Prireikė naujų kovinių galvučių?  (0)

JAV vyriausybės siūlymas per artimiausius du dešimtmečius sukurti naujo modelio branduolinę galvutę iškėlė daugybę klausimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šimtai JAV branduolinių galvučių ir bombų yra paruoštos bet kuriuo metu sunaikinti Rusijoje ir kitur esančius taikinius. Nepaisydama 1991 m. Sovietų Sąjungos griūties, formaliai reiškusios Šaltojo karo ir abipusio sunaikinimo grėsmės pabaigą, JAV vis dar laiko branduolinių ginklų arsenalą, kurį sudaro apie 10 tūkst. kovinių vienetų. Rusija, Kinija, Prancūzija, Indija, Izraelis, Pakistanas ir Jungtinė Karalystė – šios valstybės yra JAV sąjungininkės arba, blogiausiu atveju, konkurentės, su kuriomis nekariaujama. Visos, išskyrus Rusiją, turi tik nedideles branduolinių ginklų atsargas. Šiaurės Korėja ir Iranas, valstybės, su kuriomis JAV santykiai labiau įtempti, kol kas savo branduoliniais ginklais negalėtų padaryti didelės žalos amerikiečiams. Atrodo, kad didžiausią grėsmę kelia vadinamoji „purvinoji bomba“ – paprasta bomba, pilna radioaktyvių medžiagų – ar tiesiog nedidelis branduolinis sprogmuo. Vis dėlto gausus JAV branduolinis arsenalas neatbaidys teroristų ar nevalstybinių darinių nuo tokių ginklų naudojimo.

Laikydamasi savo įsipareigojimų pagal Maskvos sutartį dėl strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo JAV planuoja apriboti savo aktyvių branduolinių ginklų vienetų skaičių maždaug 1700–2200 branduolinių galvučių ir bombų. Tuo pat metu JAV Energetikos departamentas ir Gynybos departamentas, susirūpinę, kad senėjančios kovinės galvutės po daugelio laikymo metų gali veikti neoptimaliai, ketina kai kurias iš jų keisti naujomis. Pirmasis modelis, kurį ketinama atnaujinti, yra W76. Šios kovinės galvutės sudaro trečdalį turimo arsenalo. Vienos W76 sprogimo energija yra 100 kilotonų, tai prilygsta 100 tūkst. tonų trotilo. Jos skirtos naikinti lengviems taikiniams – uostams, karinėms bazėms, gamykloms. Seniausios W76 galvutės pasieks savo anksčiau nustatytą 30 metų tinkamumo ribą jau šiemet.

Prieš trejus metus JAV Energetikos ir Gynybos departamentai pradėjo Patikimų keičiamųjų galvučių (PKG, angl. Reliable Replacement Warhead) programą. Pernai kovo mėnesį Livermoro Lorenso nacionalinė laboratorija laimėjo PKG programos pradinio etapo konkursą; numatoma per 20 metų sukurti branduolinę galvutę. Kadangi senąsias pakeisiančios naujosios galvutės RRW1 bus tokios pat sprogstamosios galios kaip ir W76, jos nesuvaidins reikšmingo strateginio vaidmens pasaulyje, kuriame Šaltasis karas jau baigėsi. Tad daug kas abejoja dėl jų poreikio. Šiuo metu vykdoma W76 tinkamumo laiko pratęsimo programa, kuria numatyta atnaujinti apie 2000 galvučių. Be to, susirūpinimas dėl senėjančio šių ir kitų galvučių plutonio patikimumo pasirodė esąs nepagrįstas (žr. intarpą 33 psl.).

Tačiau JAV Nacionalinė branduolinio saugumo agentūra (NBSA) – Energetikos departamento padalinys, atsakingas už valstybės branduolinę ginkluotę, – pasiūlė daug kitų riziką mažinančių sprendimų. Pavyzdžiui, grįžti prie branduolinių ginklų testavimo, taip pat sukurti ginklą, kurio gamybai naudojama mažiau toksinių medžiagų. Ir nors PKG programa dar nepatvirtinta, o kai kurias jos dalis JAV kongresas jau buvo sustabdęs ar išreiškęs dėl jų abejonę, vis dėlto išlaidų įvertinimą ir gamybos planą buvo numatyta paruošti iki 2007 m. pabaigos. Branduoliniam arsenalui vis senstant, JAV vyriausybę slegia tas pats klausimas: koks yra šio arsenalo tikslas, iš ko jis turėtų būti sudarytas ir koks ginklų skaičius yra būtinas?

Daugiau skaitykite rugsėjo numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: David Biello
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: