Skaitytojai klausia: naujas apšildymo būdas ar apgavystė?  (7)

Technologijos.lt redakcija gavo skaitytojo Jono laišką, kuriame jis teiraujasi apie naują patalpų apšildymo elektra būdą (rus.) ir domisi, „ar čia nėra apgavystė valstybiniu lygiu“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kadangi technologijos.lt užsienio korespondentų skaičius Ukrainoje lygus Džono Silverio kairės kojos pirštų skaičiui, teko tenkintis tuo, kas pateikta plačiajai visuomenei internete. O pateikta ne tiek jau daug. Tiksliau, nepateikiama ko daugiau, nei skaitytojo atsiųstoje nuorodoje.

Geopolitinė įžanga – Ukraina vis dar smarkiai priklausoma nuo dujų ir nors tai buvo aišku visiems dar gerokai iki konflikto su Rusija, kurios kompanija „Gazprom“ dujotiekiu per Ukrainą tiekia dujas (~63 mlrd m³) Europai, tokie stambūs pertvarkymai greitai nevyksta. Nesiplečiant, Ukrainai žiemą gali pasireikšti dujų deficitas. Dėl to ir dėl to, kad šildymasis dujomis nėra labai ekonomiškas, ekologiškas ar higieniškas, ieškoma alternatyvų. Paprasčiausias variantas – elektra. Būdas švaresnis, paprastesnis, efektyvesnis. Dar labiau pašvarinti ir supaprastinti šildymąsi elektra ko gero nelabai išeitų, tad kompanija «Квантум Электрик» (Kvantum Elektrik – KE) nusitaikė į efektyvumą.

Kaip išsivaduoti iš energetinės priklausomybės nuo Rusijos, žino Ukrainos mokslininkai. Kompanijos „Kvantum Elektrik“ fizikai išrado unikalų šildytuvą, galintį atlikti perversmą pasaulinėje šilumos energetikoje.

Štai šis šildymo skydelis iš vieno kilovato elektros energijos gali pagaminti 3 kilovatus šiluminės, sako kūrėjai. Jis triskart efektyvesnis už klasikinį konvektorių. Su tokia inovacija dujų naudojimą galima labai smarkiai sumažinti.

Šios mūsų technologijos įdiegimas padės atsisakyti dujinio šildymo netgi tiems 4 milijonams lengvatomis besinaudojančių šeimų, kurios jomis naudojasi ir vis vien negali apmokėti. Šalies mastu tai 35 milijardai ekonomijos: 5 mlrd m³ dujų atsisakymas ir kiekviena šeima papildomai sutaupys iki 10 tūkstančių grivnų, — pažymėjo Sergejus Petrovas, Inovatyvių technologijų vystymo instituto direktorius.

Šio keraminio skydelio viduje nėra metalinių komponentų, todėl nėra kenksmingo magnetinio spinduliavimo. Be to, jis ne tik šildo, bet ir gydo, sako kūrėjai.

Iš pradžių šis skydelis buvo kuriama virusinių susirgimų gydymui, todėl jį galima naudoti virusinių susirgimų, plaučių ligų profilaktikai — pneumonijos, bronchito, — pasakojo Natalija Sadovskaja, UAB „Kvantum Elektrik“ finansų direktorė.

Išradimo efektyvumą ir unikalumą jau patvirtino Slovakijos mokslininkai. O Ukrainoje kompanija „Kvantum Elektrik“ gavo daug patentų ir sertifikatų. Naująjį šildytuvą galima įsigyti kompanijos svetainėje. Kaina — 2500 grivnų.[101,25€]

Viskas gražu, nors, priekabiau žiūrint, 2-3 kW šilumos energijos iš 1 kW elektros, skamba, tiesą sakant, mažai tikėtina. Anglies keramikos panaudojimas nuteikia viltingai, tačiau žadamas visiškas išvadavimas nuo magnetinio spinduliavimo verčia kilstelėti antakį. Kaip ir planai su valstybės parama per porą metų sutaupyti 5 mlrd m³ dujų. Palyginimui, Lietuva sunaudoja ~2 mlrd m³.

 

Antra vertus, tai gali būti ir sugedusio žurnalistų telefono efektas, ar reklaminiai triukai.

Žodžiu, glaustas atsakymas skambėtų maždaug taip:

Iš principo kaip ir nieko naujo, tiesiog efektyvesnis elektrinis infraraudonasis šildymas, kurio spektro maksimumas – žmogaus kūno temperatūra.

Žema elemento temperatūra mažiau išdžiovina orą, „nesudegina“ jo.

Visur akcentuojamas jo pranašumas prieš dujinį šildymą, kas ir suprantama, jei turėsime omeny, kad Ukrainoje dujų klausimas aštrus ir artinantis žiemai, vis aštresnis. Minima, kad atlikti bandymai universitetuose rodo didesnį jo efektyvumą, tačiau tiesioginių nuorodų nematyti.

Trumpai tariant, gaminys gal ir įdomus, bet iš pateiktų skurdžių techninių detalių kokias nors perversmingas išvadas daryti sunku. Iš esmės, žematemperatūris elektrinis šildytuvas (~100€ 13m²). Kuo pakeisime žiemą dujas? Daaah, elektra.

Ar tai geresnis, naujas patalpų šildymo būdas? Gali būti, turėtų šildyti ekonomiškiau ir komfortiškiau, nei svylančių per vasarą prisikaupusių dulkių kvapu plieskianti nichrominė spiralė. Ar tai sukels greitą pasaulinį ar bent ukraininį perversmą? Vargu. Nors be galvos pusantrų metų gyvenęs gaidys irgi skamba nelabai tikėtinai…

Labai laukiame skaitytojų minčių, faktų, pasvarstymų. Tikėkimės, Jonui bus lengviau apsispręsti.

 

 

 

technologijos.lt redakcija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(16)
(-4)

Komentarai (7)