Pasiekti, kad CO2 rinka veiktų  (0)

Ar ribodami klimato pokyčius nepakenksime pasaulio ekonomikai? Daug priklausys nuo to, ar bus sukurti aiškesni ir stipresni rinkos signalai, skatinantys reguliuoti CO2 emisijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

David G. Victor, Danny Cullenward

Didelė tikimybė, kad šiame šimtmetyje žmonės sušildys Žemės klimatą iki nerimą keliančio lygio. Nors didžiąją CO2 prieaugio atmosferoje dalį lėmė iškastinio kuro deginimas, spręsti problemą reikės imtis gerokai daugiau priemonių, negu sukurti švaresnius energijos šaltinius ir tikėtis visuotinio jų naudojimo. Ne mažiau svarbu įkurti kontrolės institucijas ir parengti strategijas. Ypač būtina sukurti emisijų prekybos rinką, teisiškai reglamentuoti su ja susijusius verslo santykius ir valstybines emisijų mažinimo strategijas. Imtis to, kas skatintų verslo įmones naudoti naujas technologijas ir diegti priemones, kurios mažintų išmetamą CO2 ir kitų klimatą keičiančių dujų kiekį.

Iššūkis yra didžiulis. Įprastinės energijos iš iškastinio kuro gaunama tiek daug ir taip nebrangiai, kad mažiau žalingi klimatui pakaitalai negali teikti daug vilčių, jei nesulauks tvirtos politinės paramos. Nelaimei, jau beveik du dešimtmečius trunkančios tarptautinės derybos dėl įpareigojančių šiltnamio dujų išmetimus mažinti sutarčių pasirašymo davė tik labai menkų rezultatų. Bet tai Europos ir kitų regionų, kuriuose visuomenė labiausiai susirūpinusi dėl klimato pokyčių, politikų nesustabdė nuo emisijas mažinančių priemonių diegimo. Tai puikios pamokos, kaip geriausiai pažaboti didžiulį planetos anglies poreikį.

JAV, šalies, kuri, palyginti su kitomis valstybėmis, išmeta daugiausiai CO2, politikai turi galimybę pasimokyti iš ES dabartinių pastangų kurti veikiančią anglių vartojimo mažinimą skatinančią rinką. Jie gali nagrinėti sėkmingai ir nesėkmingai taikytas priemones. Šiame straipsnyje, atsižvelgdami į kitų šalių patirtį, siūlome pasvarstyti, kaip JAV turėtų kurti nacionalinę emisijų reguliavimo sistemą. Neatskiriamos jos dalys yra prekybos emisijų leidimais rinkos sukūrimas ir priemonės, skatinančios mažai anglių naudojančių technologijų taikymą.

Iki šiol beveik visos diskusijos apie institucijas, kurios turėtų rūpintis Žemės klimatu, pabrėžė pasaulinį lygmenį. Tradicinis mąstymas verčia laikytis nuostatos, kad sėkmingai klimato kaitos strategijai svarbiausia pasirašyti tarptautines įpareigojančias sutartis, nes klimato pokyčius sukelianti veikla yra pasaulinio masto. Jeigu valstybių vyriausybės imtų veikti pavieniui, be tarptautinio koordinavimo, įmonės tiesiog persikeltų ten, kur taisyklės ne tokios griežtos.

Daugiau skaitykite vasario numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: