Skaitmeninę televiziją naudoja tik 6 proc. Lietuvos gyventojų  (27)

Nuo skaitmeninės televizijos diegimo pradžios praėjus daugiau nei dvejiems metams, šis procesas neįsibėgėja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant to, kad Vyriausybė yra nusprendusi nuo 2012 metų spalio 29 dienos nutraukti analoginės televizijos transliacijas, bendrovės „Vilmorus“ atlikto tyrimo duomenimis, tik 6 procentai šalies gyventojų yra įsigiję specialų priedėlį arba naujos kartos televizorių ir televizijos signalą priima nauju skaitmeniniu formatu.

Lietuvos radijo ir televizijos asociacijos užsakytas tyrimas parodė, kad gyventojams labai stinga informacijos apie vyriausybės priimtus sprendimus. Antai jautresnėse socialinėse grupėse naujoji televizija yra visai ne paplitusi – tik 3-4 procentai mažiau uždirbančių, pensininkų ar turinčių nebaigtą vidurinį išsilavinimą televizijos signalus priima skaitmeniniu formatu, tuo tarpu tarp daugiau uždirbančių ir geresnį išsilavinimą turinčių tokių yra apie 10 procentų.

Dar blogesnė padėtis yra šalies provincijoje. Čia alternatyvūs televizijos priėmimo būdai, tokie kaip kabelinės televizijos, nėra išplėtoti. Tyrimo duomenimis, net 79 proc. kaimo gyventojų naudojasi eterine analogine televizija. Anot Vyriausybės sprendimo, analoginė televizija gali būti išjungta tik tada, kai tokių gyventojų dalis sumažės iki 10 procentų.

Tyrimas taip pat parodė, kad Lietuvoje gyvenantys rusų tautybės piliečiai yra aktyviausi mokamų televizijų vartotojai.

Šiuo metu visos nacionalinės televizijos savo signalus į eterį siunčia tiek skaitmeniniu, tiek analoginiu formatu. Vyriausybės sprendimu yra patvirtinta, kad analoginės transliacijos bus nutrauktos 2012 spalio 29 dieną.

Analoginės televizijos atsisakymas leis Vyriausybei panaudoti atsilaisvinusius dažnius, o gyventojams matyti geresnės kokybės vaizdą bei naudotis papildomomis paslaugomis. Norint senos kartos televizoriumi priimti skaitmeninį signalą, reikia įsigyti specialų priedėlį. Vyriausybė planuoja kompensuoti mažai uždirbantiems gyventojams priedėlių įsigijimą.

Visuomenės nuomonės tyrimas atliktas 2010 metų sausio mėnesį, apklausti 1004 vyresni nei 18 metų šalies gyventojai.

Priminsime, jog pernai vasarą mes rašėme apie susidariusį "užburtą ratą", labai stabdantį skaitmeninės televizijos plėtrą - panašu, jog ši ir kitos problemos valstybiniu lygiu menkai tesprendžiamos - viskas palikta "savieigai".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (27)