Svarbi baltoji medžiaga  (0)

Naujo tipo magnetinio rezonanso technologija pirmą kartą leido stebėti baltosios medžiagos veiklą ir atskleidė neįvertintą jos reikšmę. Baltoji medžiaga, ilgai laikyta tik pasyviu audiniu, kontroliuoja tarp neuronų sklindančius signalus ir koordinuoja darnią skirtingų galvos smegenų sričių veiklą, aktyviai veikia mokymosi procesus ir lemia smegenų veiklos sutrikimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

SKULPTŪROJE pavaizduotas galvos smegenų žievės (varinė viela) ir baltosios medžiagos branduolio vaizdas iš viršaus.

R. Douglas Fields

Įsivaizduokime, kad galime pažvelgti pro kaukolę ir pamatyti, kodėl vienos galvos smegenys sumanesnės nei kitos. Arba galėtume atrasti, kokie slapti bruožai gali sukelti schizofreniją ar gebėjimo skaityti sutrikimą (disleksiją). Nauji smegenų vaizdo tyrimo metodai padeda mokslininkams rinkti duomenis ir atskleidžia stebinančių dalykų: intelektą ir įvairius psichikos sutrikimus gali lemti galvos smegenyse esantys „laidai“, kuriuos sudaro tik baltoji medžiaga.

Pilkojoje medžiagoje, esančioje mums tarp ausų, kuriomis dažnai girdėdavome mokytojų priekaištus, kaip tik ir vyksta skaičiavimo procesai, taip pat čia saugoma atmintis. Žievė yra viršutinis „derlingasis“ galvos smegenų sluoksnis. Ją sudaro daugybė tankiai išsidėsčiusių nervinių ląstelių kūnų – tai sprendimus priimanti nervinių ląstelių (arba neuronų) dalis. Po žieve yra baltosios medžiagos pamatas, kuris užpildo beveik pusę žmogaus galvos smegenų tūrio – žymiai didesnę dalį nei kitų gyvūnų smegenyse. Baltoji medžiaga – tai milijonai ryšio kabelių, kurių kiekvieną sudaro atskiras ilgas laidas (aksonas), padengtas balta riebaline medžiaga, vadinama mielinu. Kaip ir ryšių magistralės, kurios sieja telefonus, esančius skirtingose šalies dalyse, šie balti kabeliai jungia vienos galvos smegenų srities neuronus su kitos srities neuronais.
Ištisus dešimtmečius mokslininkai skyrė mažai dėmesio baltajai medžiagai. Jie manė, kad mielinas yra vien tik izoliacinė medžiaga, o juo padengti laidai – ne daugiau, negu pasyvūs informacijos sklidimo kanalai. Mokymosi, atminties ir psichikos sutrikimų formavimosi teorijos koncentravosi į neuronų kūnų ir sinapsių (mažyčių kontaktų tarp neuronų) molekulinius procesus. Tačiau dabar mokslininkai suvokia, kad mes neįvertinome baltosios medžiagos reikšmės teisingam informacijos perdavimui tarp atskirų smegenų sričių. Naujausi tyrimai rodo, kad žmonių, kurių skirtingas intelektas arba kurie turi tam tikrų sutrikimų, baltosios medžiagos apimtis nevienoda. Kinta ir to paties žmogaus baltoji medžiaga, kai ji ar jis mokosi arba atlieka tam tikrus veiksmus, pavyzdžiui, groja pianinu. Nors manoma, kad pilkosios medžiagos neuronai užtikrina protinę ir fizinę žmogaus veiklą, baltosios medžiagos funkcija gali būti tokia pat reikšminga įgyjant protinių ar socialinių įgūdžių, pavyzdžiui, baltoji medžiaga gali lemti priežastis, dėl kurių seni šunys sunkiai išmoksta naujų veiksmų.

Daugiau skaitykite gegužės mėnesio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: