Pražuvusių galaktikų vaiduokliai  (0)

Neįprastai judančios žvaigždės tikriausiai yra kitų galaktikų, kurias kadaise prarijo mūsų Paukščių Takas, likučiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

…kurdamos Paukščių Taką jos paaukojo savo gyvybes: mūsų Galaktika sudraskė šimtus mažų galaktikėlių, pavertė jas išretėjusiais žvaigždžių srautais, pamažu įsiliejančiais į Paukščių Tako čiabuvių populiaciją. Jums skaitant šias eilutes, Paukščių Takas plėšo Šaulio nykštukinę galaktiką ir kuria srautą, juosiantį vidinę Galaktikos disko dalį.

Rodrigo Ibata, Brad Gibson

Visos nakties danguje mirgančios žvaigždės yra mūsų galaktikoje – Paukščių Take. Artimiausia kita didelė galaktika, Andromeda, yra daugiau kaip už 2 mln. šviesmečių. Šis atstumas maždaug 20 kartų didesnis už mūsų galaktikos disko skersmenį. Plika akimi neįmanoma įžiūrėti atskirų Andromedos galaktikos žvaigždžių; jos susilieja į blankią miglą. Šios žvaigždės yra labai toli ir neturi jokio sąryšio su mūsų galaktika – tarytum būtų kitoje Visatoje. Ir atvirkščiai, natūralu manyti, kad visos mūsų dangaus žvaigždės yra saulės, gimusios ir užaugusios Paukščių Tako ribose.

Tačiau kaip suprasti Arktūrą, antrą pagal ryškį žvaigždę šiauriniame danguje? Arktūras juda kiek kitaip ir yra kiek kitokios cheminės sudėties nei dauguma Paukščių Tako žvaigždžių; tokiomis pat keistomis savybėmis pasižymi ir kai kurios kitos po Galaktiką išsibarsčiusios žvaigždės. Šių ir kitų į jas panašių žvaigždžių prigimtis kėlė karštus debatus nuo praeito amžiaus septintojo dešimtmečio. Ar tai mūsų Galaktikos spiralinių vijų gravitacija išstūmė jas į tokias neįprastas orbitas? O gal jos yra imigrantės, gimusios už Paukščių Tako ribų, iš medžiagos, kuri niekados nepriklausė mūsų galaktikai?

Daugiau skaitykite gruodžio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: