Po mikroskopu – Lietuvos ir Ukrainos simboliai: FTMC mokslininkai išreiškia palaikymą kovojančiai tautai  ()

Kovo 11-ąją, švęsdami Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną, neužmirštame ir savo brolių bei sesių ukrainiečių, jau trečius metus kovojančių prieš okupantus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atkreipdami dėmesį į vykstantį karą ir išreikšdami solidarumą su Ukraina, Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) mokslininkai atliko nekasdienį eksperimentą. Jie tyrė, kaip plika akimi nematomas terahercinės šviesos bangas spinduliuoja dviejų valstybių heraldiniai simboliai, kurie „papuošė“ galio arsenido kristalėlius.

Šie simboliai – tai Gediminaičių stulpai ir stilizuotas Ukrainos trišakis, pagaminti iš aukso bei titano ir FTMC laboratorijoje litografijos būdu suformuoti ant kristalėlių. Atliktas eksperimentas su terahercais (spektrinė analizė) parodė, kad tyrinėti simboliai turi panašumų ne tik istoriniame, bet ir šviesos fizikos kontekste.

Šia tema publikuoto mokslinio straipsnio pagrindinė autorė – FTMC Optoelektronikos skyriaus praktikantė, VU fizikos fakulteto trečiakursė Barbora Škėlaitė. Ji pasakoja, kad minimos struktūros ant kristalų (tiktai kvadrato ar kitokių, paprastesnių, formų) yra dažnai tyrinėjamos, jos praverčia norimų terahercinės šviesos spektrų formavimui. O šįkart norėjosi išbandyti sudėtingesnes formas. Kokios jos bus, idėją davė visiems mums puikiai žinomi įvykiai.

[Vokietija] Fantastiškai geros kainos 4in1 suvirinimo aparatas. Tinka ir profesionalams. Paskutiniai vienetai
11855 3

Labai gera kaina

Iš Vokietijos, itin retas atvejis

Greitas ir saugus pristatymas

Paskutiniai vienetai

Ypatingai kokybiškas ir funkcionalus įrankis

Išsamiau

„Vyksta karas Ukrainoje, tad, ją palaikydami, nutarėme neįprastu būdu parodyti Ukrainos ir Lietuvos simbolius. Norėjosi pasižiūrėti, ar tarp jų yra kokių nors sąsajų iš šviesos spektro pusės – kadangi su Ukraina turime ir istorinių sąsajų“, – sako Barbora.

Ji darbo metu iš pradžių naudojo skaitmeninį kompiuterinį modeliavimą, kuris padėjo atskirti, kokios įtakos šviesos spektrui turėjo atskiros mikroskopinių simbolių dalys. Vėliau kristalai su valstybių simboliais buvo įkaitinami iki 240 °C temperatūros   ir matuojamas jų spinduliuojamas terahercinės šviesos signalas.

 

„Kuo yra gerai Gediminaičių stulpai ir ukrainietiškas trišakis – iš principo juos galima sudėlioti iš paprastų geometrinių figūrų, stačiakampių. Tikėjomės, kad tam tikri stačiakampiai, simbolių dalys, švies truputėlį skirtinguose dažniuose. Kažką panašaus ir pastebėjome“, – prisimena vienas iš tyrimo autorių, FTMC Optoelektronikos skyriaus fizikas dr. Ignas Grigelionis.

Terahercinės bangos sklinda kiaurai per įvairias mūsų akiai neskaidrias medžiagas – pavyzdžiui, naudojant terahercus galima pažiūrėti, kas įdėta popieriniame voke ar kartotinėje dėžėje. Terahercai vis dažniau naudojami ir oro uostų patikros sistemose. Tai visiškai žmogui nekenksmingos šviesos bangos, tad tikimasi, kad jos ateityje pakeis pavojingą rentgeno spinduliuotę.

Tačiau yra kliūčių – terahercų įranga būna didelių matmenų, ją sudėtinga naudoti. Tad, kurdami naujos kartos šiluminius šaltinius, lęšius bei metapaviršius (veikiančius kaip šviesos filtrai), FTMC Optoelektronikos skyriaus mokslininkai (bei praktikantai) ieško būdų, kaip šias sistemas padaryti labiau kompaktiškas ir patogias.

 

Tuo metu eksperimentas su Lietuvos ir Ukrainos simboliais turi tiek praktinę, tiek – dar labiau – simbolinę prasmę, nes darkart primena apie didvyriškai kovojančią ukrainiečių tautą.

„Kovo 11-ąją pasitinku su viltimi, kad karas baigsis Ukrainos naudai ir sėkmei. Kad viskas bus gerai“, – dalijasi B. Škėlaitė.

„Mano didelė viltis – kad mes, Vakarai, nenustosime remti Ukrainos. Nes ten kova vyksta ir už mus. Tikėkimės, kad mes patys nepavargsim padėti sau“, – linki I. Grigelionis.

Simonas Bendžius, Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC)

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(32)
(2)
(30)

Komentarai ()