Kreidos periodo detektyvas  (0)

Šis atvejis teikė mažai vilčių – juk bendrame kape rastiems kaulams buvo 70 mln. metų. Bet netiesioginiai įkalčiai ir šiuolaikinis mokslas padėjo atskleisti žudiko tapatybę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Raymond R. Rogers, David W. Krause

Vienas kūnas tįso ant kairiojo šono, galva ir kaklas atlošti atgal – tai įprasta mirties poza. Priekinės ir užpakalinės kojos vis dar tebėra anatomiškai taisyklingoje padėtyje, tačiau išsamesnis tyrimas atskleidžia, kad, nors šios dalys sveikos ir savo vietose, priekinių galūnių ir pėdų kaulai yra išnarinti. Kaukolė taip pat tarsi atskirta, jos dalys išsibarsčiusios viena šalia kitos. Keisčiausia, kad trūksta uodegos galiuko. Greta guli daugiau kūnų: vieni suirę daugiau, kiti – mažiau, kai kurie jų išsilaikę beveik sveiki, kitų išlikę tik kaukolės, mentės, pavieniai galūnių kaulai. Ar nelaimingieji sutvėrimai išgaišo čia, ar buvo sunešti draugėn po mirties? Ar jie visi atsisveikino su pasauliu tuo pačiu metu, ar jų mirtis skiria koks nors laikas? Ir galiausiai – kas juos nugalavo?

Mūsų – malagasių ir amerikiečių – paleontologų bei geologų komanda pradėjo kelti šiuos klausimus iškart po to, kai 2005 m. vasarą šiaurės vakarų Madagaskare, gavusiame Didžiosios Raudonosios salos pavadinimą dėl vyraujančių raudonųjų dirvožemių, senovinėse nuosėdose buvo atrastas masinis kapas. Ieškodami atsakymų radome intriguojančios informacijos, bet tai, kaip jų ieškojome, atrodo ne mažiau įdomu už pačius atsakymus.


Prieš pradėdami darbą, vietovę pavadinome MAD05-42 – taip pažymėjome jos atradimo metus ir šioje vietovėje rastų fosilijų eilės numerį. Dabar mūsų užduotis buvo identifikuoti palaikus. Remdamiesi atradimais kitose regiono vietose greitai priėjome išvadą, kad dauguma palaikų – įvairių rūšių dinozaurų.


Šis dinozaurų kapinynas ne išskirtinis šiaurės vakarų Madagaskare. Jis panašus į kitus, kuriuos matėme per dešimtmetį geologinių tyrinėjimų sausose savanose šalia tolimo Berivotros kaimelio. Ten sluoksnis po sluoksnio atvėrėme masines kapavietes, pilnas mažų ir didelių, jaunų ir senų neįprastomis pozomis drauge palaidotų gyvūnų palaikų. Tad ir tirdami, kas nugalavo gyvūnus MAD05-42 plote, negalėjome nesistebėti, kad šioje saloje randame tiek daug kaulų ir kad jie taip puikiai išsilaikę.

Daugiau skaitykite gruodžio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: