Neįtikėtina, bet tiesa: tikimybė gimti per Kalėdas yra mažesnė nei bet kurią kitą dieną – štai kodėl  ()

Jei kas nors jūsų paprašytų atspėti jų gimtadienį, nepateikę jokios papildomos informacijos, turbūt pasijustumėte šiek tiek sutrikę. Juk tikimybė, kad atspėsite atsitiktinai, yra viena iš 365, tiesa?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, ne visai. Yra viena metų diena, kai tikimybė, kad žmonės gims, yra kur kas mažesnė nei bet kurią kitą dieną – ir yra laikotarpis, kada gimstamumas smarkiai šokteli į viršų.

Statistiškai įrodyta, kad per Kalėdas, gruodžio 25 d., gimsta mažiausiai kūdikių.

„Gruodžio 25-oji yra mažiausiai populiari gimdymo diena JAV, Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje. Anglijoje, Velse ir Airijoje tai antra pagal nepopuliarumą diena po gruodžio 26-osios“, – aiškina ekonomistas Jay Zagorsky.

Remdamiesi 1978–1992 m. JAV gimimo įrašų informacija, mokslininkai Stacy Dickert-Conlin ir Amitabh Chandra sugebėjo kiekvienai metų dienai išvesti gimdymo tikimybę – 2006 m. šie duomenys buvo surinkti į sąrašą, paskelbtą leidinyje „New York Times“.

Atmetus vasario 29-ąją – kadangi ji nutinka tik kartą per ketverius metus, tad šiuo požiūriu ji turi tam tikrą pranašumą – nepopuliarumo požiūriu buvo aiški nugalėtoja: iš visų galimų metų dienų nė viena nebuvo mažiau tikėtina kaip gimtadienio diena nei gruodžio 25-oji.

Bet tai juk keista, tiesa? Jei tai būtų atsitiktinė data – neturinti jokios ypatingos kultūrinės reikšmės – tuomet ji tikrai nebūtų tokia įdomi. Tačiau Kalėdų diena yra kitokia. Taigi, ar tai tik savotiška sėkmė, dėl kurios tradicinė šventė tapo vienintele metų diena, kai žmonės nesijaučia norintys gimdyti? Ar čia veikia kokie nors biologiniai kintamieji? O gal tai visai kas kita?

Mokslininkai yra nustatę biologines priežastis, dėl kurių gimstamumas kinta priklausomai nuo metų laikų. Pavyzdžiui, vasaros pabaigoje ir rudenį kūdikiai gimsta dažniau – ir manoma, kad taip yra dėl įvairių veiksnių, kurie sieja mūsų kūnus su besikeičiančiu pasauliu.

 

„Hipotezės apima spermos kokybės pablogėjimą vasarą, sezoninius priekinės hipofizės ir kiaušidžių funkcijos skirtumus, atsirandančius dėl dienos šviesos ilgio pokyčių, ir kiaušinėlio kokybės arba endometriumo imlumo svyravimus“, – aiškinama 2001 m. leidinyje „Obstetrics and Gynecology“ paskelbtame straipsnyje.

„Padidėjęs seksualinis aktyvumas, susijęs su metų pabaigos šventėmis, taip pat buvo įvardytas kaip galimas elgesio paaiškinimas, kodėl gruodžio mėnesį būna daugiausia pastojimų“, – priduriama straipsnyje.

Nors tai paaiškina, kodėl tiek daug kūdikių gimsta rugsėjo mėnesį, tai tikrai nepaaiškina gimtadienių trūkumo per Kalėdas. Galų gale, grįžkime devyniais mėnesiais atgal nuo švenčių sezono ir turėsime kovo pabaigą – vargu, ar tai bus spermatozoidus gniuždantis karštas vasaros vidurys. Taigi, kodėl taip yra?

 

Priežastis, dėl kurios ypač mažai tikėtina, kad gimdysite Kalėdų dieną, yra praktiška. Tai, kad žmonės negimsta per šventes, toli gražu nėra atsitiktinumas.

„Visos mažiausiai gimimui palankios dienos JAV yra susijusios su šventėmis – nesvarbu ar tai būtų Kalėdos, Naujieji metai, liepos ketvirtoji, ar Padėkos diena“, – rašo J.Zagorsky. Tačiau „priklausomai nuo metų ir vietos, gruodžio 25-ąją gimsta nuo 30 iki 40 proc. mažiau kūdikių nei dažniausią gimimo dieną“.

Nors galime manyti, kad gimimo data yra visiškai nuo žmogaus nepriklausantis dalykas, tiesa ta, kad šiame šiuolaikiniame pasaulyje ji dažnai būna daug labiau suplanuota, nei esame linkę suvokti.

„Beveik nė vienas gimdymas pasitelkus cezario pjūvio operaciją – o taip gimsta maždaug vienas iš trijų amerikiečių kūdikių – nėra gydytojų suplanuotas taip, kad vyktų valstybinių švenčių dienomis ar savaitgaliais“, – pabrėžia J. Zagorsky.

 

Net tarp kūdikių, gimusių vaginaliniu būdu, daugiau nei ketvirtadalis gimdymų JAV yra sukeliami medikų. Tad atrodo logiška, kad gydytojai mieliau švęs šventes su šeima nei priiminės gimdymą, o pačios nėščiosios mieliau gaus dovanas, o ne epiziotomijas.

Taigi, jei esate vienas iš palyginti nedaugelio žmonių, kuriems teko visą gyvenimą per savo gimtadienį visiems kitiems dovanoti dovanas, galite bent jau nusiraminti žinodami, kad esate retas pavyzdys – net iki 40 proc. retesnis nei rugsėjį gimę kūdikiai.

Parengta pagal „IFLScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()