Programiniai virusai jau mobilūs  (0)

Kompiuteriniai virusai jau sugeba sklisti oru ir užkrėsti mobiliojo ryšio telefonus bet kuriame pasaulio kampelyje. Siekdami sumažinti šią grėsmę anksčiau, nei ji taps nekontroliuojama, pajėgas telkia saugumo kompanijos, mobiliojo ryšio operatoriai ir mobiliųjų telefonų gamintojai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mikko Hypponen

2004 m. birželį atėjo diena, kurios su nerimu laukė visa kompiuterių saugumo bendruomenė. Mes, piktybinės programinės įrangos formų tyrėjai, žinojome, kad mobiliųjų telefonų virusų atsiradimas – tik laiko klausimas. Mobilieji telefonai tobulėjo ir evoliucionavo į išmaniuosius telefonus: dabar jie gali parsisiųsti programų iš interneto ir keistis programine įranga tarpusavyje naudodamiesi artimojo nuotolio Bluetooth ryšiu, pasauline vaizdo žinučių (MMS) paslauga bei atminties kortelėmis. Kartu su naujomis galimybėmis įrenginiai gavo ir visas naujųjų technologijų silpnybes. Įvairaus plauko niekšai buvo pasiryžę jas surasti ir pasinaudoti: krėsti pikdžiugiškus pokštus ar netgi vykdyti kriminalinius nusikaltimus.

Pirmoji kompiuterių saugumo ekspertų aptikta specialiai išmaniesiems telefonams parašyta piktybinė programa Cabir buvo klasikinis galimybę egzistuoti įrodantis virusas. Akivaizdu, kad jis sukurtas tiesiog siekiant pirmauti šioje srityje. Vienintelė šio užkrato daroma žala – greitas telefono baterijos išeikvojimas ir bandymas įsibrauti į kitą išmanųjį telefoną naudojantis Bluetooth sąsaja. Anoniminis autorius (galbūt iš Ispanijos) nepaleido Cabiro į platųjį pasaulį, bet įdėjo jį į interneto svetainę. Tačiau prabėgus vos porai mėnesių kiti tvarkos drumstėjai Pietryčių Azijoje virusą išleido į laisvę ir netrukus jis pasklido po visą pasaulį.

Nors ir tikėjomės sulaukti tokių virusų kaip Cabir, nebuvome pasirengę su jais susidoroti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: