Galvosūkis keliautojams  (3)

Keliautojo dilemos rezultatai prieštarauja ekonomistų prielaidai, kad standartinė lošimų teorija gali numatyti, kaip elgsis, tikėtina, savanaudiški racionalūs žmonės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaushik Basu

Grįždami iš tolimų Ramiojo vandenyno salų Lina ir Petras pastebėjo, kad oro uoste buvo apgadinti jų kelionėje nusipirkti vienodi senoviniai daiktai. Oro linijų bendrovės vadybininkas teigia, kad su džiaugsmu atlygintų jų patirtus nuostolius, bet situaciją sunkina tai, kad jis net neįsivaizduoja, kokia šių daiktų vertė. Teirautis kainos keleivių yra beviltiška, nes jie neabejotinai ją padidins.

Jis sugalvoja tobulesnę sistemą ir paprašo kiekvieno iš jų, nepasitarus tarpusavyje, užrašyti doleriais senovinio daikto kainą, išreikštą sveikaisiais skaičiais tarp 2 ir 100. Jei abu parašys tą patį skaičių, jis manys jį esant tikrą kainą ir abiem keliautojams sumokės tą sumą. Tačiau jeigu jie parašys skirtingus skaičius, vadybininkas darys prielaidą, kad tikra yra mažesnioji iš jų, o asmuo, rašantis didesnę kainą, sukčiauja. Tokiu atveju jis abiem sumokės mažesniąją, taip pat išmokės premiją ir skirs baudą. Asmuo, parašęs mažesnę kainą, kaip premiją gaus 2 doleriais daugiau nei buvo parašęs, o parašiusis didesnę, gaus mažesniąją sumą su bauda. Pavyzdžiui, jei Lina parašys 46, o Petras 100 dolerių kainą, Lina gaus 48, o Petras 44 dolerius.

Kokius skaičius rašys Lina ir Petras? Kokius skaičius rašytumėte Jūs?

Daugiau skaitykite gegužės mėnesio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: