Su šviesa sklindantis plačiajuosčio interneto ryšys  (0)

Kitaip nei radijo bangos, šviesos fotonai leidžia pasiekti gerokai didesnį linijos pralaidumą ir vienu metu internetu naudotis daugiau vartotojų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ŠVIESOS bangos, nepriklausomai nuo vartotojo judėjimo kambaryje, gali dideliu greičiu perduoti plačiajuosčiu ryšiu siunčiamus duomenis

Mohsen Kavehrad

Elektronikos inžinieriai nuo seno svajojo apie neribotą galimybę bet kurioje vietoje prisijungti prie kompiuterių tinklo – belaidį duomenų perdavimą bet kam, bet kur ir bet kuriuo metu. Jiems pavyko gerokai priartėti prie šio tikslo: daugiau nei 2 mlrd. žmonių šiandien naudojasi mobiliaisiais telefonais, šimtai milijonų prieigos taškuose siunčia ir gauna į nešiojamuosius bei delninius kompiuterius, kitus elektroninius įrenginius žinutes ir failus per radijo ryšiu veikiančius Wi-Fi tinklus.

Atsiranda vis daugiau Wi-Fi vartotojų: žmonės mielai naudojasi belaidžiais mobiliaisiais prietaisais ten, kur jiems patogu. Gamintojai belaidžio perdavimo galimybes diegia į stacionarius elektroninius prietaisus ir įrenginius. Tačiau dėl riboto linijos pralaidumo radijo bangomis Wi-Fi nepalaiko didesnio perdavimo greičio, taip pat yra per mažai prisijungimo kanalų. Tai lėtina belaidžio interneto daugialypės terpės paslaugų naudojimą − naršymą, vaizdo konferencijas, televiziją ir filmų siuntimą. Netgi naujos didelio greičio ir plačios aprėpties radijo ryšio sistemos, tokios kaip WiMAX, nėra gerai pritaikytos naudoti patalpų viduje: jomis vienu metu gali naudotis tik keli vartotojai, ir, svarbiausia, šios sistemos negali užtikrinti perduodamų duomenų saugumo.

Optinės belaidės technologijos yra intriguojanti alternatyva. Užuot perdavę radijo bangas, optiniai belaidžiai vietiniai tinklai siunčia duomenis, užkoduotus baltosios ar infraraudonosios šviesos spinduliais − šiuo principu veikia mums jau įprasti televizijos nuotolinio valdymo pultai. Optinės sistemos leidžia prijungti patalpoje esančius belaidžius skaitmeninius prietaisus prie duomenų stotelės, o ši gali būti susieta su pastatą aptarnaujančiu plačiajuosčio interneto tinklu. Ši greitai besivystanti technologija turi keletą pranašumų: čia veikiančios prieigos zonos yra uždaros, apsaugotos nuo trukdžių ir suteikia daugeliui vartotojų beveik neribotas duomenų pralaidumo galimybes. Ši technologija taip pat beveik garantuoja saugumą, nes, kitaip nei radijo bangos, šviesa nepereina per sienas. Optiniai belaidžiai tinklai ypač tinkami didelėms verslo erdvėms: gamykloms, biurams su daugybe atskirų darbo zonų, kuriose greta dirba daug vartotojų ir jiems reikia greito plačiajuosčio interneto.

Daugiau skaitykite liepos mėnesio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: