Didelė laboratorija mažame luste  (0)

Įsivaizduokime, kad visa chemijos laboratorijai būtina įranga – laboratorinės stiklinės, pipetės, reagentai bei šildytuvai – yra sutalpinta į vieną mažą lustą, kurį galime prisikabinti kaip paprastą pakabuką prie raktų ryšulėlio. Sumažinus chemijos laboratoriją iki nago dydžio, būtų galima atlikti medicininius testus namie ar net mūšio lauke.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai kuria mažyčius nešiojamuosius lustus, kurie iš kraujo mėginio galėtų greitai nustatyti ligų sukėlėjus ar biologinio ginklo poveikį. Mikroskopiniai tiriamosios medžiagos lašeliai, judinami suspausto oro ar elektros srovės ir dalyvaujantys mikroskopinėse cheminėse reakcijose yra pagrindiniai veiksniai, leidžiantys sukurti mažytes lustines laboratorijas.

Charles Q. Choi

Vis daugiau įmonių bei universitetų skelbia, kad jau yra sukūrę tokių stebuklingų įrenginių, galinčių nustatyti biologinio ginklo poveikį iš kareivio kraujo ar toksinus pašvinkusioje mėsoje. Deja, kol kas dar anksti daugumą šių prietaisų vadinti nešiojamaisiais. Pats analizatorius, kuris tiria kraujo ar kitos medžiagos lašą, iš tikrųjų tilptų ant delno, bet kita įranga, būtina, kad suskystintas tiriamasis pavyzdys tekėtų plonyčiais mikroschemos vamzdeliais, užima visą stalą ar net daugiau.

Dvi mokslininkų grupės, mėgindamos tiksliai manipuliuoti mikroskopiniais tiriamų medžiagų lašeliais, siekia įveikti šį dydžio apribojimą. Judindami skysčio molekules suspaustu oru ar elektros srove, mokslininkai bando visą laboratorijos įrangą, reikalingą tiek paimti ir tirti mėginiams, tiek ir apdoroti rezultatams, sutalpinti į vieną USB atmintinės dydžio įrenginį. Ir nors šiuo metu tokios mikroschemos gaminamos rankiniu būdu, analogiškos sandaros lustai iš esmės yra tinkami ir masinei gamybai. Šie prototipai galiausiai atvers galimybes plačiai naudoti laboratorijas, esančias viename luste. Tokios laboratorijos bus taikomos ten, kur to labiausiai reikia: besivystančiose šalyse, mūšio lauke ar tiesiog žmonių namuose. Jomis bus galima greitai nustatyti ŽIV, juodligės sukėlėjus ar Escherichia coli bakterijas. Tokie lustai net galėtų būti implantuojami diabetu sergantiems žmonėms, kad padėtų jiems kontroliuoti gliukozės ir insulino kiekį organizme.

Daugiau skaitykite gruodžio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: