Lietuviai pripažinti pažangiausio pasaulyje lazerio kūrėjais  (31)

Lietuvos bendrovei „Ekspla“ prestižiniuose San Franciske (JAV) vykusiuose apdovanojimuose „Prism Awards for Photonics Innovation“ įteiktas geriausio metų lazerio apdovanojimas. Bendrovės sukurtas lazeris „NT200“ pripažintas pažangiausiu pasaulyje 2010 m. gaminiu moksliniams tyrimams skirtų lazerių kategorijoje. Tai – pirmas kartas, kai Lietuvos lazerių gamintojui įteikiamas toks tarptautinis apdovanojimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Apdovanojimuose, kurie yra tarsi šios srities „Oskaro“ įvertinimas, teko varžytis su didžiausiais pasaulio lazerių gamintojais ir tokiomis tarptautinėmis kompanijomis kaip „General Electric“. Šių apdovanojimų kelių metų istorijoje esame pirmoji įmonė iš Rytų ir Vidurio Europos, apskritai patekusi tarp nominantų. Taigi šis prizas – ir aukštas mūsų kolektyvo įvertinimas, ir puiki Lietuvos, kaip aukštųjų technologijų šalies, reklama“, – teigia bendrovės „Ekspla“ generalinis direktorius Kęstutis Jasiūnas.

Apdovanojimas „Prism Awards for Photonics Innovation“ šiemet įteiktas devyniose kategorijose. Kompanija „General Electric“ įvertinta už sukurtą naują lazerinę sistemą, kuri vienu metu gali atlikti net aštuonis skirtingus vandens kokybės testus. Gynybos ir saugumo srityje pažangiausiu gaminius pripažintas kitos JAV kompanijos sukurtas nešiojamas lazerinis prietaisas, skirtas per atstumą aptikti įvairias medžiagas, tarp jų – ir sprogstamus įtaisus.

Lietuvių sukurtas „NT200“ lazeris yra pirmasis pasaulyje kilohercinis derinamojo bangos ilgio lazeris. Jame panaudota nauja technologija atvėrė naujas medžiagų tyrimų galimybes, prietaisas leis atlikti mokslinius tyrimus kur kas greičiau ir gauti tikslesnius rezultatus. Pristatytas pasaulinėje rinkoje, „NT200“ lazeris iš karto sulaukė didelio susidomėjimo tarp užsienio mokslininkų. Jį jau yra įsigiję tyrimų centrai iš JAV, Japonijos, Šveicarijos, Pietų Korėjos.

Dėl pažangiausio gaminio vardo Lietuvos bendrovė „Ekspla“ varžėsi su vienu iš didžiausių pasaulyje lazerių gamintojų JAV kompanija „Coherent“, Kanados bendrove ir Europos pietų observatorija. Dar vienas naujas „Eksplos“ lazeris yra panaudotas ir JAV bendrovės „Anasys Instruments“ įrenginyje, kuris buvo nominuotas tarp trijų geriausių gaminių itin tiksliems matavimams skirtų fotonikos produktų kategorijoje. Apdovanojimais „Prism Awards for Photonics Innovation“ siekiama pagerbti bendroves, sukūrusias inovatyviausias šviesos technologijas ir pažangiausius produktus.

Bendrovė „Ekspla“ – viena iš didžiausių lazerinių technologijų įmonių Lietuvoje. Bendrovė eksportuoja 94 proc. gaminamų produktų, juos parduoda 40 pasaulio šalių. „Ekspla“ užima daugiau kaip pusę pasaulinės mokslinių pikosekundinių lazerių rinkos, tarp jos klientų – garsūs pasaulyje universitetai, tyrimų centrai, pramonės įmonės. „Eksmos“ grupei priklausančioje bendrovėje dirba 90 aukštos kvalifikacijos darbuotojų, ketvirtadalio iš jų veikla susijusi su moksliniais tyrimais ir eksperimentine plėtra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (31)

Susijusios žymos: