Archeologai aptiko Romos įkūrėjų olą (video)  (5)

Prisimenate, kokia legenda byloja apie Romos, vienos iš didžiausių senojo pasaulio imperijų kilmę? Nors apie ją mokykloje tikrai kalbėjo, bet mes priminsime dar kartelį – Romos miestas įkurtas dviejų mitinių herojų – Romulo ir Remo. Pagal legendą, juos žindydama užaugino vilkė. Vėliau, atėję į valdžią broliai kartu statė Romos miestą, tačiau susipyko ir Romulas nužudė Remą. Tokiu būdu Romulas tapo pirmuoju Romos valdovu. Tokia trumpa istorija, kurią vėlei teko prisiminti, nes archeologams pavyko aptikti kai ką tikrai įdomaus – spėjama ta pačią olą, kurioje vilkė maitino brolius dvynius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš kelias dienas Italijos kultūrinio palikimo ministerija (Ministero per i Beni e le Attività Culturali) publikavo pirmąsias olos nuotraukos, kurioje kaip mokslininkai spėja galėjo vykti legendoje aprašyta istorija. Pati ola (ją italai pavadino Lupercale, nuo lotyniško žodžio „lupa“, kas reiškia „vilkę“) aptikta šiais metais Palatino kalvos gelmėse vykdant imperatoriaus Augusto dvaro atstatymo darbus.

„Mes gręžėme žemę prie pat rūmų pastatų, norėdami nustatyti pastato pamatus, kaip netikėtai aptikome tuščią ertmę“,-pasakoja Irene Iacopi, vienas iš kasinėjimus vykdančių archeologų.

Mokslininkai pabūgo, kad ola neįgriūtų, todėl tradiciniai kasinėjimo darbai nebuvo pradėti. Olai tyrinėti pasitelkti distanciniu būdu valdomi prietaisai.

Lazerinių skenerių pagalba pavyko išsiaiškinti, jog groto diametras – 6,56 metro, o aukštis - 7,13 metrų. Grotas pasislėpęs po žeme 15 metrų gylyje. Tyrinėjant olos vidų pastebėta spalvota mozaika, padaryta iš įvairaus spalvoto marmuro.

Kaip atrodo olos vidus, galite pažiūrėti šiame video intarpe – jis nufilmuotas su specialiu zondu-kamera. O štai šiame puslapyje rasite ir daugiau groto nuotraukų – su gana aukšta kokybe.

Manoma, jog Augustas liepė atrestauruoti romėnams šventą olą ir ant jos pasistatė rūmus. Tokiu būdu tikėjosi dar labiau padidinti savo įtaką – juk rūmai, stovintys ant šventosios olos patys tampa šventi. Tuo pačiu šventumo aureolė paliečia ir patį imperatorių.

Tolesnių tyrimų metu archeologai tikisi surasti užverstą įėjimą į olą. Tačiau dar nenuspręsta kaip tai padaryti - galima įėjimo ieškoti su zondo pagalba iš olos vidaus, tačiau tam reikia platinti zondo įleidimo angą. Tokiu atveju rizikuojama pažeisti senovinę mozaiką ir negana to iškyla reali grėsmė olos įgriuvimui. Kasinėjant iš išorės aplink kalvą, galima suniokoti kitas istorines vertybes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: