Anksčiau kepusi IT specialistus, Lietuva greit jų gali pritrūkti  (26)

Į Lietuvą ateinančios informacinių technologijų (IT) bendrovės koreguoja darbo rinką – persivilioja paprastesnių įmonių darbuotojus ir planuoja plėstis toliau. Kai kurie specialistai perspėja, kad turime perorientuoti socialinius mokslus besirenkančius abiturientus, antraip greit pritrūksime IT specialistų. Kiti mano, kad IT specialistų jau parengta tiek, kad užtektų ir dar penkiems „Barclays“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kauno technologijos universiteto (KTU) Informatikos fakultetas šįmet priėmė keliais studentais daugiau nei pernai.

„Tačiau bendrai Lietuvoje padėtis nepatenkinama. Tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje didėja IT poreikis. Į Lietuvą atėjusias IT kompanijas visų pirma privilioja specialistų buvimas. Tokios kompanijos gali būti bet kur. Lietuvoje informatikų rengimas mažėja – jaunimas čia nestoja, o pasaulyje informatikų poreikis auga“, - sakė fakulteto dekanas prof. habil. dr. Aleksandras Targamadzė.

Pasak A. Targamadzės, po dešimtmečio pasaulyje prognozuojamas 3-5 mln. IT specialistų deficitas. Pašnekovas pastebi, kad IT specialistų mažėja ne tik Lietuvoje – visame pasaulyje populiarios vadybinės, socialinių mokslų specialybės. Dekano nuomone, reikalingas profesinis orientavimas, kurio Lietuvoje nėra.

„Štai Švedijoje universitetams leista į fizinius ir technologinius mokslus priimti kiek nori studentų – kad tik jie ateitų. Ten vyksta skatinimas, bet šiuose moksluose mokytis sunkiau, baigus tenka dirbti sunkesnį protinį darbą. Norinčių aukotis net ir dėl tikrai aukšto atlyginimo nėra labai daug“, - kalbėjo A. Targamadzė. Jo teigimu, šiuo metu IT absolventai turi geras karjeros galimybes – pavyzdžiui, pasitaiko išskirtinių specialistų, per valandą uždirbančių 1000 dolerių.

Dekano teigimu, „Barclays“ atėjimu skundžiasi specialistų netekusios įmonės. „Tokia banga ritasi, o gale atsiduria valdiškos įstaigos, negalinčios mokėti konkurencingų atlyginimų. Tokios įmonės, kaip „Barclays“, paskutinės specialistų trūkumą pajus – jos darbuotojų pasiims iš kitur“, - kalbėjo A. Targamadzė.

Specialistų rasime ir trims, ir penkiems „Barclays“?

Kiek kitokios nuomonės laikosi Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Fundamentinių mokslų fakulteto dekanas prof. habil. dr. Antanas Čenys. „Pasakyti, kad dėl „Barclays“ atėjimo atsiras Lietuvoje informatikų trūkumas, būtų juokinga. Užsienio kompanijų atėjimas absoliutiniais skaičiais realiai neįneša esminio pokyčio. Taip, yra pokyčių algų skalėje, geriausių specialistų pritraukimo požiūriu, tačiau kad tai pakeistų esminę situaciją darbo biržoje, nemanau. Neabejoju, kad pas mus dar gali ateiti trys „Barclays“, ar penki, ir tikrai mes specialistų jiems rasime“, - sakė A. Čenys.

Pasak A. Čenio, šįmet susidomėjimas IT specialybėmis VGTU buvo panašus į pernykštį. Jo žiniomis, IT specialybių studentų nepadaugėjo ir kitose aukštosiose.

Pašnekovas pamena, kad prieš keletą metų buvo didžiulis stojimo į IT specialybes bumas. Tuomet sparčiai daugėjo šiuos specialistus ruošiančių aukštųjų mokyklų. „Labai daug kur dabar informatikus ruošia ir absoliutiniai skaičiai tikrai pakankamai dideli. 300 žmonių, kuriuos gali įdarbinti atėjusi įmonė, gerokai mažiau, nei per vienus metus parengiamų specialistų skaičius“, - teigė A. Čenys.

Dekano teigimu, „Barclays“ rinkoje tiesiog sukėlė sujudimą – perviliojo geriausius, įmonėms teko priiminėti kitus. „Barclays“ ir IBM nieko nepadės. Informatikai visada įsidarbindavo – čia ne problema. Galbūt algos „Barclays“ didesnės, darbo sąlygos geresnės. Problema ta, kad informatika neteko žavesio – nebėra anksčiau buvusio skambesio, ši sritis tapo kasdieniška“, - sakė A. Čenys.

„Infobalt“: IT reikia propaguoti mokykloje

„Esame rimtai susirūpinę IT specialistų rengimu – ateina investuotojai, mūsų Vyriausybės planai 2015 m. tapti Baltijos šalių IT centru. Vadinasi, darbo rinkoje turi būti pakankama specialistų pasiūla. Kitaip nei investuotojų negalėsime pritraukti, nei patys viešajame ar ūkio sektoriuose neturėsime galimybės kurti ar vystyti sprendimų“, - teigia asociacijos „Infobalt“ inovacijų vadovas Andrius Plečkaitis.

Jo teigimu, susirūpinti verčia faktas, kad pagal visų dirbančiųjų skaičių, žmonių, įdarbintų IT sektoriuje, skaičius Lietuvoje gana nedidelis. „ES mastu mes pagal šį rodiklį praktiškai atsiliekame. Vadinasi, jei norime pasiekti užsibrėžtus tikslus, situaciją turime keisti iš esmės“, - kalbėjo A. Plečkaitis.

A.Plečkaičio teigimu, greitai galime susidurti su situacija, kai stipriai pabrangs resursai ir dėl to sustos vystymasis. Investuotojai gali pradėti skaičiuoti, kad per brangiai jiems čia kainuoja įsikurti ir turėti paslaugų centrus.

„Dėl to iš esmės turime padidinti paklausą – pastaraisiais metais tarp stojančiųjų technologinė kryptis praradusi populiarumą, teisė, vadyba, socialiniai mokslai labiau patrauklios specialybės“, - pastebi pašnekovas. Čia esą daugeliu atveju lengviau mokytis ir gauti diplomą. Pasak A.Plečkaičio, jaunam žmogui sunku įvertinti, kad stodamas į socialinius mokslus jis rizikuoja neturėti darbo.

Asociacijos „Infobalt“ netenkina situacija su technologinių mokslų propagavimu mokykloje. „Manome, tai viena priežasčių, kodėl žmonės paskui nepajunta potraukio ir nesupranta technologijose esančių galimybių“, - kalbėjo A. Plečkaitis.

Jo teigimu, IT galima taikyti įvairiausiose srityse – dizaine, medijoje, tam tikrose ūkio šakose, transporte, energetikoje. „IT tai nėra tik kompiuteris ir jo vidus. IT šiandien yra absoliučiai visose ūkio srityse, yra pakankamai daug laisvės kūrybai“, - sakė „Infobalt“ atstovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Mindaugas Jackevičius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (26)