Laimės valstybė Himalajų viršukalnėse  (11)

Nuošali Himalajų karalystė Butanas yra vienintelė pasaulio valstybė, kurios vyriausybė žmonių laimę oficialiai laiko savo politikos centru. Kuo gi ji ypatinga, jog susilaukė žiniasklaidos dėmesio? Tiesiog unikaliu požiūriu į mus supantį pasaulį ir atrodo neatsiejamą jo dalį - technologijas ir sparčiai plintantį masinį vartojimą. Šia prasme Butanas - tarsi gyvas pavyzdys to, jog gyvenime visada galimos pasirinkimų alternatyvos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Imdamasi kokių nors priemonių, šalies valdžia turi apsvarstyti ne tik, kaip tai paveiks bendrąjį nacionalinį produktą, bet ir kokios įtakos padarys „bendrajai nacionalinei laimei“. Šį, dabar jau plačiai vartojamą, terminą pirmasis pasiūlė būtent Butano karalius Jigme`as Singye`as Wangchuckas.

„Idelologija Butano plėtros tikslus visuomet jungia su laimės paieška“, – trumpai apibendrina kitas šalies valdžios pareigūnas.

Neliestos gamtos ir unikalios kultūros Butanui iki šiol pavyko apriboti kitokių vertybių invaziją – nors ir užtektinai šiuolaikiška, šalis tiki, jog turi nedaug ko pasimokyti iš Vakarų valstybių pavyzdžio. Tad dėl „laimės“ politikos valstybėje Butano sprendimai, smarkiai besiskiriantys nuo tų, kuriuos priima šalys, siekiančios tiesiog ekonominės sėkmės.

Butano ūkio plėtra stabili, bet lėtesnė, tad gyventojai ne tokie turtingi, kokie galėtų būti, tačiau laimės jiems bandoma atseikėti kitais būdais. Pavyzdžiui, Butano sostinėje Thimpu (pirmoje nuotraukoje kaip tik šis miestas ir matyti) – aiškus reklamos „stygius“. Neseniai miestas, nenorėdamas leisti plisti vartotojiškumui, „ištrėmė“ „Coca Colos“ ir „Pepsi“ reklaminius stendus.

Valstybė taip pat buvo paskutinioji pasaulyje, įsivedusi televiziją. Tai padaryta tik 1999 metais. Ką tik čia jau atsisakyta tokių „nedaug prie laimės prisidedančių“ kanalų kaip MTV ar imtynių.

Butanas neįsileidžia netgi plastikinių maišelių ir tabako, nes jie „liūdina šalį“. Himalajų valstybė taip pat turėjo šviesoforų, bet gyventojai juos laikė „erzinančiais“, tad reguliuoti eismo vėl grąžinti žmonės.

Apsilankę Butane išvysite visur plėvesuojančias budistų vėliavėles – tai vienas ženklų, kad valstybė dvasinį tobulėjimą laiko lygiaverčiu finiansiniam.

Kitas iš kertinių Azijos šalies laimės politikos akmenų yra ir rūpinimasis aplinka – tai reguliuoja griežtos taisyklės.

Gali būti, kad ir kitas taisykles Butanui taikyti paprasčiau, nes jis – nuošali valstybė. Griežtumą galima įskaityti ir kaip absoliučios monarchijos požymį, tačiau taip pat aišku, kad stiprios ne tik neįveikiamos aplinkybės, bet ir žmonių apsisprendimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (11)

Susijusios žymos: