Lietuva vėl sieks įstoti į Europos kosmoso agentūrą  (10)

Įstoti į Europos kosmoso agentūrą (ESA) planuojama iki 2021 metų. Ši data numatyta Ūkio ministerijos parengtose Lietuvos verslo ir mokslo plėtros, įsitraukiant į Europos kosmoso veiklą, gairėse. Šias gaires dar turės patvirtinti Vyriausybė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priminsime, jog apie stojimą į ESA agentūrą Lietuvoje prabilta dar 2008 metų sausio mėnesį. Tuomet išsakytus Vyriausybės ketinimus parėmė tiek akademinė bendruomenė, tiek ir dalis inovatyvių verslininkų. Stojimo procesus ėmė koordinuoti Švietimo ir mokslo ministerija – tame nieko keisto, nes dalyvavimas ESA veikloje pirmiausia reikštų Lietuvos mokslininkų indėlį į naujus tyrimus bei novatoriškų technologijų kūrimą.

2009 metų balandį paskelbta, jog pirmasis žingsnis šia linkme bus žengtas iki metų galų – planuota pasirašyti bendradarbiavimo sutartį su ESA.  Tačiau viskas baigėsi taip ir nepajudėjus iš vietos – 2009 metų pabaigoje Švietimo ir mokslo ministerija pareiškė sustabdanti planus siekti narystės ESA agentūroje. Pasipiktinusiems mokslininkams ministerija paaiškino, jog šis planas yra buvusios valdžios palikimas, o dabartiniu sunkmečiu apie šiuos planus neverta nė kalbėti. Švietimo ir mokslo ministerijai padėjus tašką, kalbos apie narystę nenurimo, tik pasigirdo siūlymų šį tikslą kuruoti Ūkio ministerijai. Pasirodo, kalbos nebuvo iš piršto laužtos ir dabar jau turime naujus planus dėl narystės ESA agentūroje.

„Kosmoso sektoriaus plėtra padėtų Lietuvai pasinaudoti kosminių technologijų ir paslaugų teikiamomis galimybėmis didinti Lietuvos konkurencingumą, viešojo sektoriaus veiklos efektyvumą bei gerinti piliečių gyvenimo kokybę“, - teigia Ūkio ministerija.

Dokumente tvirtinama, kad beveik visos Europos Sąjungos (ES) valstybės, kurios dar nėra Europos kosmoso agentūros narės, siekdamos gauti teisę naudotis pažangiausiomis kosminėmis technologijomis, pradėjo bendradarbiavimą su agentūra, o Čekija 2008 metų pabaigoje jau tapo visaverte agentūros nare.

Vienos paskutiniųjų bendradarbiavimo su Europos kosmoso agentūra susitarimus pasirašė Estija (2007 metais), Latvija (2009 metų liepą) ir Kipras (2009 metų rugsėjį). Lietuva dar nepradėjo bendradarbiavimo su Europos kosmoso agentūra.

Šiuo metu Europos kosmoso agentūrai priklauso 18 Europos valstybių. Kosmoso tyrimais užsiimanti organizacija įsteigta 1975 metais, jos būstinė yra Paryžiuje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)