Mokslas ir tikėjimas: kaip rasti bendrą kalbą?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Nightbringer 2008-08-23 00:23
Na reikes paieskioti to straipsnio, jei ten nevienapusiskai kalba apie religija ir moksla...
Anonymous 2008-08-23 00:45
Atsakymas i temos klausima - reikia tiketi mokslu
Tas_pac 2008-08-23 00:53
Tas dievas tai tas pats kaip ir faktai apie Chuck Norris. Juokingai čia sukalbėjau, bet argi ne tiesa?
Anonymous 2008-08-23 17:35
Yra gera patarlė:neperšokęs per griovį - nesakyk "op". Gal su materija pirma iššsiaiškinkim,o po to pereisim prie aukštesnių "materijų"... Nes musų žinios "slabnos" dar,švelniai tariant.
Anonymous 2008-08-23 17:54
Kabala ir mokslas sutaria. Kiek skaitau, tai tos teorijos kurios yra mokslininkų iškeltos palyginus neseniai, Kabaloje egzistavo prieš kažkur 2000 metų.
Anonymous 2008-08-23 18:00
2centai taikliai pasakei, bet vistiek aš mokslo pusėje. Religija gimė palyginti neseniai, o fizikos dėsniai egzistuoja nuo pat .. materijos egzistavimo pradžios, jei tokia kada nors buvo, tik tuos dėsnius atrandame ir suvokiame ne visus iš karto, mokslas vystosi palengva, o religijos jam nėra tiesiogiai padėjusios, tiktai trukdė. Dabar jau visatos reiškinių pažinimas yra tiek pažengęs, kad religiniai mitai tampa juokingi, todėl religijos stengiasi prisitaikyti, bet ne visais atvejais lankstumas padeda.
Nightbringer 2008-08-23 18:16
Na man juokinga ta religija (neisižeiskite)... Kiek žiurejau, kad visos religijos yra stebetinai panašios, taigi manau kad religija buvo dėl valdžios ir pinigų sukurta... O dabar butu metas prikišti viduramžius ir ,,dievo" dideli padejima žmonems
Anonymous 2008-09-17 15:53
manyciau kebloka tema, galima gincytis iki nukritimo kadangi mes vis dar negalime neigti bet negalime ir tvirtinti aukstesnes egzistencijos formos, taigi tai lieka daugiau asmenine nuomone.. ir tiesos kol kas neturime. O del straipsnio manyciau ponas Dawkinsas kaip visada demonstruoja savo arogancija religijos atzvilgiu ir manyciau suo klausymu masto pernelyg siauraprotiskai . Man pasirode labai priimtina, atsargi ir tolerantiska M. Sharmerio nuomone siuo kl. rugsejo men. sciam numeryje.. rekomenduoju paskaityt.
Anonymous 2008-09-17 17:48
Juokinga, kai fizikai irodineja biologines evoliucijos teorijos pagristuma. Tai jau virtuvinis filosofavimas (pliurpalizmas) - kai diletantai kalba apie tai ko patys gerai neismano. Nera vieningos biologines evoliucijos teorijos - tam paprasciausiai truksta faktu, o turimi labai jau pristaringi. Lengva buvo Darvinui - kuo maziau zinai tuo lengviau paruosti teorija - reikia tik geros fantazijos. Tiesa, evoliucijos ideja jis tai pavoge is patiklaus kolegos.
Nightbringer 2008-09-17 17:57
Iš kur taip manai, kad Darvinas buvo apgavikas? Sakai mokslas juokingas? Pažiurėk i religija, mes per ją praradom kelius amžius mokslo pasiekimiu. Mokslas neprašo tikėjimo, jis reikalauja faktu ko jau ko, to aš nepasakyšiau apie religija...
lape 2008-09-17 18:08
Normali civilizacija prasidės tada, kai išnyks visokios religijos, turbūt katu su žmonėm...
Anonymous 2008-09-17 20:00
tiketi ateiviais, kai sake, kad mes vieni tokie. Cia biski offtopic, bet prieto paties Peace
Otto 2008-09-17 22:04
Įdomu, kodėl krikščionybė dar nesiryžta "aprengti" angelų skafandrais, "aprūpinti" juos raketiniais varikliais, vietoje sparnų? Tiek ten visokių nesąmonių (biblijoj), gal reikia nors po truputį keisti. Kažkodėl neapleidžia mintis, kad iki šių dienų tebėra garbinamas ateivis.
Anonymous 2008-09-18 21:48
Jei kas nors įrodys kad Dievas yra tada patikėsiu. čia tas pats kas tikėt neaiškia hipoteze.
Skaičius 2008-09-18 22:15
Kas nors žino apie Kabalą? Įdomios mintys ten. Ten taip pat aprašytas Didysis Sprogimas, kodėl viskas yra taip kaip yra ir t.t. Įdomiausia, kad Kabalos ištakos siekia daugiau nei 2000 metų. O Didysis Sprogimas tada jau buvo aprašytas. Bibliją, pasak kabalistų, reikia suprasti kaip kodą. Nereikia suprasti visko tiesiogiai. Tada, tiesą pasakius, viskas daug logiškiau atrodo. Bent kelis pavyzdžius kuriuos mačiau, galėčiau priimti daug rimčiau nei tai daro tiesiogiai žodžius suprantantys krikščionys. Plius, Kabala neneigia Dievo egzistavimo, bet neneigia ir mokslo, o dauguma religijų (jei ne visos) nesutaria su mokslu. Nors Kabalos religija nepavadinčiau, bet panašumų yra. Dar tik vieną knygą perakaičiau (Kabalos Galia - Yehuda Berg), tai negaliu daug papasakoti, bet įdomu visai.
Anonymous 2008-09-18 23:00
As manyciau religija ir dievo egzistavimas yra ta pati fizika tik tarsi is ateities, todel mes jos nesuprantame. Turiu omeny, kad viskas ateina su laiku tai ka dabar zinome apie pasauli yra gerai, bet gal po kazkiek laiko mes juoksimes is siu laiku, kada bus aisku kiek pasauliu egzistuoja kiek givybes formu, kiek dievu ir t.t nes turesim technologijas tam yrodyti, o dabar kaip turim tik uzuominas kurias galbut pametejo mum tie patys ateiviai pires 2000 metu, tai cia galima sakyt visa informacija apie aukstesniasias formas plinta kaip per sugedusy telefona jau 2000 metu ir daugiau...
algisle 2008-09-19 03:25
Tvirtai įstrigo atmintin vienas žymaus praeities žmogaus religijų apibudinimas - visos religijos geros ir atlieka savo paskirtį, kol jos randasi katakombose (tunelių sistemos po miestais), t.y. kol jos būna persekiojamos, kol neįgyja galimybių siekti valdžios. Tada jos daugiau ar mažiau atlieka savo paskirtį - suteikti žmonėms moralinio stabilumo, sumažinti priklausomybę nuo iš gyvulių paveldėtų protui nebereikalingų instinktų (aišku ne nuo visų, o tik nesiderinančių su protu), sumažinti mirties baimę. Deja, visos šios priedermės nyksta tik atsiradus galimybei siekti valdžios, kadangi religijų "vykdytojai" tie patys žmonės su visais gyvulių instinktais, o svarbiausias iš jų būti stipriu, reikšmingu, valdyti. Taip kad visos įtakingos religijos tai tik totalinė valdžios forma reikalaujanti besąlygiško paklusnumo. ..... Čia galima būtų parašyti visą traktatą, bet jau 03 valandos nakties, be to taip jau kelinta savaitė ir net metai, taip kad tenka apsiriboti viena kita pastaba ir pasiūlymu. Pažiūrėkit filmo ZEITGEIST pradžią, kur žymus egiptologas detaliai įrodo apie 20-ies pasaulio religijų visišką identiškumą ir jų istorijų tikslų ryšį su astronomijos žiniomis. Kitas klausimas iš kur tos žinios? Ir visa pradžia visiškai ne 2000 metų, o dešimtys tūkstančių. Iš kur tos žinios pas pirmąsias religijas, visos kitos tik tikslios pirmųjų kopijos. Pažiūrėkit ir daug dabar atskirų religijų slepiamų žinių įneš daug aiškumo, toliau atsivers galimybės laisvam savarankiškam mastymui ir įvairių hipotezių kūrimui.
Windas 2008-09-19 08:43
As arba matau Kruva vaiku komentaru arba neipilnai ishsiprususiu.. pvz AS neesu tikintis ir visom puem uz moksla.. mano buves kolega NEREALIAI TIKINTYS mes su juom daug diskutuodavom... Jis dirba programeriu ir sako kad religijia neneigia mokslo... Kaip man aiskino tikejimas tai ne tai ka Baznyciose sako.. jus visi cia per daug sureixminot LIETUVIU KUNIGUS.. Pasakysiu taip kaip ash sureixminu Tykejima nors esu netikintis.. tikejimas tai nebutinai i kazkokia esybe ar asmeni. Zmogui kaip kazkuom tiki kaip juom gali tiketis ir t.t. tai palaiko morale.... Senai cia buvo experimentas buvo surinkta mokslininku grupe liepe atrinkti kokios profesijos zmones turetu keliauti i marsa bandant apgyvendintii planeta ar kazkas tokio.. esme 9 ish 10 irase kad reikes kunigo moraliniam palaikymui... nevisi zmones yra stiprus kad savyje viska laikytu nori shneketi ishsishneketii o psichologai netinka nes jiems viena psichologija panashumu sudaro i tai kad jis psichas o jei eini ta pati daryt pas kungi kazkodel zmones to nesureixmina.. Pvz ash visada tikiu i save ir man to gana.. kiti gal to negali.. tai priklauso kaip zmogus aukletas ir t.t. jei zmogus visa gyvena i kazka remesi tai ir remsis na man gaovis kad visa gyvenima teko tik savim pasitiketi ir man tai gerai sekasi. Tad ash nieko priesh kad zmones tiki ir turi savas nuomones.Tikejimas gerai Mokslas bent jau man dar geriau
Skaičius 2008-09-19 10:43
Windas, juokinga, bet dauguma tų vaikų, kaip tu juos vadini, atrodo labiau išprusę nei tu pats. Aš pats netikiu jokia religija. Sužinojau apie Kabalą, patiko. Tiesa ta, kad dauguma garsiausių žmonijos protų skaitė ir studijavo Kabalos raštus. Dar vienas dalykas kodėl Kabala patraukė mano dėmesį, nes ji paaiškina (bent jau savotiškai) kodėl viskas yra taip kaip yra, ir duoda tam priežastį. O dauguma religijų apsiriboja tik "Dievas viską sukūrė ir jum daugiau nereikia nieko žinoti".
Topazas 2008-09-19 16:13
Va šita tavo mintis, man labai patiko... Nuskambės kvailai, bet visgi, kodėl niekas nebando Dievo paaiškinti moksliškai? Jei rieda kamuolys, vadinasi kažkas atsitiko, kad jis pradėjo riedėti, nes pats to padaryti negali. Gal Dievas ir yra ta jėga kuri ir davė spyri visatai susiformuoti. O gal netgi įmanoma teoriškai nusakyti nepasiekiamą "Dievo dimensiją"? Paprasti žmonės tą jėgą vadintų Dievu, o mokslininkas pvz "materijos varikliu". Gal Dievas sukūrė evoliuciją, ir jo galutinis tikslas buvo žmogus? Žinau, žinau... čia tik kvailos sapalionės, kurios nieko nepaaiškina, spėju ir juokina, bet kaip kitaip galima sutaikyti mokslą su religiją? Žmonijos žinios tikrai labai menkos, gal būt niekad ir nepavyks įrodyti arba paneigti Dievo egzistavimo, jei taip galima sakyti... Aišku vieną, kad ta jėga tikrai veikia mūsų gyvenimus... nuodėmingas gyvenimas amžinos laimės niekada neatneš... Reikia būt tolerantiškam ir mokslui, ir religijai...