Juodosios skylės „žaibas“ smogė kaimyninei galaktikai (video)  (12)

Astronomai pirmą kartą savo akimis išvydo kosminę dramą, kai vadinamosios juodosios skylės sukurtas spindulys kliudė kaimyninę galaktiką. Tačiau neapsigaukite - tai, ką pastebėjo astronomai, nevyksta būtent dabar - šis kosminis spektaklis prasidėjo prieš 1 milijoną metų, tad dabar žmonės mato tik jo istoriją. Tačiau galaktikų mąsteliais milijonas metų prilygsta sekundėms, tad šia prasme tai dar labai nesena istorija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai be galo įdomus reiškinys, leidžiantis stebėti kokią milžinišką įtaką galaktikoms turi juodosios skylės. Tačiau jai tai vyktų arti Žemės, įdomumas greitai peraugtų į baimę. Niujorko Heydeno planetariumo direktorius Neilas de Grasse`as Tysonas pabrėžė, jog pastebėtas nepaprastai įdomus reiškinys, bet džiaugėsi, „kad mes jį stebime saugiu atstumu“. Juodosios skylės išsimėčiusios po visą Visatą, tačiau kaip taisyklė jos tūno kiekvienos galaktikos, tarp jų ir mūsų Paukščių tako centre. Kai kurios iš jų praryja aplinkines žvaigždes ir į tarpgalaktinę erdvę išmeta galingą, koncentruotą dalelių srautą, abipus tokios skylės nusidriekiantį milijonus šviesmečių. Astronomams pirmą kartą pavyko išvysti, kaip toks spindulys kliudo gretimą, 1,4 mlrd. šviesmečių nuo Žemės išsidėsčiusią dviejų galaktikų sistemą, pakrikštytą 3C321. Daugybės teleskopų Žemės orbitoje ir paviršiuje padarytoje kompozicinėje nuotraukoje matyti, kaip masyvios juodosios skylės spindulys kliudo mažesnės galaktikos disko kraštą. „Žinant, kokią radiaciją skleidžia toks spindulys, aš nenorėčiau atsidurti jo kelyje“, – sakė N. De Grasse`as Tysonas. Didžiulė rentgeno ir gama spindulių koncentracija vos per porą mėnesių sunaikintų bet kurios planetos, patekusios į juodosios skylės spindulio „ugnies liniją“, atmosferą.

Nors spindulys galaktiką kliudė prieš vieną milijoną metų, jis vis dar aktyvus ir nenusilps dar nuo 10 iki 100 mln. metų ir jo poveikis nebus vien naikinamas: srauto atnešta energija ir radiacija paskatins naujų žvaigždžių formavimąsi „nukentėjusioje“ galaktikoje.

Šiame sumodeliuotame video galite stebėti juodosios skylės sugeneruoto spindulio kelią ir kaip jis kliudo gretimą 3C321 galaktiką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (12)