Naftos eros pabaiga: artėja karai ir socialiniai neramumai  (16)

Pasaulinės naftos gavybos apimtys gerokai anksčiau nei buvo prognozuojama pasiekė savo viršūnę ir iki 2030 metų sumažės dvigubai. Ekspertai perspėja, kad dėl didėjančio naftos deficito pasaulis gali įžengti į karų ir socialinių krizių laikotarpį, rašo britų dienraštis „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokietijoje veikianti organizacija „Energy Watch Group“ pirmadienį Londone pristatė savo tyrimą, kuriame teigiama, kad pasaulinė naftos gavyba savo aukščiausią tašką pasiekė 2006 metais – kur kas anksčiau, nei tikėjosi dauguma ekspertų. Tyrimo autoriai prognozuoja, kad naftos gavyba mažės po 7 proc. kasmet. Tuo tarpu, pasak dienraščio, praėjusią savaitę naftos kainos kone kasdien pakildavo iki naujų rekordinių aukštumų – pavyzdžiui, penktadienį naftos kaina viršijo 90 JAV dol. už barelį.

„Greitai pasaulis nebesugebės išgauti būtino naftos kiekio, nes paklausa didėja, o pasiūla tampa mažesnė. Tai milžiniška pasaulinės ekonomikos problema“, - tvirtina „Energy Watch Group“ steigėjas, Vokietijos parlamento narys Hansas – Josefas Fellas, prisidėjęs prie sėkmingai šalyje veikiančios atsinaujinančių energijos šaltinių rėmimo sistemos kūrimo, rašo „The Guardian“.

Pranešimo autorius Joergas Schindleris mano, kad didžiausią pavojų kelia staigus naftos gavybos apimčių sumažėjimas pasiekus gavybos viršūnę. O tai ekspertų teigimu jau atsitiko.

Naujo tyrimo rezultatai prieštarauja Tarptautinės energetikos agentūros prognozėms, sutinkamai su kuriomis šiuo metu nėra pagrindo nerimauti dėl naftos išteklių būklės, teigia dienraštis.

Tačiau „Energy Watch Group“pranešimas iš esmės remiasi duomenimis apie realias naftos gavybos apimtis. Teigiama, kad tokie duomenys yra patikimesni, nei žemės gelmėse slypinčių naftos atsargų vertinimai. Organizacijos teigimu oficialiai pasaulinės naftos atsargos vertinamos maždaug 1,255 gigabarelių – atsižvelgiant į dabartines vartojimo apimtis jų turėtų pakakti 42 metams. Tačiau „Energy Watch Group“ atstovai mano, kad iš tikrųjų naftos resursų apimtys yra trečdaliu mažesnės, nei teigiama oficialiai.

Pasak dienraščio, šiuo metu pasaulyje išgaunama apie 81 mln. barelių naftos per dieną. „Energy Watch Group“ ekspertai teigia, kad iki 2030 m. šis skaičius sumažės iki 29 mln. Be to, jie prognozuoja žymų dujų, anglies ir urano atsargų mažėjimą, kai naftos atsargos ims sparčiau sekti.

D. Britanijoje naftos gavybos apimtys aukščiausią tašką pasiekė 1999 m. ir nuo to laiko sumažėjo 2 kartus iki maždaug 1,6 mln. barelių per dieną, rašo „The Guardian“.

Pasak pranešimo, perspektyva neteikia vilčių, jei tik požiūris į energetinius šaltinius nebus pakeistas iš esmės. „Energy Watch Group“ ekspertai cituoja britų energetikos specialistą ekonomistą Davidą Flemingą: „Numatomas tiekimų trūkumas gali lengvai išprovokuoti gąsdinančias masinių neramumų scenas, panašias į tas, kurias šį mėnesį matėme Mjanmare. Vyriausybė, energetikos sektorius ir gyventojai negalės nekreipti dėmesio į tai, kas vyksta, nes situacija gali tapti nekontroliuojama ir sukelti visišką suirutę visuomenėje.“

Dienraščio teigimu panašią išvadą daro ir J. Schindleris: „Pasaulis stovi prie struktūrinių ekonominės sistemos pokyčių slenksčio. Juos išprovokuos mineralinių išteklių mažėjimas. Šie pokyčiai atsilieps praktiškai visiems mūsų kasdieninio gyvenimo aspektams“.

Vienas žymiausių britų ekologų, knygos „Pusė jau baigėsi“, kurioje pasakojama apie naftos gavybos viršūnės pasiekimo pasekmes, autorius Jeremy Leggettas pareiškė, kad D. Britanijos vyriausybė ir energetikos pramonė „tikrovėje vykstančių reiškinių neigimą pavertė sistema“ ir kad reikia imtis skubių veiksmų.

„Kai dirbau vyriausybės patarėju, siūliau sudaryti specialią grupę, kuri turėtų nustatyti, per kiek laiko D. Britanija galės mobilizuoti alternatyvias technologijas energetikos srityje, kai bus pasiekta naftos gavybos viršūnė ir prasidės smukimas, - pasakoja jis. – Kiti patarėjai energetikos klausimais palaikė šią idėją. Tačiau vyriausybei priimtiniau miegoti, nei imtis tyrimų – bent jau dėl to, kad galėtų apsidrausti. Tiems iš mūsų, kuriems akivaizdu, kad gavybos viršūnė buvo pasiekta netikėtai anksti ir kurie žino, kuo tai gresia, suprasti tokią ramybę neįmanoma.“

Pasak „The Guardian“, Josefas Fellas tvirtina, kad pasaulis privalo greitai pereiti prie masinės energijos iš atsinaujinančių šaltinių gamybos ir stipriai padidinti jos naudojimo efektyvumą. Tai esą būtina norint kovoti su besikeičiančiu klimatu ir išvengti elektros energijos tiekimo sutrikimų. „Jei mes tai padarytume, galėtume išvengti energetinės krizės“, - sako jis.

„Energy Watch Group“ steigėjas D. Britanijos vyriausybę apkaltino dviveidiškumu. „T. Blairas ir G. Brownas daug kalbėjo apie klimato pokyčius, tačiau neparengė būtinos atsinaujinančių energijos resursų plėtros politikos, - tvirtina J. Fellas. – Todėl jie ir kalba vien tik apie atominę energiją ir anglies dvideginio emisijų sulaikymą ir saugojimą“.

Pasak dienraščio, D. Britanijos vyriausybės Verslo departamento atstovas spaudai prieš kelias dienas pareiškė, kad per artimiausius kelerius metus pasaulinės naftos gavybos ir perdirbimo apimtys augs sparčiau, nei didės pasiūla. „Pasaulinių naftos atsargų yra pakankamai, kad įžvelgiamoje ateityje būtų išlaikytas ekonominis augimas. Išbandymu taps būtinybė pateikti šiuos resursus rinkai taip, kad klientai būtų stabiliai, laiku, patikimai ir už priimtiną kainą aprūpinti energija“, - sakė jis.

Vokietijoje energijos iš atsinaujinančių šaltinių gamintojams mokamos papildomos išmokos. Tokios politikos laikosi ir daugelis kitų šalių, tačiau ne D. Britanija. Joje atsinaujinantys šaltiniai užtikrina tik 2 proc. bendrų šalies energetinių poreikių, rašo „The Guardian“.

www.balsas.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (16)

Susijusios žymos: