Matematikos mėgėjams. Tėtės Karlo ir numylėtojo Buratino kišenpinigiai  (24)

Turbūt jau baigia prabėgti metai, kai skaitytojai pas mus „Mokslo“ skyrelyje pasigedo „Matematikos“ mokslui skirtos lentynėlės. Tačiau su šio mokslo naujienomis dar sunkiau nei su chemija – fundamentalūs matematiniai tyrimai retai kada prasimuša į žiniasklaidą, o pritaikomieji pražūna konkrečios problemos sprendimo šešėlyje. Tad ši mokslo sritis reikalauja kitokių populiarinimo būdų, vienas iš kurių – matematinių „uždavinių-galvosūkių“ sprendimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sukurti įdomų ir intriguojantį matematinį galvosūkį – nėra paprastas dalykas. Juk nesinori tiesiog imti ir atsivertus matematikos vadovėlį spręsti sausus ir neįtraukiančius uždavinukus. Visa laimė, jog Lietuvoje yra matematikų, sugebančių tokius uždavinukus įvilkti į labai jau netradicinį rūbelį – ir dar taip, kad sudomintų ne tik mokinius ar studentus, bet jau ir mokslus primiršusius skaitytojus.

Vienas iš tokių šviesių žmonių, turbūt ir pats garsiausia šioje srityje - MIF dėstytojas doc. Romualdas Kašuba, kuris nors ir turintis daugybę rūpestėlių bei pareigų, mūsų pakalbintas sutiko pagalvoti, kokiais gi čia skanėstais „pamaitinus“ matematikos iššūkių pasiilgusius skaitytojus.

Taip jau sutapo, jog 2009 metais rugsėjo mėnesį Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakultete vyko XI Lietuvos moksleivių matematikos olimpiada, o doc. R. Kašuba buvo vienas iš renginių organizatorių ir jo žodžiais tariant, „aranžavo uždavinius“ taip, kad jie nebūtų nuobodūs ir pažadintų dalyvių fantaziją. Reikia pripažinti, jog tai pavyko puikiai.

Na, o kadangi olimpiada baigėsi, šiuos uždavinukus jau galima paviešinti platesniam skaitytojų ratui – štai tai mes ir galvojame padaryti. Tiesa, ne visus iš karto, o palaipsniui – kaip savotiškus galvosūkius. Kokiu intensyvumu – priklausys nuo to, koks bus skaitytojų susidomėjimas ir kaip greitai uždavinukai bus įveikti.

Iš karto nuraminame, jog jie nėra sunkūs – kitaip argi juos duotų 5-8 klasių moksleiviams? Tačiau nėra ir elementarūs – šiaip ar taip, tai olimpiada. Tad dabar visi, kas kadaise dalyvavo tokiuose renginiuose ar visgi progos nepasitaikė, galėsite išbandyti save kaip dabartinių olimpiadų dalyviai.

Po gan ilgos įžangos bus galima pristatyti ir pirmąjį uždavinuką. Iš karto susitarkime taip – atsakymus ir pamąstymus rašykite prie komentarų. Jeigu kiltų neaiškumų ar ginčų dėl nesutampančių sprendimų atsakymų, doc. R. Kašuba pažadėjo, labai neįsipareigodamas, karts nuo karto laisvo laiko valandėlę žvilgtelėti ir „pasufleruoti“ teisingo atsakymo kryptį.

Na, turbūt situacija jau kaip ir aiški, tad pagaliau pristatome pirmąjį uždavinuką-galvosūkį (beje, skirtą 5-6 klasių moksleiviams):

Kiekvienais metais tėtė Karlas savo numylėtajam kantriajam išmintingajam Buratinui jo gimtadienio proga skiria aritmetinių kišenpinigių. Tų kišenpinigių suma nustatoma pagal nepajudinamus dėsningumus ir, skaičiuojant ją kukliais centais, visada yra lygi paties Buratino ir jo kilniojo globėjo metų sandaugai. Šiais metais Buratinas gavo 7,81 Lt. Kokią sumą Buratinas yra gavęs pernai?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (24)

Susijusios žymos: