Skaitytojų iniciatyvos: skelbiamas „Technologijų kodo pavasaris“  (69)

Didelė dalis mūsų skaitytojų yra iniciatyvūs, veiklūs ir svarbiausia, pakankamai išprusę mokslo ir technologijų srityse – tad nekeista, jog kai kuriem įsinori papildomų veiklų portale. Nors pati portalo redakcija tokių pageidavimų įgyvendinti niekaip nespėja, tačiau įdomybių galima prisigalvoti ir be mūsų – būtent apie vieną iš tokių skaitytojo pasiūlytų idėjų ir papasakosime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuolatiniams portalo komentatoriams puikiai žinomas kolega rwc siūlo pamiklinti galveles visiems programavimo mėgėjams. Šiuo metu neslopstančiu entuziazmu pasižymintis idėjos autorius pradėjo dirbti su GreaseMonkey skriptais ir iš karto kilo kūrybinė idėja, kuri galėtų patikti ir kitiems skaitytojams.

Jeigu nesate girdėję apie GreaseMonkey įskiepio idėją, galite apie ją plačiau paskaityti arba pačio projekto tinklapyje arba pavyzdžiui, nezinau.lt tinklaraštyje. Kalbant trumpai, tai kiek netradicinis naršyklės Firefox įskiepis, leidžiantis naudoti skriptus tinklapio formavimui ar įvairiausioms papildomoms funkcijoms tiesiai naršyklėje. Norint aktyvuoti paruoštus scriptus, reikia įdiegti pluginą, o vėliau susiradus tinkamą skriptą jį instaliuoti.

Taigi, siūloma išnaudoti GreaseMonkey įskiepio galimybes ir „užkurti“ visą žaidimų aikštelę mūsų portalų funkcionalumui padidinti. Nors pradines galimas plėtros idėjas rwc pasiūlė, tačiau galima prisigalvoti ir daugiau visko - kokio funkcionalumo norėtųsi šiame projekte. Idėja žavinga tuo, jog kūrybiniam procesui visiškai nereikalingas tiesioginis portalo administracijos kišimasis – siūloma dirbti tik su viešai visiems skaitytojams prieinama portalo informacija.

Jeigu kažkuris vartotojų sukurtas scriptas pasirodys patogus ir naudingas, portalo administracija neatmeta galimybės, jog jis galės būti įdiegtas į bendrą portalo aplinką – tad yra unikali galimybė visiems norintiems ne tik išbandyti savo įgūdžius, bet ir praplėsti portalo funkcionalumą bei tuo pačiu papildyti savo CV visai solidžiu įrašu.

Galimos idėjos

Kad būtų aiškiau, kokios gi galimos praplėtimo idėjos, idėjo autorius iš karto pateikia kelis galimus pavyzdžius. Šiuo metu jis dirba prie skripto su troliu balsavimu ir straipsnių "live anotacijomis". Jeigu viskas gerai seksis, šie skriptai turės tokias galimybes:

  • 1. Pažymėti komentarą kaip "troll", "trollint vartotoją" ir užvesti statistiką - pvz., 5 vartotojai "užtrolino". Ir priešinga funkcija - "nebelaikau troliu", "atslėpti komentarą".
  • 2. Susiskleidžiantis meniu (technologijų css) naršyklės kampe arba statusbare, kuriame globalus konfigūravimas ir statistika.
  • 3. Anotacijos. Pažymiu straipsnio fragmentą ir parašau komentarą. Kiti vartotojai su tuo pačiu skriptu mato pažymėtą tekstą geltoname fone ir užėję su pele perskaito pastabą. Jei pažymėtas tekstas pasikeičia, anotacijos nelieka.
  • 4. Jokių papildomų užklausų į portalo serverį. Duomenys imami iš to turinio, kurį mato vartotojas + Google AppEngine duombazės.

Kol kas ši idėja dar „kūrybinėje fazėje“, tačiau pavyzdinį nesudėtingą antitroll prototipą rwc jau sukūrė.

Reikalavimai "žaidimų aikštelei"

Taigi, kviečiami visi, norintis prisidėti prie šios idėjos vystymo ir išbandyti savo kūrybinius sugebėjimus. Visą procesą apsiima koordinuoti ir kontroliuoti pats rwc (tad į redakciją dėl to nesikreipkit, nes taip ar taip, mūsų žinios čia labai jau ribotos). Kad nebūtų visiško chaoso, prašoma laikytis tokių reikalavimų:

  • 1. Portale programiškai nieko keisti nereikia - tad redakcijos kol kas ir neprašykit :)
  • 2. Neimami papildomi duomenys iš portalo. Visa statistika kaupiama iš to, ką mato puslapį atsivertęs vartotojas, ir kas yra vieša.
  • 3. Visas funkcionalumas (neskaitant duomenų kaupyklės) rašomas javascriptu, veiktų kaip naršyklės įskiepiai (Mozillai, Operai, Chrome - Greasemonkey, galbūt įmanoma panaudoti panašius mechanizmus - Firefox Jetpack, Opera Widgets, Chrome extensions). Taip pat - galbūt atsirastų CSS entuziastų, kurie to paties Greasemonkey ar Stylish mechanizmais tobulintų išdėstymą.
  • 4. Visi įskiepių išeities tekstai vieši, o kodą, turėdamas laiko, patikrins pats rwc - kad jis nedarytų ko blogo - neišnaudotų naršyklės spragų, nedarytų papildomos apkrovos portalui, nevogtų vartotojo duomenų.
  • 5. Kaupiami duomenys ir juos apdorojantys servisai vieši. Tam siūlomas Google App Engine. Išeities tekstai ir duomenų bazės turinys būtų matomas visiems. Geriausia, kad kodas būtų rašomas Java, Python arba PHP.
  • 6. Vartotojų privatumas ir portalo autorių teisės būtų aukščiausias prioritetas. Kaupiami tik tie duomenys, kuriuos visi mato portale (ir įmanoma gautį originalo nuorodą), arba tik tie duomenys, kuriuos vartotojas pats suveda (t.y., nekaupiam cookių, peržiūrėjimo ir kitų "paslėptų", nebūtinų tiesioginiam funkcionalumui statistikų).

Ir atskiras prašymas forumo moderatoriams: viešame forume leisti kaupti (kitaip tariant, netrinti) "fingerprintus", kuriuos autoriai paliktų savo kūriniuose ir niekas negalėtų pašalinti. Pvz., rwc paliktų AD12CFG1235AABEEE123, kuris jam vieninteliam žinomu būdu būtų frazės "Vardenis Pavardenis 2010 02 20" parašas.)

Tai štai, idėja tokia. Susidomėjusiems belieka palinkėti gražių pavasarinių kūrybinių idėjų!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (69)

Susijusios žymos: