Didžiausias Baltijos šalyse. Ką daro Anykščiuose įsikūręs gigantas „Vli Timber“  ()

Įmonė toliau investuoja į automatines linijas ir robotus, įkūrė mokslinių tyrimų ir plėtros padalinį.



© Pranešimo autorių nuotr. (Asmeninis albumas)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anykščiuose veikianti didžiausia Baltijos šalyse džiovintų malkų gamykla „Vli Timber“ 2023 m. pajamas augino 27 proc. iki 20,7 mln. Eur. Palyginti su 2022 m., pernai įmonės pelnas augo 6 proc. ir sudarė 2,3 mln. Eur. Tolesniam pajamų augimui įtakos turės naujai įrengta biokuro katilinė ir 9 papildomos medienos džiovyklos, taip pat investicijos į automatines linijas ir robotus. Šiais metais „Vli Timber“ planuoja auginti pajamas daugiau kaip trečdaliu ir pasiekti 28 mln. Eur.

Pasak Dariaus Lackaus, „Vli Timber“ generalinio direktoriaus, pernai įmonė perdirbo beveik 100 tūkst. m3 medienos – tai 40 proc. daugiau nei ankstesniais metais, o pastaruosius dvejus metus šis rodiklis kasmet dvigubėjo.

„Nepaisant energijos kainų ir paklausos svyravimų, mūsų įmonei pavyko tęsti plėtrą ir 100 proc. išnaudoti nuolat auginamus gamybinius pajėgumus. Gerą rezultatą lėmė susitelkimas į tai, ką darome geriausiai, nesiblaškydami ir nesiekdami greitų pelnų kitose produktų kategorijose“, – aiškina „Vli Timber“ vadovas.

Automatikai ir robotams pernai skyrė daugiau kaip 3 mln. Eur investicijų

[Vokietija] Tik 59€ už akumuliatorinį trimerį! Su 2 baterijomis, įkrovikliu, peiliais ir žaibišku pristatymu. Paskutiniai vienetai
4540 4

Mažiausia kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Su 2 baterijomis, įkrovikliu ir peiliais

Išsamiau

D. Lackaus teigimu, įmonė kasmet investuoja į naują gamybos įrangą – pernai įmonėje pradėjo veikti nauja 3 MW biokuro katilinė bei 9 papildomos medienos džiovyklos. Gamykla prioritetą teikia darbų automatizavimui ir robotizavimui, todėl buvo įsigyta visiškai automatizuota malkų skersavimo ir skaldymo įranga, leidusi padidinti galutinės produkcijos išeigą nuo 90 iki 95 proc. Tai suteikia galimybę taupiau naudoti žaliavinę medieną ir mažinti gamybos atliekų kiekį.

„Įsigijome ir naują paletavimo įrangą, kuri ženkliai pagreitino produkcijos pakrovimą ant palečių. Pagal pasirinktas schemas pagamintų malkų maišeliai padedami ant palečių kas 2 – 3 sekundes, todėl mažėja šiam darbui reikalingo žmonių fizinio darbo poreikis“, – pasakoja D. Lackus.

Minėta įranga buvo įsigyta pasinaudojus Norvegijos fondų finansavimu – 516,7 tūkst. Eur parama buvo gauta iš Norvegijos, dar 517 tūkst. Eur šiam modernizavimo projektui skyrė pati „Vli Timber“. Iš viso pernai į gamybos plėtrą įmonė investavo daugiau kaip 3 mln. Eur.

 

Visiškai automatizuota malkų skersavimo ir skaldymo linija leis pagreitinti gamybos procesą, mažinti žmogiškųjų resursų poreikį ir daugiau kaip 40 proc. padidinti gamybos apimtis.

Praėjusiais metais bendra „Vli Timber“ ir Olandijos inžinierių komanda įdiegė dar 2 pakavimo linijas, kurių bendras pajėgumas sudaro apie 10 sunkvežimių arba 400 m3 per parą. 

Įkūrė nuosavą mokslinių tyrimų ir plėtros padalinį, šiemet prognozuoja 28 mln. Eur pajamas

„Eidami visiško automatizavimo keliu pastebėjome, kad reikalingų įrenginių rinkoje nėra. Todėl šiais metais įkūrėme mokslinių tyrimų ir plėtros padalinį, kuriame dirba skirtingų sričių inžinieriai ir technologai. Bandome naujus dar neišbandytus būdus medienai skaldyti, skersuoti ir džiovinti. Testuojame dirbtinio intelekto kameras medienai rūšiuoti“, – sako „Vli Timber“ vadovas.

 

D. Lackus teigia, kad įmonėje nuo 2016 m. taikomos kelios efektyvios gamybos Lean praktikos. Kiekvieną dieną sekama daugiau kaip 150 veiklos rodiklių, kurie kasdien aptariami su įmonės specialistais. Šiuo metu didžiausias dėmesys skiriamas skaldymo bei pakavimo procesų automatizavimui.

Lėtėjant paklausai atidžiai skirsto produkciją užsakovams skirtingose šalyse

D. Lackus pripažįsta, kad per pastaruosius kelerius metus malkų gamybos rinka patyrė nemenkų iššūkių, o šiuo metu rinkoje pastebimas stiprus sulėtėjimas.

„Situacija iš „tiekėjo rinkos” persivertė į „pirkėjo rinką”, tačiau  mums pavyksta toliau didinti pardavimus. Mūsų partneriai supranta vertę, kurią galime pasiūlyti, todėl ryžtasi didinti produkcijos kiekius net ir lėtėjančios rinkos sąlygomis, – sako „Vli Timber“ vadovas. – Šiemet įmonės gamybos pajėgumai jau paaugo 50 proc. palyginti su 2023 m. Įvertindami, kad produkcijos kaina vis dar truputį mažėja, prognozuojame 28 mln. Eur metinę apyvartą.“

 

Pasak D. Lackaus, „Vli Timber“ eksportuoja daugiau kaip 95 proc. produkcijos. Pagrindinės eksporto rinkos yra Vokietija, Švedija, Danija, Jungtinė Karalystė, tačiau nė viena šalis neturi daugiau kaip 10 proc. užsakymų.

„Didelė diversifikacija pagal rinkas leidžia didinti pardavimus esant neaktyviai rinkai, todėl net kai vienas ar kitas didesnis klientas praranda dalį poreikio, tai neturi reikšmingos įtakos mūsų įmonės rezultatams“, – aiškina D. Lackus.

Šiuo metu „Vli Timber“ gamybos bazę sudaro 5 skaldymo bei 3 pakavimo linijos, 21 džiovykla. Bendras gamybos pajėgumas siekia iki 12 sunkvežimių (apie 480 m3) per parą. Įmonėje dirba 100 darbuotojų.

Apie „Vli Timber“:

Nuo 2009 m. veikianti „Vli Timber“ pagal gamybos apimtis yra pirmaujanti džiovintų malkų gamintoja Baltijos šalyse, Europoje ir pasaulyje. Bendrovė gamina ir prekiauja aukščiausios kokybės džiovintomis malkomis krosnims ir židiniams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(4)
(8)

Komentarai ()