Kaip susidaro sąmonė?  (0)

Mokslinis metodas padeda nustatyti, kas vyko netrukus po Didžiojo Sprogimo, taip pat atrasti biocheminius smegenų veiklos mechanizmus, tačiau subjektyvių žmogaus patirčių susidarymas taip ir lieka visiškai nepaaiškintas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Du žymūs neurologai – Kristofas Kochas (Christof Koch) ir Siuzana Grinfild (Susan Greenfield) – nesutaria dėl subjektyvių patirčių susidarymo metu smegenyse vykstančių procesų.

Siuzana Grinfild (Susan Greenfield) yra Oksfordo universiteto farmakologijos profesorė, Didžiosios Britanijos karališkojo instituto direktorė ir Didžiosios Britanijos Lordų rūmų narė. Jos dėmesio centre – nežinomi smegenų mechanizmai, tarp jų ir tie, kurie sudaro neurodegeneracinių ligų pagrindą.
Jos teorija: kiekvieną sąmoningą patirtį atspindi visų smegenų neuronai, susitelkiantys į darnius junginius ir vėl išsiskirstantys.

Kristofas Kochas (Christof Koch) yra Kalifornijos technologijos instituto pažintinės ir elgesio biologijos profesorius, skaito paskaitas, vadovavo vaizdinio dėmesio ir sąmonės neuroninių pagrindų tyrimams, kurie truko daugiau nei du dešimtmečius.
Jo teorija: kiekvieną sąmoningą patirtį atitinka unikali neuronų, esančių konkrečioje smegenų srityje ir siunčiančių signalus konkrečiu būdu, grupė.

Christof Koch, Susan Greenfield

Vienas didžiausių neišspręstų mokslo klausimų – kaip smegenų procesai paverčiami sąmone. Mes, abu būdami neurologai, išsikėlėme gyvenimo tikslą – išspręsti šį galvosūkį. Daugelis mūsų požiūrių sutampa, taip pat abu pripažįstame, kad sąmonės problemą sudaro ne vienas aspektas. Kaip tik – reikia paaiškinti daugybę fenomenų, pavyzdžiui, savimonę (gebėjimą tirti savo paties norus ir mintis, angl. self-consciousness), sąmonės turinį (tai, ką žmogus suvokia konkrečiu laiko momentu), taip pat – kaip smegenų procesai yra susiję su sąmoningumu ir nesąmoningumu.

Tad nuo ko pradėti tyrinėjimus? Kol kas neurologai nepakankamai gerai išmano smegenų vidinių mechanizmų veikimą, kad galėtų tiksliai pasakyti, kaip iš neuronų elektrinės ir cheminės veiklos susidaro sąmonė. Tad pirmasis didelis žingsnis būtų nustatyti „tiksliausius“ neuroninius sąmonės koreliatus (angl. neural (neuronal) correlates of consciousness – NCC) – smegenų veiklą, atitinkančią konkrečias sąmonės patirtis. Kai suvokiate, kad matote šunį, mes turime atsakyti į klausimą, kas ir tarp kurių neuronų įvyko Jūsų smegenyse. Kas darosi Jūsų smegenyse kai staiga užplūsta liūdesys? Mes su kolege mėginame atrasti kiekvienos subjektyvios patirties neurologinį atitikmenį. Čia mūsų požiūriai ir išsiskiria.

Mūsų nesutarimas dėl tiksliausių neuroninių sąmonės koreliatų kilo karštai diskutuojant Oksfordo universitete 2006 m. vasarą. Diskusiją parėmė San Antonijaus Proto tyrimų fondas. Nuo tada studijavome ir kritikavome vienas kito pažiūras, o mūsų dialogo rezultatas ir yra šis straipsnis. Vis dėlto mus sieja viena esminė bendrybė: mūsų pažiūros grįstos ne tik filosofija, bet ir neurologija. Išnagrinėjome daugybę neurologijos ir psichologijos teorijų, taip pat gausybę klinikinių duomenų – tai ir yra mūsų argumentų pagrindas.

Daugiau skaitykite gegužės mėnesio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: