Deimantinės spintronikos amžius  (0)

Deimantai yra gražūs. Jie nepaprastai kieti, skaidrūs ultravioletinei šviesai, o jų savitajam šiluminiam laidumui neprilygsta jokia kita kietoji medžiaga. Be to, tobulinamos didelio grynumo monokristalinių sintetinių deimantų auginimo ir legiravimo technologijos, ir šios alotropinės anglies atmainos vis labiau traukia kietojo kūno elektronikos specialistų dėmesį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

David D. Awschalom, Ryan Epstein, Ronald Hanson

Gryni deimantai yra elektriniai izoliatoriai, tačiau įterpus tam tikrų priemaišų (legiravus), jie gali virsti išskirtinių savybių puslaidininkiais. Tokie deimantai tinkami ultravioletinės šviesos diodams ir detektoriams gaminti, didelės galios mikrobangų elektronikai. Tačiau daugelį mokslininkų labiausiai žavinti pritaikymo sritis – kvantinė spintronika. Tikimasi, kad būtent ji padės praktiškai taikomų kvantinių kompiuterių kūrimo pamatus.

Spintronika, arba sukinių elektronika, yra pažangesnės elektronikos rūšis, nes čia svarbu ne tik elektronų krūviai (kaip įprastinėje elektronikoje), bet ir elektronų sukiniai – kvantinės elektronų savybės, dėl kurių šie elgiasi lyg mažyčiai magnetukai. Jūsų kompiuteryje jau tikriausiai yra įrenginys, kurio veikimas pagrįstas elementarių spintronikos dėsnių taikymu: nuo 1998 m. kietųjų diskų skaitymo galvutės veikia milžiniškos magnetovaržos efekto pagrindu.

Kitas spintronikos įtaisas, plačiai paplisiąs jau greičiausiai po kelerių metų, yra magnetovaržos operatyvioji atmintis (MRAM). Kaip ir kietajame diske, MRAM atmintyje informacija saugoma įmagnetinimo pavidalu, todėl ji išlieka ir išjungus kompiuterį. Informacija nuskaitoma taip pat, kaip ir įprastinėje RAM atmintyje, – elektriškai (žr. Spintronics, David D. Awschalom, Michael E. Flatté and Nitin Samarth; Scientific American, 2002 birželis). Pirmosiomis MRAM atmintimis 2006 m. pradėjo prekiauti bendrovės Motorola padalinys Freescale semiconductor.

Netriniosios atminties lustai leistų pagaminti kompiuterius, kuriems nereikėtų iš naujo nuosekliai įkelti visų programų iš kietojo disko į atmintį kiekvienąkart, kai tik jis išjungiamas. Kompiuteris per sekundės dalį būtų pasiruošęs darbui, nes visos reikalingos programos bei duomenys liktų atminties luste. Dar pažangesnių spintronikos technologijų įrenginiai, tokie kaip sukinių tranzistoriai, kuriuose sukiniais būtų valdomas srovės tekėjimas, leistų sukurti kompiuterinius lustus su keičiamų parametrų loginėmis grandinėmis.

Daugiau skaitykite sausio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: