Lietuva jau pribrendo didžiausių pasaulio įmonių investicijoms?  (16)

Tarptautinė informacinių technologijų kompanija IBM Vilniuje planuoja steigti mokslinių tyrimų ir plėtros departamentą. Apie tai šeštadienį vykusiame Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) posėdyje pranešė premjeras bei partijos pirmininkas Andrius Kubilius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mus aplankė IBM delegacija, kuri irgi planuoja steigti savo mokslinių tyrimų ir plėtros departamentą“, - kalbėdamas tribūnoje sakė ministras pirmininkas.

Jo teigimu, IBM delegacija Lietuvoje apsilankė penktadienį bei apžiūrėjo vadinamuosius mokslo slėnius. A. Kubiliaus manymu, IBM mokslo ir tyrimų padalinio steigimas galėtų užtrukti apie metus.

„Po mūsų vizito JAV pavyko, atrodo, įtikinti tiek, kiek susitikome, stambiausių kompanijų atstovų, kad Lietuva yra verta dėmesio jų investicijoms. Ir aš tikrai labai pozityviai vertinu faktą, kad štai lankėsi IBM komanda ir yra svarstoma labai rimtai. Jie lankėsi mūsų vadinamuose slėniuose, tikrai pozityviai vertinu tokius dalykus. O kaip pavyktų tą realizuoti – matysime“, - kiek vėliau žurnalistams komentavo premjeras.

Galimą tarptautinės informacinių technologijų bendrovės padalinio įkūrimą Vilniuje A. Kubilius lygino su banko „Barclays“ informacinių technologijų centru, kuris savo duris taip pat atvėrė Vilniuje.

Primename, kad Vilniuje įsikūręs centras teiks informacinių technologijų paslaugas „Barclays“ pasaulio mažmeninės bankininkystės padaliniui. Skelbiama, kad šis technologijų centras yra vienas iš keturių tokių centrų pasaulyje. Kiti trys centrai veikia Jungtinėje Karalystėje, Indijoje ir Singapūre.

„Barclays“ atstovai pripažino, kad ir iš šių šalių vyriausybių sulaukė dotacijų, bet Lietuvos Vyriausybė neatskleidžia, kokio dydžio buvo finansinės paskatos. Ūkio ministras Dainius Kreivys pripažino, kad ateityje iš biudžeto bus skiriama lėšų darbuotojų mokymui.

„Mes kalbame apie 100 tūkst. eurų Vyriausybės subsidiją ir daugiausiai europines lėšas darbuotojų mokymui, naujų darbo vietų kūrimui. (...) Tačiau per du veiklos mėnesius „Barclays“ į Lietuvos biudžetą yra sumokėjęs 1,3 mln. Lt mokesčių. Aš noriu pasakyti tik tiek, kad yra apskaičiuota, jog visos dotacijos darbo vietų kūrimui atsipirks per 8 mėnesius“, – spaudos konferencijoje sakė D. Kreivys.

Jis pripažino, kad europinės lėšos darbuotojų mokymui ir ateityje bus skiriamos.

Ministras tvirtino, kad ministerija rengia projektą, kuriame bus numatyta, kokio dydžio dotacijos galėtų tikėtis į Lietuvą ateinantys investuotojai. Tačiau jis pabrėžė, kad dokumente nebus numatytos aiškios sumos, o tik galimos ribos.

„Mums nėra gerai, kai ateinančios kompanijos jau žino, į ką gali pretenduoti. Yra skirtingo lygio darbuotojai, skirtingo lygio darbo užmokesčiai“, – tvirtino D. Kreivys. Jis pripažino, kad Lietuvai šiuo metu yra lengviau kviestis investuotojus „savo laive turint tokį partnerį“.

„Esu tikras, kad ši investicija į paslaugų sektorių yra pirmoji kregždė, bet jų tikrai turėsime daugiau“, – sakė ministras. Anot jo, šiuo metu vyksta derybos su „labai rimtomis kompanijomis“, tačiau esą kol kas negalima atskleisti jų pavadinimų.

Ūkio ministerija planuoja, kad 2015 m. Lietuva taps aukštos pridėtinės vertės regiono IT paslaugų centru. Numatyta siekti, kad artimiausiais metais Lietuvoje aukštos pridėtinės vertės IT sektoriuje dirbtų 10 tūkst. specialistų.

„Šio centro atsiradimas Vilniuje Lietuvai yra reikšmingas dėl kelių priežasčių. Pirmiausiai tai yra šimtai darbo vietų mūsų aukščiausio lygio specialistams, taip pat ir mokesčiai į šalies biudžetą, iš mūsų įmonių perkamos prekės ir paslaugos. Pagaliau Lietuvos, kaip investicijoms patrauklios šalies, vardo pristatymas. Mano manymu, svarbiausia, kad žmonės, dirbantys šiame pastate, eksportuos aukštos pridėtinės vertės paslaugas“, – tvirtino D. Kreivys.

Algų neatskleidžia, bet moka gerai

„Vilnių pasirinkome dėl IT specialistų kvalifikacijos, kurių dauguma yra daugiakalbiai, dėl Lietuvos mokslo institucijų ir technologinės infrastruktūros“, – spaudos konferencijoje sakė „Barclays“ pasaulinio mažmeninės bankininkystės padalinio informacinių technologijų vadovas Jimas Ditmore'as.

Paklaustas, koks vidutinis atlyginimas įmonėje, jis sakė negalįs atskleisti šios informacijos, tačiau pabrėžė, kad darbuotojams mokami „labai konkurencingi atlyginimai“. 95 proc. centro darbuotojų yra Lietuvos piliečiai.

Anksčiau ūkio ministras sakė turįs informacijos, kad ateityje „Barclays“ ketina plėstis iki 700 darbuotojų, tačiau J. Ditmore'as patvirtina tik tai, kad ir ateinančiais metais įmonė Lietuvoje dar plėsis. „Barclays“ atstovai skaičiuoja, kad į šį technologijų centrą iš užsienio atvyko dirbti maždaug dvidešimt emigravusių lietuvių. Investicijų sutartyje numatyta, kad „Barclays“ iki 2012 m. investuos iki 20 mln. Lt. Iki darbo pradžios „Barclays“ skelbia investavęs 6 mln. Lt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)