Kai smegenys reikalauja maisto  (0)

Smegenų branduolinio magnetinio rezonanso tomografija parodė, kad nesvarbu, ar žmogus jaučia priklausomybę nuo šokolado, ar narkotikų, smegenys aktyvinamos panašiu principu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kristin Leutwyler Ozelli

Gausėja įrodymų, kad žmonių, vartojančių narkotines medžiagas ir turinčių nenuslopinamą norą valgyti, smegenyse vyksta panašūs procesai. Tai savo ruožtu formuoja naują požiūrį į nutukimą per se, taip pat ir jo gydymo galimybes. Plačiau apie šiuos atradimus Scientific American kalbasi su Nacionalinio narkotikų priklausomybės instituto direktore ir priklausomybių tyrimų pioniere Nora D. Volkova (Nora D. Volkow).

Kas bendra tarp maisto ir narkotinių medžiagų?

Svarbiausias organizmo tikslas yra išgyventi, ir už bet kokią išgyvenimą palaikančią elgseną turi būti atlyginima. Būtent su apdovanojimo, malonumo potyriais ir yra susiję smegenų procesai, kuriuos aktyvina tiek maistas, tiek narkotinės medžiagos. Todėl dažniausia nuolatinio valgymo priežastis yra atpildo ir pasitenkinimo siekimas.

Smegenys yra linkusios įsiminti kiekvieną mums suteiktą malonumą ir susieti šį jausmą su tam tikra aplinka. Ši atmintis, kartojantis atpildo siekiui bei gavimui, stiprėja.

Narkotinės medžiagos dėl savo cheminės sudėties yra labai veiksmingos, todėl žmogus greitai pasitenkina. Natūraliai malonumą suteikiantys stimulai, tokie kaip maistas ar seksas, nėra tokie efektyvūs, palyginti su cheminiais – jų poveikio reikia laukti ilgiau. Tačiau abiem atvejais neužtenka vien tik stimulo, turi būti ir atitinkama aplinka, ir kitų signalų. Būtent dėl šio komplekso bandymas pasitenkinti (maistu, narkotinėmis medžiagomis) ilgainiui tampa refleksu.

Kodėl būtent kaloringas maistas, turintis daug riebalų ir cukraus, labiausiai sukelia nuolatinį norą valgyti? Žiūrint iš evoliucijos taško, esminis žmogaus tikslas yra išgyventi. Neturint pastovaus maisto šaltinio vartoti kaloringą maistą reiškė galimybę išlikti. Tačiau šiandien vos atidarę šaldytuvą be jokių abejonių rasime maisto, ir tai tikrai prisideda prie vis didėjančios nutukimo problemos.

Daugiau skaitykite vasario numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: