Kovojant su Lu Gerigo liga  (0)

Mokslininkai ir gydytojai šią ligą vadina šonine amiotrofine skleroze (ŠAS), bet JAV ji geriau žinoma kaip Lu Gerigo liga. Ši nervus tarp smegenų ir raumenų pažeidžianti liga 1939 m. buvo diagnozuota Niujorko Jankių beisbolo komandos legendai Lu Gerigui, kuris praėjus porai metų mirė. Sergant šia liga po truputį miršta visi motoriniai neuronai, todėl smegenys nebegali kontroliuoti raumenų judesių ir atsiranda visiškas raumenų paralyžius – nejudrumas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patrick Aebischer, Ann C. Kato

Pirmą kartą, dar 1869 m., ŠAS aprašė prancūzų gydytojas Žanas Martinas Šarko (Jean-Martin Charcot). Ilgą laiką klaidingai buvo manoma, kad tai reta liga. Dabar žinoma, kad kasmet JAV diagnozuojama po 5 tūkst. naujų šios ligos atvejų. Iš viso JAV yra apie 30 tūkst., o Didžiojoje Britanijoje – apie 5 tūkst. šia liga sergančių žmonių. ŠAS paprastai susergama 40–70 metų, bet susirgti gali ir jaunesni, ir vyresni žmonės. Ši liga kamavo ir tokias žymias asmenybes kaip britų aktorius Deividas Nivenas (David Niven), rusų kompozitorius Dmitrijus Šostakovičius (Dmitri Shostakovich) ir kinų vadovas Mao Dzedungas (Mao Tse-tung). Neįprastai daug ŠAS atvejų dėl nežinomų priežasčių buvo diagnozuota Italijos futbolo komandos žaidėjams, Persijos įlankos karo veteranams ir Guamo salos gyventojams.

Garsiojoje savo atsisveikinimo kalboje Jankių stadione Lu Gerigas, labai sušvelnindamas tiesą, ŠAS pavadino nesėkmingu atsitraukimu (angl. a bad break). Iš tikrųjų šia liga susirgę žmonės miršta per 3–5 metus. Išimtis būtų Kembridžo universiteto fizikos profesorius Stivenas Hokingas (Stephen Hawking), kuris šonine amiotrofine skleroze serga jau 40 metų, bet sugebėjo padaryti daug svarbių atradimų kosmologijos ir kvantinės gravitacijos srityse. Tik visai neseniai mokslininkams paaiškėjo, kaip sergant ŠAS miršta neuronai. Iki to laiko nebuvo žinoma jokių priemonių šiai ligai gydyti. Netolimoje ateityje mokslininkai galbūt ne tik sugebės neleisti ligai progresuoti, bet ir įstengs užkirsti kelią jai atsirasti.

Daugiau skaitykite kovo mėnesio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(13)
(0)
(8)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: