JAV mokslininkai pirmą kartą per beveik 30 metų pagamino plutonio-238  (0)

Plutonis-238 – energetinis kuras, kuris leidžia marsaeigiui „Curiosity“ važinėti po Marso planetą. Medžiaga leido nuskraidinti „New Horizons“ erdvėlaivį į Plutoną ir už jo ribų, ir vis dar tiekia energiją „Voyager“ zondui praėjus 38 metams nuo jo paleidimo. Plutonio-238 poreikis kosmoso industrijoje labai didelis, tačiau jį pagaminti labai sunku.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-12-29 JAV mokslininkai pirmą kartą per beveik 30 metų pagamino plutonio-238  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusiais metais suskaičiuota, kad plutonio-238 JAV buvo tiek, kad NASA iš jo galėtų pagaminti baterijas tik trims ateities kosmoso misijoms. Nuo tada mokslininkai ėmė ieškoti, kaip jo pagaminti daugiau.

Plutonis-238 anksčiau buvo išgaunamas kaip šalutinis produktas, susidarantis atominių bombų gamybos metu, taigi jas uždraudus nebeliko ir plutonio-238.

Praėjusią savaitę JAV Energijos departamentas kartu su NASA pranešė sėkmingai pagaminęs plutonio-238 praėjus 27 metams po to, kai ši medžiaga paskutinį kartą pagaminta JAV, skelbia popsci.com.

Iš viso pagaminta 50 gramų plutonio-238. Tai nėra didelis kiekis – pavyzdžiui, „Mars 2020“ marsaeigiui reikėtų maždaug 4 kilogramų šios rūšies plutonio, tačiau tai puiki pradžia.

Plutonis-238 skiriasi nuo branduolinių ginklų gamyboje ar jėgainėse naudojamo plutonio, tačiau jis taip pat itin radioaktyvus.

Kai plutonis-238 suyra į uraną-234, jis skleidžia didelius šilumos kiekius. Jos užtenka, kad būtų tiekiama elektros energija NASA baterijose, vadinamose radioizotopų termoelektriniais generatoriais.

Šiluma duoda ir papildomos naudos – leidžia nesušalti moksliniams instrumentams šaltų kelionių kosmose metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(54)
(0)
(54)

Komentarai (0)