2009 metai portalo statistikos "virtuvėje"  (36)

Naujųjų metų pirmasis mėnuo jau baigia įpusėti, tačiau metai dar įsibėgėti nespėjo, tad vis dar galima pakalbėti tiek apie praėjusius metus, tiek paspėlioti apie 2010-uosius. Kol kas spėliojimus paliksime ateičiai ir žvilgtelėsime, kokius gi statistinius pėdsakus praėję metai paliko mūsų portalo įrašuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikriausiai ši publikacija ir nebūtų išvydusi dienos šviesos, tačiau parašyti ją paskatino mūsų skaitytojai, prašydami įdomesnių suvestinių apie 2009 metų skaitomiausias publikacijas, karščiausias temas ir kitus „smagumynus“. Po to ir patys susidomėjom 2009 metu palikimu. Tebūnie šis straipsnis savotiškas tęsinys geriausių 2009 metų mokslo ir technologijų pasiekimų, tik jau iš  „statistikos subjektyviosios pusės“.

Taigi, nuo ko čia pradėti? Visų pirma nuo to, jog portalo skaitomumas ir lankomumas tolygiai didėjo visus 2009 metus, belieka viltis, jog jis augs ir 2010-aisiais. Kiekvieną dieną 2009 metų pabaigoje po technologijas.lt naršydavo nuo 10 000 (poilsio dienomis) iki 15 000 (darbo dienomis) skaitytojų. Žinoma, besibaigiant metams per šventes skaičiukai sumenko, nes kas čia per daug norės varvinti akis prie kompiuterio, kai galima tiesiog pasimėgauti šventiniu stalu ar žieminėmis atostogomis.

Gražiausia šių skaičiukų dalis yra ta, jog pagal "Google Analytics" duomenis, beveik 77% visų lankytojų yra iš naujo sugrįžtantys. Vadinasi, per kelerius pastaruosius metus susiformavo pakankamai didelis nuolatinių skaitytojų būrelis – tačiau visa tai turbūt nesunkiai galima pastebėti ir komentaruose. Nors komentuoti gali tik registruoti lankytojai, pagal jų kiekį mes beveik nenusileidžiame vidutiniams naujienų portalams, turintiems neregistruotas komentavimo galimybes.

Tačiau komentarų kiekis dar viskas – svarbu jų kokybė. To irgi pas mus netrūksta ir po truputi sukasi mintys, kaip čia ateityje vertingus ir išsamius komentarus išsaugoti – juose dažnai būna daugiau „tiesos grūdo“ ir žinių nei pačiose publikacijose.

Na, o kad jau priėjom prie komentarų, kokius gi 2009 metų įrašus mūsų skaitytojai komentavo daugiausia kartų? Štai šių publikacijų dešimtukas:

1. Medikai: homoseksualumas jaunimui nepavojingas (153)

2. Valentinas Mitė. Š. Korėjos branduolinės ambicijos – žaidimas su ugnimi (152)

3. Mūsų pasaulis - gigantiška holograma? (141)

4. Algimantas Čekuolis. Naujas istorijos vadovėlis Rusijoje: Stalinas ir Berija – geri vadovai (128)

5. Egidijus Papečkys. Ar galėjo Lietuva pasipriešinti SSSR? (126)

6. Darius Baublys. Iš kur kyla finansų krizės ir kodėl? (121)

7. Papildyta. Lietuviai priešinasi vėjo jėgainių statyboms (Video) (108)

8. D. Britanijos mokyklose įvedamas privalomas lytinis švietimas (108)

9. Europos ateitis: raiša milžinė stojasi ant kojų? (106)

10. Papildyta. Nieko rimto: testas norintiems į Suomijos kariuomenę (104)

Taigi, dešimtuke yra 1 mokslinis straipsnis iš fizikos temos, 2 straipsniai iš istorijos, o visi kiti – bendro pažintinio konteksto. Tai viena iš priežasčių, kodėl pas mus šalia mokslinių ar technologinių naujienų nestinga ir štai tokių, bendro pobūdžio įrašų. Bent jau kol kas šios temos yra aktualios ir dominančios skaitytojus.

Žinoma, labiausiai komentuoti dar nereiškia, jog šie straipsniai bus ir dažniausiai perskaityti. Populiariausių 2009 metų straipsnių sąrašas pagal perskaitymą yra toks:

1. Papildyta. Nieko rimto: testas norintiems į Suomijos kariuomenę (13 677)

2. Ateiviai jau senai gyvuoja Žemėje? (13 085)

3. „Google“ padėjo atrasti Atlantidą? (12 275)

4. Skaitmeniniai narkotikai: legalus "kaifas" ar vaikščiojimas palei bedugnės kraštą? (12 082)

5. Kokie yra patys brangiausi inžinieriniai projektai pasaulyje? (11 484)

6. „Microsoft Lietuva“: apie piratų gaudynes nieko nežinojome (11 075)

7. Dešimt mums nesuprantamų žmogaus savybių (10 914)

8. NSO medžiotojai Marso nuotraukose pastebėjo „ateivio kaukolę“ (10 612)

9. Ant Baikalo ežero ledo iš kosmoso pastebėti mįslingi žiedai (10021)

10. Žiūrovus pravirkdantis "smėlio meno" spektaklis (Video) (9509)

Visai įdomus sąrašiukas – iš jo būtų galima pamanyti, jog mes esame sensacijų portalas. Skaitomiausios temos – NSO, mįslingi žiedai, Atlantidos paieškos. Temos, prieš kurias neatsilaiko labai dažnas mūsų lankytojas. Turbūt ne tik mūsų – bet ir viso interneto. Džiugu bent tiek, jog prie populiariausių papuolė ir kai kurie rimti straipsniai – žmogaus keistas savybes aprašanti publikacija bei brangiausius projektus skaičiuojantis straipsnis. Truputi apmaudu, jog sąraše rimtų straipsnių labai mažai - tokioms publikacijoms paruošti reikia daug laiko ir energijos, tačiau investuotos pastangos menkai atsiperka skaitytojų susidomėjimu. Štai kodėl tikras mokslo populiarinimas yra sunkus ir nemėgstamas užsiėmimas – tuo pačiu ir labai brangus.

Čia galime padaryti „lyrinį nukrypimą“ apie bendras žiniasklaidos tendencijas. Nors mūsų skaitytojai dažnai mėgsta pakritikuoti didžiausių Lietuvos naujienų portalų straipsnių kokybę ir tematiką, tačiau net ir mokslo naujienoms skirtame tinklapyje pikantiškos temos nurungia rimtas publikacijas. Tai ką jau kalbėti apie tradicinę žiniasklaidą? O juk visi gyvename rinkos ekonomikos laikais – jei sukuriamos produkto masinei rinkai nereikia, vadinasi tai nepaklausi prekė ir į ją investuoti yra jei ir ne kvaila, tai bent jau labai rizikinga.

Tiesa, mes kol kas į pikantiškas naujienas nuklysti nežadama, nors jų visiškai ir neatsisakysim. Tiek gyvenimo paįvairinimui, tiek ir platesnio skaitytojų rato pritraukimui – negali pasakoti apie mokslo įdomybes žmogui, kuris į portalą net neužsuka.

Kadangi pateikti dešimtukai daugiau ar mažiau priklausė ne tik nuo pastovių skaitytojų rato, bet ir nuo atsitiktinių praeivių, pažiūrėkim, kokie gi buvo populiariausi straipsniai, kurių parengimui praėjusiais metais sugaišome daugiausiai laiko ir mūsų manymu, jie tikrai buvo verti jūsų dėmesio.

1. Kokie yra patys brangiausi inžinieriniai projektai pasaulyje? (11 484)

2. Dešimt mums nesuprantamų žmogaus savybių (10 914)

3. Atkurtas slaptasis Hitlerio naikintuvas (Video) (8534)

4. Žvilgsnis į atomą. Trečia dalis: nuo kvarkų iki stygų teorijos (8327)

5. Mūsų pasaulis - gigantiška holograma? (7892)

6. Tsingy de Bemaraha: Akmenų miškas Madagaskare (7658)

7. Pasaulio geografinio žemėlapio pokyčiai kylant vandens lygiui (7227)

8. Uždarieji miestai: nesvetingiausi Rusijos kampeliai (6536)

9. Hirosima prieš 64 metus (6452)

10. Viso gyvenimo skrydis: ar pasiektume „pasaulio kraštą“? (6270)

Žiūrint į rimtesnių publikacijų populiarumą, ryškėja geografinių ir bendrą pažinimo lygį keliančių straipsnių populiarumas. Galbūt dėl to Lietuvos rinkoje vis dar gyvuoja panašaus profilio žurnalai „GEO“, „National Geographic“ bei spalvotas „Iliustruotas mokslas“, o štai rimčiausias iš jų moksline prasme „Scientific American“ jau užsidarė 2008 metų pabaigoje. Žinoma, tai nulėmė ir daugiau priežasčių, tačiau pagrindinis visuomenės dėmesys nukreiptas į lengvesnes temas, nei kad siūlo fizikos, astrofizikos ar medicinos srities mokslai.

Kadangi didelė mūsų skaitytojų yra IT srities mėgėjai, jiems bus įdomi ir tokia statistika – kokias gi dažniausiai naršykles naudojama mūsų lankytojai. Tą galima išvysti šioje iliustracijoje – turbūt tendencijos aiškios ir be papildomų komentarų.

Bežiūrint į "Google Analytics" pateikiamus duomenis, visai įdomus yra skaitytojų geografinis pasiskirstymas – iš kur tik mūsų nėra skaitę...

Tokie štai įdomesni pastebėjimai iš pernai metų statistikos. Vietoj apibendrinimo, dar galima prisiminti, jog mes per 2009 metus iš viso publikavome 4451 įrašą – didelė dalis jų buvo neilgos naujienos apie naujausius atradimus ir pasiekimus, o 140 publikacijų mūsų manymu nusipelnė „pažintinio straipsnio“ vardo – t.y. publikacijos, turinčios ilgą išliekamąją vertę.

Taip pat per praėjusius metus pakeitėme serverį, išsprendėme kai kurias naršymo greičio problemas, o šiais metais ir toliau galvojame, kaip čia reiktų padidinti portalo įrašų kokybę – visų pirma, tam reiks ir toliau spręsti finansinius klausimus.

Štai toks būtų 2009 metų apibendrinimas „portalo virtuvėje“ – bendrai paėmus, metai buvo įdomūs, kūrybingi ir visai šaunūs. Tik kad labai jau greitai jie prabėgo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (36)