Startuoja nauja portalo versija  (92)

Pagaliau vyksta tai, kas ir turėjo nutikti anksčiau ar vėliau – prieš jūsų akis gimsta ne tik naujos išvaizdos technologijų portalas, bet ir naujos struktūros bei aiškesnės koncepcijos. Tad apie viską iš eilės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dalis mūsų skaitytojų komentaruose jau kuris laikas užsimindavo, jog sumažėjo publikuojamų naujienų ir straipsnių kiekis. Deja, tai tiesa, bet su labai aiškia priežastimi – visą vasarą portalo kolektyvas intensyviai kūrė naują svetainės versiją.

Tokiais darbais užsiimti paskatino du esminiai dalykai – kartas nuo karto pasigirsdavę siūlymai atsinaujinti dizainą – tiesiog padaryti jį labiau profesionalų. Na, kadangi pačių sugebėjimai būti web dizaineriais buvo patikrinti prieš tai buvusioje versijoje, teko ieškoti kitų sprendimų. Ir jie pasirodė visai neprasti – už palyginus nedidelę sumą mums grafinį portalo sprendimą sukūrė puikius įspūdžius palikusi kompanija „Jauna reklama“. Tiesa, ne visas detales mes jiems papasakojome koks tas portalas turės būti – tiesiog kai ką pamiršome, kai kas gimė jau po dizaino sukūrimo, tad trūkstamus elementus teko suskurti patiems. Nors ir ne taip kokybiškai, bet iš bendro konteksto labai nekrentančius.

Taigi, prieš jus visiškai naujo dizaino portalas. Nors dėl išvaizdos būtų galima diskutuoti su kiekvienu skaitytoju turbūt iki nukritimo ištisą parą, bet reiktų pripažinti, jos dabartinė išvaizda tikrai geresnė už buvusią. Ties šia „diplomatiška“ mintimi portalo redakcija ir apsistojo, tad į tolimesnes diskusijas jau nebesileisime. Bent jau ateinančius kelis metus.

Sekantis labai svarbus ir turbūt pats svarbiausias mūsų spręstas uždavinys buvo portalo greitis. Iš esmės tai tapo pagrindine priežastimi gana radikalių pertvarkymų. Portalo lankomumas, pasiektas dar pavasaryje „atsirėmė“ į serverio galimybes – jei ir norėdavo pas mus ateiti daugiau skaitytojų, jų planus gana greitai atvėsindavo pakankamai lėtas naršymas.

Pagrindinė to priežastimi, mūsų manymu, tapo naudojamas web variklis – turinio valdymo sistema Plone. Iš principo tai labai universali ir nepaprastai patogi sistema programavimui. Tačiau jos pagrindas parašytas ne su standartine php kalba, bet su python. Iš esmės pati python kalba yra lėtesnė nei php, tačiau tikrai ne tiek, kiek mes stebėjome senojoje portalo versijoje. Kilo įtarimas, jog pagrindinės bėdos su kitų išskirtiniu Plone sistemos „atributu“ – duomenų baze. Ji taip pat nėra „tradicinė“ – tai ne paplitęs MySQL, o specializuota ir šiai turinio valdymo sistemai pritaikyta ZODB bazė. Apie jos unikalius privalumus būtų galima kalbėti labai ilgai, ypač dabar, kuomet ją palyginome su MySQL. Tačiau ji turi radikalų trūkumą – yra nepalyginimai lėtesnė už pastarąją. Tad siekiant portalo pagreitėjimo mes visą vasarą atlikinėjome „kapitalinį“ portalo remontą – iš ZODB migravome į MySQL.

Nors proceso aprašymas telpa į vieną sakinį, tačiau jis užtruko 3, o gal ir 5 kartus ilgiau, nei tikėjomės. Yra geroji šio reikalo pusė – jau beveik pramokome ir programuoti. Kas iš viso to gavosi? Nemažai gerų ir įdomių dalykų, bet ir kaip turėtų būti – šiokia bei tokia suirutė.

Svarbiausia, jog pirminiais naujos portalo versijos tyrimo duomenimis, naršymo greitis padidėjo bent 4 kartus. Na, kaip bus reali situacija su dideliu skaitytojų srautu, pamatysime ateityje – tiek mes, tiek ir jūs. Be to, migruodami, pakeitėme portalo navigacijos principus. Tikimės, jog jie bus patogesni ir lengviau suprantami. Kaip šabloną pasirinkome įprastinį Windows sistemos (panašiai veikia ir grafinės Linux sistemos) katalogų naršymo būdą. Be to, pagaliau pas mus veikia raktažodžių sistema. Tačiau tai sukėlė tam tikrą sumaištį.

Automatiškai perkeliant duomenis ir perskirstant pagal naujus raktažodžius, kai kur įvyko „mėsmalė“ – kai kuriose temose atsirado naujienos „visiškai ne į temą“. Tad dėl to mums rašyti komentarus nereikia bent jau artimiausia mėnesį – per tą laiką mes tikimės šitą košę „išsrėbti“.

Kol kas įgyvendinti ne visi navigaciniai sprendimai, bet greitu laiku jie bus atlikti ir tai padės išvengti įrašų dubliavimosi skirtingose kategorijose (neprarandant ryšių pagal raktinius žodžius). Tad kaip supratote, nors portalas jau startuoja, bet tai kol kas vadinkime „beta versija“ – tiesiog baigėsi atostogų metas ir laiko programavimo darbams taip pat sumažėjo. Tačiau nenorėdami labai nuvėlinti visko, pradinė portalo versija startuoja jau dabar.

Yra ir daugiau migravimo pasekmių – kai kuriuose straipsniuose nerodys nuotraukų. Kodėl taip įvyko, mes ir patys nežinome, bet šią problemą išspręsime. Be to, pasikeitė naujienų ir straipsnių adresai. Tad senosios nuorodos niekur neveikia. Skaudžiausia tai yra forumo atveju, kur komentarams skirtos temos susietos su konkrečiu straipsniu. Adresų jau nepakeisime, tačiau su laiku forumą papildysime automatine straipsnio adreso publikavimo sistema. Žodžiu ateityje viskas bus tvarkoje.

Kol kas nerasite ir daug papildomos mūsų portale buvusios medžiagos – į naują duomenų bazę kol kas perkėlėme tik pagrindinius dalykus – naujienas ir straipsnius. Tiesa irgi ne visus, tačiau „pražuvėlius“ turėtume sugaudyti. Kita medžiaga – citatos, faktai, darbastalio fonai sugrįš per kelis ateinančius mėnesius. Tuos, kas buvo pamėgę elektroninius atvirukus, tenka nuliūdinti – atvirukai iš mūsų portalo išsikėlė su visam. Tačiau jie tikriausia sugrįš kitos svetainės pavidalu, bet tai jau kita tema.

Na ir pabaigai dar keli jums svarbūs dalykai. Pirmiausia dėl žurnalo „Scientific American“ pastarųjų mėnesių pristatymo – su redakcija jokių nesklandumų neįvyko, tiesiog mes norėjome sulaukti naujos duomenų bazės ir į ją sukelti naujus žurnalus. Taip gaunasi mažiau papildomo tvarkymo. Tad jei žurnalo redakcija nebus numačiusi kitų alternatyvų, žurnalo naujienos per šią ar kitą savaitę vėl sugrįš į mūsų portalą.

Naujoje portalo versijoje atsirado papildomų reklaminių skydelių pozicijų. Pirmą, jos visai tvarkingai užpildo tuščius tarpelius ir pagyviną vaizdą, o antra – šiaip ar taip, portalui reikia iš kažko dengti bent jau technines išlaidas. Tačiau kaip jau buvome seniau žadėję, pas mus nėra ir tikimės, jog nebus jokių iššokančių ar kitokių įkyrių reklamų, gadinančių nervus skaitytojams.

Na ką, atrodo pirmai pradžiai tiek. Belieka sulaukti jūsų atsiliepimų ir komentarų. Gero naršymo!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (92)

Susijusios žymos: