Valstybės lėšos studijų sritims: didžiausią pridėtinę vertę kuriančių specialistų Lietuvai nereikia?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Sloth 2010-03-26 10:41
Esmė tame, kad Lietuvoj pačiose mokyklose labai mažai kompetetingų technologinių mokslų mokytojų. Dauguma yra iš sovietmečio likę. Pavyzdžiui mūsų gimnazijoj yra 2 fizikos mokytojos ir dvi chemijos. 1 Fizikos mokytoja gera, gerai išmoko, palyginus jauna. Bet aš pakliuvau pas antrąją, vos paeinančią kiekvieną pamoką burbančia koks dabartinis jaunimas blogas ir kokios mūsų visų galvoj krizės, o kai pasakai, kad ji ant lentos ne tą formulę užrašė tai gal 5 minutes žiūri ir vistiek nesupranta kur klaida. Ir kas gi nutiko? 10 Klasėj galvojau stot kažkur su fizika, nes man tas mokslas buvo įdomus, bet patekęs pas tą mokytoją nuo semestro vidurio pradėjau nelankyt pamokų ir išvis perėjau į B lygį, nes nenorėjau sau nervų gadint ( maištinga prigimtis ) .
djsvedas 2010-03-26 11:34
Na manau jog problema yra įsisenėjus. Tegų visi atsėdi paskaitas, o paskui galės darbdavys apmokyt. Svarbu jog mes turime mokslą. O kokios jo tendencijos niekam nerūpi. Juk aukštos kvalifikacijos ir tam tikrų mokslų ruošt nereikia, tegų ruošia privatininkai. Nusimesim naštą nuo pečių juk, sutaupysim lėšų biudžete. O protingas ir perspektyvus jaunimas gali rasti ir mokslą ir darbą užsienyje. Apmokyk, o juk mum specialistų nereikia. Galima pasamdyt kokį užsenietį, sumokėt 5 - 10 kartų brangiau. O čia ir vėl prasideda užburtas ratas. O kur dar tokioj samdymo sistemoj babkių plovimo galimybė. Ėch gera Lietuvoj, kai tautiečiai miega. Kas bus seime nerūpi. Gauna pigaus alaus, krepšinį per teliką, ir gerai. Ir tą beveik atėmė. Tad kam rūpintis kažkokiu tam tikrų krypčių mokslu, juk "atkato" tai nebus.... O šiaip tai užmojai dideli, specialistų mažėja, vien tik kiek iš Lietuvos pasipaluna į kitas šalis. O ir nieko nedaroma, nei migracijos stabdymui, nei mokslo plėtrai, kad sukurti tam tikrą spec. ratą, kuris galėtų įgyvendinti valstybinius planus. Pats baigiau avijacinę inžineriją. Va sėdžiu jau daugiau nei metai be darbo ir manau, kad gegužės pabaigos ir aš trauksiu iš Lietuvėlės...
djsvedas 2010-03-26 11:42
P.S. Kam tiek ekonomistų, jei krizę numatė, bet nieko nepadarė jos sustabdymui, bent jau minimaliom pasekmėm. Jei sudužo lėktuvas, tai kalti technikai... Jei sudužo ekonomika, kai kalta pasaulio ekonomika, bet ne šalies ekonomistai... Ar nejuokinga...
Splatt 2010-03-26 12:52
Keista tavo logika. Jeigu tokius palyginimus darai, tai žiūrėk: 1. Tavo pavyzdžiu, lėktuvą sukonstravo technikai, tai jie ir atsakingi būtent už savo atliktą darbą. Nori pasakyti ekonomistai kalti dėl šios krizės? 2. Kaip gali šalies ekonomistai atsakyti už pasekmes, kurios įvyko ne dėl jų? Čia tas pats jeigu nukristų lėktuvas ir sakyčiau visi automobilių mechanikai kalti, nes nenumatė lėktuvo gedimo ar pan.
Epsilon 2010-03-26 13:49
Tai taip, patinka. Man patinka matematika, draugauju su fizika, bet mąstant apie ateitį Lietuvoje būnant fiziku kažkaip sunku, klaustukų milijonas.
Epsilon 2010-03-26 13:52
Teko girdėti tokią nuomonę, kad ekonomika nėra mokslas, baigęs ją tu tik gauni žinių ir jomis naudojiesi. Apie tokį dalyką kaip "išradimas" ar "geniali idėja" nėra nė ko galvoti, ekonomistai nieko doro nekuria. Dar vienas pliusas tiksliesiems mokslams...
Monteiro 2010-03-26 14:45
kazkada juokaudamas pasakiau, kad tokie universitetai kaip MRU ruosia bedarbius. Tokias isvadas galima padaryt, nemacius nei statistikos nei kitokiu oficialu duomenu. Viena pagalvojus pasidaro aisku, tarkim kiek rajonuose reikia socialiniu darbuotoju? Sorry tikrai nezinau, bet speju, kad nedaug. O kiek gi zmoniu studijuoja socialini darba? n - kartu daugiau.
Satnamlivas 2010-03-26 14:57
Nesvarbu kokią sritį pasirinksi - specialistų, ir dar kietų, visur reikia. Kiekvieną mokslą nėra lengvą ar sunku mokytis, tereikia motyvacijos. Tik dažnai būna, kad soc mokslus renkasi tie, kurie motyvacijos neturi (vadovaujuos savo patirtim). Esu abiturientas, mano mokykloj gal kiek daugiau nei 800 mokinių, tačiau pakraipa labiausiai link istorijos - soc mokslų. Kai kurie mokytojai kitaip net neįsivaizduoja, mano, kad visi pasirinkę šią kryptį ir dar peikia, jei ko nors nežinai, nors net nesidomi ką esi pasirinkęs (tiesiog kitaip būt negali). P.S. Tiek besimokančių soc mokslus, tačiau seimas kaip nesikeičia, taip nesikeičia. Lieka tie patys konservatoriai, kurie nieko nenori keisti, tik mėgaujas savo šilta vietele, užsiiminėja populistiniais dalykais. Sutinku, viskam reikia turėt pašaukimą. Aš pasirinkau biomedicinos mokslus, tačiau jei pašaukimas į soc mokslus, tai kodėl neit į seimą, jei taip visi nori viską pakeist?
Splatt 2010-03-26 16:55
Teko girdėt, draugo draugas sakė, kažką girdėjau... Bobutės plektai? Jeigu tokius dalykus rašai, būtų malonu, kad juos paremtum, o ne bobutės pletkus nešiotum.
Epsilon 2010-03-26 17:25
Nu gerai, jei jau taip puoli, tu man pasakyk, mielas EKONOMISTE, kokį "išradimą" esat padarę be to, ką "nuspėjat, prognozuojat, skaičiuojat"? Aš nesakau, kad ekonomika blogai, tik ji skiriasi nuo tiksliųjų mokslų kaip diena nuo nakties. Man būtent jie arčiau širdies, o kam patinka daug ir gal kartais be reikalo šnekėt - va ir politika, ekonomika, ... Tik nereik įsižeist. P.S. Studijuoja ne vienas pažįstamas, žinau, ką šneku. Ir ta jūsų minima bobutė jum už tai į užpakalį įspirtų
Vytax 2010-03-26 17:44
Net ir geriausi ekonomistai yra bejėgiai ir niekuo negali pagelbėti valstybei. Kai jos valdžia yra kurčia, akla ir tik vaikosi populiarumo, bijo ir visais būdais stengiasi išvengti nepopuliarių sprendimų.
Splatt 2010-03-26 19:32
Buvo tikrai ne vienas ekonomistas, kuris krizę išpranašavo ir pagrindė, deja kiti tokius išjuokė. Atsiprašau, jeigu tau atrodė, kad užsipuoliau ar pykau. O skaičiuoti, analizuoti ir prognozuoti yra ko, žinoma negaliu teigti, kad lengviau ar sunkiau už fizikos mokslus (nors numanau, kad fizikos moksle skaičiavimai yra nepalyginamai sudėtingesni), nes pats nestudijuoju fizikos. Be to prašau nevadinti manęs ekonomistu (dėl to, kad dar nebaigęs), nes ar pačiam patiktų, jeigu Jus vadinčiau fiziku. Ir kas dėl pliusų, jeigu jau ieškai pliusų, tai jų rasti gali ten ir ten, todėl labai jau kvailai atrodo toks pliusų ieškojimas. Aš juk nesakau fizika niekam tikęs mokslas. Priešingai, turėtų būti įdomus mokslas, bent mano požiūriu. Daugiau nebediskutuosiu, kadangi: 1. Puslapis siejasi su tiksliaisiais mokslais. 2. Tiesos ieškojimas internete, tai tas pats, kai.... 3. Per daug impulsyviai reagavau į tai, kad ekonomika šiokia, anokia ir t.t. Čia tik asmeninės žmonių nuomonės. Tikiuosi nieko neįžeidžiau, o jeigu jau taip atsitiko - atsiprašau.
Nerkus 2010-03-26 21:18
kaip jau vienas is komentuojanciu paminejo, kad problema yra ir mokytojuose. kai mokytojas nori tik pravesti pamoka, tai mokiniai nori tik gauti teigiama pazymi. reikia, kad mokytojas sudomintu mokinius. as pats dabar galvoju, kad butu patikusi fizika, astronomija, bet turejau tokius mokytojus, kad jokio noro nei mokintis fizikos nebuvo, nei stoti. na tiksliau buvo noras stoti i fizika, o paskui sietis su astrofizika, bet pats blaiviai ivertinau savo fizikos zinias ir supratau, gal geriau nereikia. aisku galima gincytis, kad jei pats nesimokai, tai joks mokytos neismokins, bet mokytojas turi sudominti mokinius, turi buti savo srities specialistas ir entuziastas.
Nerkashis 2010-03-27 09:44
Nepyk, bet labai akis bado: abituriantas, tirkai, orentuoti, soceliniu, mogslu, besiruosenciu... Kaip abiturientas, manau, tokių klaidų neturėtum daryt.
Sarunaxas 2010-03-27 10:01
"Verčiau uždegti žvakę, nei keikti tamsą."
Epsilon 2010-03-27 14:51
Viskas gerai Tavo tiesa. Tikiuosi galėsi truputį pakonsultuoti apie ekonomiką jei prireiktų. Išgirsti dar vieną nuomonę būtų tikrai neblogai.
kionig 2010-03-27 22:07
Nu va pagaliau pradedat prareget, kas ta lietuva ka reiskia 141 ir panasiai O jus mylekit lietuva. Aha mylekit kai jus vidury baltos dienos apiplesineja tad sekmes jums Lietuvai reikia runkeliu, o tuos runkelius melzia kaip nezinia ka, lietuva jau galima sakyti beveik parduota. O svajojame todel, kad svajones nesipildo, toks jau tas kartus gyvenimas, bet ka padarysi
qriuqriu 2010-03-28 11:01
igriso tos nesamones, viskas kabinama valdziai, kur imones kur ju konkretus planai kiek kokiu specialistu reiks? jei jie puikiai zino kad reiks specialistu po 5-10 metu tai tegu remia tas studiju kryptis, kad atitinkamo lygio issimokslinimas busimiems specams butu...valdzia gali ta procesa supaprastint bet ne daugiau...beda visu pirma su darbdaviais, kad toliau nosies nemato...tarkim imone sudarytu sutartis su studentais kad finansuos ju studijas, bet po baigimo, imonej tures atidirbt kazkiek metu...
Arns 2010-03-28 11:40
matai, Lietuvoje tokių įmonių nėra, jog GAL BŪT dar tik ateis, tačiau jeigu nebus specialistų, tikrai mažai tikėtina jog jos ateis čia.
rimka 2010-03-28 17:36
taip sudo malimas, is kur zinau? as gyvenu studentyne, cia aplink mane simtai studentu. netgi pana turejau kuri ta studijavo. buves grupiokas kuris fizikoi neistempe, ekonomikoi dabar atsiputes durniu volioja, su neblogu vidurkiu ir be skolu, kai fizikoi vos pitakus turejo. mikro makro destytojas netgi yra pasakes, ekonomistu grupei, kad tie patys fizikai, kuriem jis mikro makro deste, yra ju srityje gudresni negu tie patys kuriu cia yra busima duona as tuo metu ten perrasinejau egza su jais, kuri buvau praleides. tik savimeile pagloste o leisk paklausti taves, o tu fizika mokinaisi?