė nutraukianti visos eilės astronomijos tyrimų projektų finansavimą ir nebeteiksianti paramos šalies mokslininkams, norintiems naudotis Norvegijai priklausančiame Svalbarde įrengtų radarų kompleksu.

„Kada nors ateityje pinigai, gaunami iš tokio pobūdžio komercinių paslaugų, bus naudojami tikriems tyrimams finansuoti“, - sakė EISCAT vadovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)