Artėjantis interneto domenų perversmas  (6)

Interneto vardų sričių sistemą prižiūrinti JAV organizacija ICANN (Internet Corporation for Assigned Names or Numbers) paskelbė pradinį naujų taisyklių, pagal kurias aukščiausiojo lygio domenų, tokių kaip „com.“ ar „.org“, sąrašas bus išplėstas šimtais ar net tūkstančiais naujų vardų, variantą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai bus didžiausios beveik 25 metus veikiančios interneto adresų sistemos reformos pradžia, praneša „Physorg.com“.

Interneto domenų vardų sistema padeda kompiuteriams, o tuo pačiu ir vartotojams, surasti reikiamas interneto svetaines ir perduoti el. pašto laiškus adresatams. Nauji interneto domenai leistų įsteigti lengvai įsimenamus pavadinimus turinčias svetaines, nes dauguma lengvai įsimenamų vardų .com adresų zonoje jau yra užimti.

Didžiausi domenai šiuo metu žymi tam tikras šalis, pvz., .uk (Didžioji Britanija) arba .it (Italija), .com - komercinius puslapius, o .net arba .org – institucines organizacijas. Pagal naująsias taisykles įmonės ir asmenys, norintys naudoti savo pasirinktus naujus aukščiausiojo lygio domenus, turės pateikti atitinkamas paraiškas. Paraiškos mokestis bus paskelbtas penktadienį, tačiau manoma, kad jis sieks maždaug 200 tūkstančių dolerių. ICANN tikisi, kad šios lėšos padės padengti interneto domenų sistemos išlaidas, kurios, prognozuojama, sieks 20 mln. dolerių.

Naujų interneto vartų aibėje gali atsirasti ir vietoves simbolizuojantys vardai, pavyzdžiui, .nyc ar .berlin, arba nurodantys svetainės veiklos sritį, pavyzdžiui, .bank. Numatomos didžiulės naujų adresų kainos greičiausiai atgrasys pavienius asmenis nuo asmeninio interneto domeno įsteigimo, tačiau stambios kompanijos, visgi gali panorėti registruoti savo pavadinimus, tokius, kaip .disney ar .ibm.

Naujos taisyklės turėtų supaprastinti naujų interneto vardų siūlymą. 2000 ir 2004 metais ICANN buvo surengusi naujų adresų konkursus, tačiau jų pasiūlymų peržiūra truko pernelyg ilgai. Pavyzdžiui, .post domenas, skirtas pašto paslaugoms, yra peržiūrimas jau daugiau nei keturis metus. Šių dviejų naujų adresų siūlymo akcijų metu buvo įregistruoti tik 13 naujų interneto vardų. Bene didžiausi ir ilgiausi debatai vyko dėl sekso pramogų verslui skirto .xxx domeno registravimo, kurį užprotestavo ne tik interneto dorovės sergėtojai, bet ir vyriausybinės organizacijos.

Supaprastintos taisyklės numato pirminę naujo adreso peržiūros fazę, kai bet kas gali užprotestuoti naują adresą, motyvuodamas rasizmo propagavimu, teisių į prekės ženklą pažeidimu ar panašumu į jau egzistuojančią adresų zoną. Jei pirminės peržiūros metu nebus jokių prieštaravimų, naujas adresas bus įregistruotas gana greitai. Tiesa, kai kurie ICANN vadovai išreiškė susirūpinimą, kad naujos taisyklės ICANN gali paversti interneto cenzoriumi, sprendžiančiu, kas gali būti nepriimtina kam nors kurioje nors pasaulio šalyje.

Anot teisės mokslų profesorės Susan Crawford, priklausančios ICAN vadovybei, remiantis šiomis taisyklėmis, vyriausybėms atsiranda galimybė vetuoti kokio nors vardo registravimą. Nors ji balsavo už taisyklių pakeitimą, tačiau anot S. Crawford, jas būtina dar patikslinti.

Tiesa, nauji interneto domenų vardai vargu ar nukonkuruos .com adresų zoną, o naujų taisyklių kritikai teigia, kad pakeitimai tik privers kompanijas veltui išlaidauti. Pavyzdžiui, „Microsoft“ gali būti priversta užsiregistruoti microsoft.paris adresą, kad to nepadarytų kas nors kitas ir nepasinaudotų „Microsoft“ vardu. Be to, dėl bendrinių žodžių, tapusių prekės ženklu, pavyzdžiui, .apple ar .windows, gali kilti aršūs teisiniai ginčai.

Pastaruosius trejus metus Internetinė vardų ir adresų suteikimo korporacija (ICANN), kuri veikia kaip interneto reguliatorė bei domenų sistemos prižiūrėtoja, siekė, kad adresų naudojimas būtų suteiktas kuo platesniam interneto vartotojų skaičiui.

Pranešama, kad pirmą kartą aukščiausiojo lygmens domenus bus galima registruoti užrašytus ne angliškais rašmenimis (pavyzdžiui arabų bei azijiečių kalbomis). Skaičių naudojimas bus draudžiamas siekiant išvengti techninių problemų. Icann vadovo Dr. Paul Twomey teigimu, jei naujosios taisyklės bus priimtos, tai bus vienas didžiausių pokyčių internete per šį dešimtmetį.

“Poveikis bus nevienodas skirtingose pasaulio dalyse. Tai įgalins grupes, bendruomenes ir verslo įmones aiškiai identifikuoti save internete”,- teigė Icann vadovas. “Kaip ir JAV XIX amžiuje, šiuo metu mes atrandame naujas žemes ir žmonės galės dėl siekti tapti šių žemių savininkais”, - teigė Dr. P. Twomey. “Tai bus akivaizdus šuolis interneto geografijoje.”

ICANN taip pat nusprendė apriboti domenų bandymo galimybes, leidusias „išbandyti“ naują domeno vardą prieš jį nusiperkant. Iki šiol vardo registravimo taisyklių spraga leisdavo iki penkių dienų nemokamai naudotis užregistruotu norimu interneto domeno vardu. Tuo aktyviai naudodavosi įvairūs brukalų ir kenkėjų platintojai, kurie masiškai registruodavo vienkartines svetaines ir vėliau jas „gražindavo“ bei atsiimdavo pinigus . Jie ne tik šiukšlina interneto tinklus, bet ir kliudo užregistruoti norimą interneto vardą teisėtai veiklai. Pagal naujas taisykles, pinigai nebus gražinami, jei vardus registruojantis subjektas nuspręs sugrąžinti jo netenkinusį vardą.

Taisyklėse aptariamos situacijos, kaip bus sprendžiami ginčai, kai tą patį domeną norės įregistruoti keli pareiškėjai, ir kaip bus rengiami aukcionai dėl geografinio pobūdžio domenų ar prekės ženklų. ICANN pranešė 45 dienas lauksianti pasiūlymų ir komentarų dėl naujųjų taisyklių, o kitų metų pradžioje planuojanti surengti pirmuosius aukcionus. Naujieji aukščiausiojo lygio domenai neturėtų pradėti veikti bent jau iki 2009 m. pabaigos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: