Skaitmeninė nuotraukų ekspertizė  (0)

Šiuolaikinė programinė įranga leidžia lengvai taisyti nuotraukas ir būna sunku pastebėti, jei tai padaryta. Technologijos naujovės įgalina pasitelkti ir naujus suklastotų vaizdų aptikimo metodus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Istorijoje randama gausybė nuotraukų klastojimo pavyzdžių. Pavyzdžiui, Stalinas (Stalin), Mao Dzedunas (Mao), Hitleris (Hitler), Musolinis (Mussolini), Fidelis Kastro (Castro) ir Brežnevas (Brezhnev) buvo nurodę „pataisyti“ savo nuotraukas – pradedant herojiškesnėmis pozomis nei iš tikrųjų ir baigiant priešų ar alaus butelių ištrynimu. Stalino laikais norint sukurti tokias klastotes tekdavo ilgai ir kruopščiai darbuotis fotolaboratorijoje. Na, o šiandien kiekvienas, turintis kompiuterį, gali lengvai parengti labai sunkiai atpažįstamą klastotę.

Beveik kas mėnesį naujienų antraštės skelbia apie atskleistą naują nuotraukų klastojimo atvejį. Pavyzdžiui, apdovanojimų sulaukusi nuotrauka, kurioje matyti, kaip nykstančių Tibeto antilopių bandos, rodos, negąsdina pro šalį lekiantis naujas greitasis traukinys, vasario mėnesį paaiškėjo besanti klastotė. Kai 2006 m. viduryje buvo atidaryta prieštaringai vertinama geležinkelio linija, šią fotografiją išspausdino šimtai Kinijos laikraščių. Kai kurie žmonės nuotraukoje iškart pastebėjo įvairių keistenybių, pavyzdžiui, tai, kad bandoje yra vaikingų antilopių, bet aplinkui nematyti jauniklių – ši situacija neatitiko to metų laiko, kai buvo paleistas traukinys. Abejonės galų gale iškilo į viešumą, kai plakatai su šia nuotrauka buvo iškabinti Pekino metro ir pasirodė kiti klastotės ženklai, pavyzdžiui, linija dviejų paveikslėlių sudūrimo vietoje. Fotografas Liu Veiking (Liu Weiqing) ir jo laikraščio redaktorius pasitraukė iš užimamų pareigų, o Kinijos vyriausybinės naujienų agentūros atsiprašė už nuotraukos platinimą ir pažadėjo iš savo duomenų bankų pašalinti visas Liu darytas nuotraukas.
Šią klastotę, kaip ir daugelį kitų, atpažino atidūs žmonės, kruopščiai nagrinėdami nuotrauką. Joje pastebėta vienokių ar kitokių neatitikimų. Tačiau yra daugybė kitų atvejų, kai nuotraukos tyrinėjimas plika akimi nepadeda atskleisti pakeitimų; tada reikia imtis techninių kompiuterinių metodų – skaitmeninės nuotraukų ekspertizės.

Patvirtinti nuotraukų autentiškumą manęs dažnai prašo žiniasklaidos atstovai, teisėsaugos institucijos, teismai ir privatūs asmenys. Kiekviena tiriama nuotrauka kelia savitus iššūkius ir reikalauja skirtingų priemonių. Pavyzdžiui, tirdamas paveikslėlį, kurį įtarė esant sudėliotą iš atskirų dviejų žmonių nuotraukų, naudojausi metodu, leidžiančiu nustatyti apšvietimo nedermę. Kai į mano rankas pateko žuvies nuotrauka, internete paskelbta kaip vaizdelis iš žūklės varžybų, ieškojau pikselių iškraipymų, atsirandančių keičiant paveikslėlio dydį. Ekrano nuotraukos, kuri buvo pateikta kaip įrodymas sprendžiant ginčą dėl teisių į programinę įrangą, taisymo faktą padėjo atskleisti paveikslėlio neatitikimai, susiję su JPEG, įprasto skaitmeninių vaizdų suspaudimo algoritmo, ypatybėmis.

Daugiau skaitykite rugsėjo numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Hany Farid
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: