Nematoma Visatos ranka  (7)

Tik 1998 m. astronomai išsiaiškino, kad ligi tol mes nieko nežinojome apie tai, kas sudaro net tris ketvirčius Visatos. Tamsioji energija – nežinoma energijos forma, kurios mes praktiškai negalime pamatyti – supa kiekvieną iš mūsų ir tvirtai laiko kosmoso likimą savo gniaužtuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Christopher J. Conselice

Kodėl taip ilgai užtrukome? Tik 1998–aisiais astronomai išsiaiškino, kad ligi tol nieko nežinojome apie tai, kas sudaro tris ketvirčius Visatos. Tamsioji energija – nežinoma energijos forma, kurios mes praktiškai negalime pamatyti – supa kiekvieną iš mūsų, nuolat nežymiai mus veikia ir tvirtai laiko kosmoso likimą savo gniaužtuose. Tiksliau sakant, kai kurie tyrėjai numanė tokią energiją egzistuojant, tačiau ir jie patvirtintų, kad tai yra vienas iš revoliucingiausių XX a. kosmologijos atradimų. Manoma, kad tamsioji energija sudaro didžiąją Visatos dalį, o pats jos egzistavimas (jei tik bus neginčijamai įrodytas) pareikalaus naujų fizikos teorijų.

Mokslininkai dar visai neseniai pradėjo aiškintis, kas yra ta tamsioji energija ir kokia jos reikšmė. Vieną dalyką jau supratome: nors tamsioji energija savo egzistavimą atskleidė veikdama visą Visatą, ji darė įtaką ir atskirų Visatos gyventojų – žvaigždžių, galaktikų, galaktikų spiečių – evoliucijai. Panašu, kad patys to nežinodami astronomai dešimtmečius spoksojo į tamsiosios energijos „rankdarbius“.

Kad ir kaip būtų keista, tamsiosios energijos skvarbumas ir daro ją taip sunkiai aptinkamą. Ji, kitaip negu medžiaga, nėra linkusi kauptis į didesnius ar mažesnius telkinius; prigimtis ją verčia visur pasiskirstyti tolygiai. Nesvarbu kur – ar tai būtų Jūsų virtuvė, ar tarpgalaktinė erdvė – jos tankis siekia apie 10–26 kilogramo į kubinį metrą, ir tai atitinka vos keleto vandenilio atomų svorį. Visos mūsų Saulės sistemos ribose esančios tamsiosios energijos masė yra tik kaip nedidelio asteroido, todėl čia jos poveikis nežymus. Jos įtaka pastebima tik didelėse erdvėse ir per gana ilgą laiką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: