Sugrąžinti gyvenimą į mirties zonas  (0)

Viso pasaulio sekliose jūrose kaupiasi upių atneštos maistmedžiagės, sukeldamos visuotinį gyvybės formų išmirimą. Taip atsiranda mirties zonos. Kaip atkurti išvešėjusių dumblių nusiaubtas jūros priekrantes?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laurence Mee

Įsivaizduokite paplūdimį, kaitrią vasaros dieną pilną besimėgaujančių poilsiautojų. Vaikams smagiai besipliuškenant ir priekrantės seklumose ieškant kriauklių bei kitų jūros grožybių, į žaidimo vietą atplūsta drumzlino vandens banga, pilna negyvų ar gaištančių gyvių. Pirmiausia pasirodo kelios dūstančios žuvys, paskui išnyra visa lavina dvokiančių krabų, yrančių dvigeldžių moliuskų ir žuvų liekanų. Išsigandę vaikai ima klykti, sunerimę tėvai puola į vandenį gelbėti savo atžalų. Tuo tarpu iš tolių į uostą su tuščiais tinklais grįžta nusivylęs žvejys.

Šis vaizdelis tikrai ne iš siaubo filmo. Tokie pražūtingi gamtos reiškiniai vis pasikartodavo 1970–1990 m. prie Juodosios jūros esančiuose Rumunijos ir Ukrainos kurortuose. Tuo laikotarpiu dėl deguonies stygiaus žemutiniuose jūros vandens sluoksniuose žuvo apie 60 mln. tonų dugno nuosėdose gyvenančių jūros gyvūnų, priedugnyje išgyveno tik bakterijos.

Pačiu sunkiausiu laikotarpiu, 1990-aisiais, šiaurės vakarinėje jūros dalyje ties Dunojaus žiotimis susidariusi mirties zona, išplito iki 40 tūkst. km2 – jos dydis prilygo Šveicarijos plotui. Panašiai atsitiko ir Meksikos įlankoje ties Misisipės žiotimis. Ten mirties zona radosi XX a. 7 dešimtmečio viduryje ir driekėsi 21 tūkst. km2. Per pastaruosius du dešimtmečius pasirodė ir daugiau mokslinių pranešimų apie pasaulio jūrų mirštančias ar nuniokotas dugno ir priedug-nio augalų bei gyvūnų bendrijas. (žr. žemėlapį 66 p.).

Nuo paskutinio XX a. dešimtmečio., kai buvo išspausdintas pirmasis mano straipsnis apie šiuos pražūtingus gamtos reiškinius Juodojoje jūroje, mūsų tyrimų tikslas buvo išsiaiškinti pagrindines jūrinės aplinkos nykimo priežastis ir numatyti, kaip to išvengti. Taip pat siekėme pasiūlyti gaires, kaip atgaivinti nuniokotų vietovių gamtinę aplinką. Man bei kitiems mokslininkams pavyko nustatyti esminius veiksnius, sukeliančius jūros aplinkos žlugimą ir aprašyti virsmus, dėl kurių visame pasaulyje skursta jūrų priekrančių gamtinė aplinka. Kartu tai suteikė žinių, kaip galima būtų sugrąžinti gyvybę į atsiradusias dykras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: