Didžiausio pasaulio teleskopo E-ELT projektas  (2)

Europos Pietinė observatorija užsimojo atlikti gigantišką uždavinį – suprojektuoti ir pastatyti didžiausią pasaulyje teleskopą su 42 metrų skersmens veidrodžiu. Kai kurių mokslininkų nuomone įgyvendintas projektas atvers naują astronomijos mokslo erą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teleskopas su 42 metrų veidrodžio skersmeniu nebuvo pirminė Europos Pietinės observatorijos (ESO – European Southern Observatory) projekto idėja – pradžioje gimė „kukli“ 100 m skersmens diametro veidrodžio teleskopo (OWL – OverWhelmingly Large) vizija. Jo plotas prilygtų visų dabar pasaulyje veikiančių teleskopų veidrodžių bendram plotui. Įsisvajoję astronomai tikėjosi tokiu teleskopu stebėti Žemės tipo planetų, besisukančių apie nutolusias žvaigždes, paviršius. Vis gi tai nebuvo vien nepagrįstos svajonės – tokio diametro veidrodis tikrai būtų leidęs stebėti labai tolimas planetas ir net jų paviršius, o žiūrint iš technologinės pusės, šiuolaikinis mokslas ir technika tokį projektą įgyvendinti pajėgtų.

Taip turėjo atrodyti OWL teleskopasPlanuoto OWL teleskopo modelis

Tačiau tokio teleskopo projekto kaina pagal pirminius paskaičiavimus siekė 1,5 milijardo eurų – tokia suma ir didžiausiems entuziastams pasirodė didoka. Galiausiai buvo priimtas sprendimas parinkti ekonomiškai priimtiniausią teleskopo projekto variantą su veidrodžio diametru nuo 30 iki 60 metrų. Po krūvos diskusijų, skaičiavimų ir vertinimo darbų, pasirinktas 42 metrų skersmens projekto variantas. Aišku, sumažėjus kainai ir diametrui, nepalyginamai sumažėja ir teleskopo galimybės, tačiau nežiūrint to, projektuojamas teleskopas vis tiek būtų įspūdingų parametrų, o projekto entuziastams – tai naujos astronomijos eros pradžia.

Mokslininkų entuziazmas šiuo atveju visiškai suprantamas. Didžiausias dabar esantis pasaulyje teleskopas (SALT – 11) stovi Pietų Afrikos respublikoje (Sutherland) – jo veidrodžio skersmuo yra 11 metrų ir kol kas tai didžiausias galimas monolitinio veidrodžio skersmuo. Pirmosios nuotraukos su šiuo teleskopu atliktos 2005 metais – tai nūdienos technikos kūrinys. Pagal bendrą veidrodžių plotą jis nusileidžia tik Didžiajam binokuliariniam teleskopui, stovinčiam Arizonos valstijoje (JAV) –, turinčiam du 8.4 metro skersmens veidrodžius. Tačiau ir pastarasis visiškai paleistas tik 2005 metų gale. Tuo tarpu europiečiai astronomai vis dar naudojasi VLT (Very Large Telescope) teleskopu, stovinčiu Čilėje. Jį sudaro keturi 8.2 m skersmens veidrodžiai. Kiekvieną dieną mokslinėje periodikoje pasirodo vidutiniškai 1,5 straipsnio su nuotraukomis, darytomis VLT teleskopu. Dėl to teleskopui prigijo „atradimų mašinos“ vardas. Planuojamas naujas 42 metrų skersmens veidrodis turės nepalyginamai geresnes charakteristikas, todėl mokslininkų svajonės apie visiškai naują astronomijos ir atradimų erą turi aiškų ir tvirtą pagrindą.

Naujas teleskopas, pagal giminystės ryšius su VLT, pavadintas E-ELT (European Extremely Large Telescope, Europinis superdidelis teleskopas). Jis turės atlikti kelis esminius uždavinius. Visų pirma, tai galaktikų ir jų grupių formavimosi procesų, vykusių ankstyvoje Visatoje, stebėjimas. Ir visų antra – naujų gyvybės formų paieška planetose, besisukančiose apie artimiausias žvaigždes. Visgi stebėti planetų paviršius teleskopo techniniai parametrai neleis, tačiau juo bus galima atlikti spektrinius planetų paviršiaus tyrimus. O tai reiškia, jog bent jau teoriškai, bus galima aptikti metano dujas – mikroorganizmų arba chlorofilų metabolizmo produktą – medžiagą, kurią naudoja augalai ir bakterijos fotosintezei atlikti.

Planuojamas gigantas bus unikalus ne tik pagal galimybes, bet ir pagal veikimo principą. Jo veidrodis skirtingai nuo kitų šiuolaikinių teleskopų bus ne monolitinis. Tiesiog tokio skersmens monolitinio veidrodžio neįmanoma pagaminti – kol kas didžiausias tokio tipo veidrodis stovi SALT – 11 teleskope (11 m.) Pietų Afrikos Respublikoje. Projektuojamas teleskopas turės veidrodį, sudarytą iš daugelio segmentų, o informacijos srautą apdoros ir į bendrą vaizdą apjungs kompiuteris. Kiek prireiks atskirų segmentų kol kas dar nėra aišku.

42 m skermens teleskopo struktūra

Projektuojamo gigantiško teleskopo struktūra

Gigantiško teleskopo projektas dar tik įsivažiuoja. Iki 2006 metų galo tikimasi sudaryti galutinę teleskopo konsepciją. Nors tokie planai skamba gana ambicingai, tačiau daktaras Andreas'as Kaufer'as (Andreas Kaufer), vienas iš projekto kuratorių, įsitikinęs, jog tokie terminai visai realūs. Panašius planus bando įgyvendinti ir JAV astronomai – jie planuoja pastatyti teleskopą su 30 metrų skersmens veidrodžiu. Tačiau europietiškas projektas juos vis tiek lenkia – „mes norėtume padaryti kai ką daugiau“, – kukliai pastebi A. Kaufer'as. Teleskopo statybų pradžia numatyta 2010-2011 metais. Pastatymo vieta taip pat dar nėra žinoma – minimos įrengimo galimybės Pietų Afrikoje, Tibete, Maroke, Grenlandijoje ir Antarktidoje.

Kol dar projektas tėra analizės stadijoje, galima pasigrožėti būsimo teleskopo vizijomis:

Apytiksliai taip atrodys projektuojamas E-ELT

Apytiksliai taip gali atrodyti projektuojamas E-ELT telskopas

Dar viena galima išorinė E-ELT konstrukcija

Dar viena galima E-ELT kostrukcija


Parengta pagal:

Оптический гигант
http://www.popularmechanics.ru/part/?articleid=605&rubricid=3

Гонка вооружённых глаз
http://gazeta.ru/science/2006/08/09_a_730898.shtml

Европейские астрономы построят Очень большой телескоп
http://lenta.ru/news/2006/08/08/telescope/

Record mirror for Euro telescope
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/5252228.stm

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (2)