Iliuzinės spalvos ir smegenys  (0)

Spalvų kuriamos iliuzijos leidžia manyti, kad smegenys neatskiria spalvos suvokimo nuo formos ir gylio suvokimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

John S. Werner, Baingio Pinna, Lothar Spillmann

Pasaulyje be spalvų trūktų svarbiausių detalių. Iš tiesų taip ir yra. Spalvos ne tik padeda mums daug tiksliau matyti pasaulį – jos taip pat sukuria savybes, kurių be spalvų net nebūtų. Aukščiau esančioje spalvotoje fotografijoje matyti rudeniniai lapai ir medžių bei tamsiai mėlyno dangaus atspindžiai ramiame vandenyje. Nespalvotoje to paties vaizdo nuotraukoje lapai matomi ne taip aiškiai, nėra dangaus, šviesos atspindžiai silpni, vanduo sunkiai įžiūrimas, o įsivaizduojamas atstumas tarp dangaus, medžių ir plaukiojančių lapų yra išnykęs.

Spalvų vaidmuo ir tikroji jų prigimtis nėra iki galo suprasti. Dauguma žmonių mano, kad spalva yra charakterizuojamoji ir esminė daiktų savybė, priklausoma tik nuo tam tikro nuo daiktų atsispindinčios šviesos bangos ilgio. Tačiau ši mintis nėra teisinga. Spalva – tai smegenų sukurtas suvokimas. Jei mūsų suvokiamos spalvos priklausytų tik nuo atsispindinčios šviesos bangų ilgio, daiktų spalvos per visą dieną besikeičiant apšvietimui smarkiai kistų. Tuo tarpu dėl smegenų veiklos jos esti beveik tokios pat, nesvarbu, kaip keičiasi sąlygos.

Dauguma regėjimą tiriančių mokslininkų sutinka, kad spalvos padeda atskirti daiktus tuomet, kai jų ryškumas nedaug skiriasi. Kai kurie jų netgi sako, kad spalvos – prabangos dalykas ir iš tiesų yra nebūtinos: galų gale juk visiškai spalvų neskiriantys žmonės ir kai kurių rūšių gyvūnai puikiausiai be to išsiverčia. Pavyzdžiui, orientuotis erdvėje ir judėti spalvų nereikia. Žmonių, kurie po insulto prarado gebėjimą skirti spalvas, regos suvokimas išlieka normalus. Tokie pastebėjimai verčia manyti, kad spalvų suvokimo reikšmė ribota, kad jos nesvarbios suvokti gylį ir formą, trumpai tariant, spalvos – tai tik atspalviai, sodrumas ir ryškumas.

Vis dėlto tiriant iliuzines spalvas, t. y. spalvas, kurias smegenys apgaulingai priverčiamos suvokti, buvo atskleista, kad jos apdorojamos kartu su kitomis savybėmis, tokiomis kaip forma ir ribos. Bandydami įžvelgti, kokią įtaką spalvos daro kitų daiktų savybių suvokimui, ištyrėme daug iliuzinių vaizdų, kurių daugumą patys sukūrėme. Jie padėjo mums suprasti, kaip nervų sistemai apdorojant spalvas suvokiamos objektų formos ir ribos. Tačiau prieš pradėdami pasakojimą apie šias iliuzijas trumpai priminsime, kaip spalvas priima žmogaus regos sistema.

Daugiau skaitykite kovo mėnesio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: