Lietuvoje trūksta IT ir ryšių technologijų specialistų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Žyžius 2011-03-02 14:54
Eik tu sau.. Tikiuos šį mėnesį didesnio retardizmo šitam forume nepasitaikys. Šitą perspjaut reiks ypatingo talento, nors ką gali žinot - kovo pradžia, dar tokių prisnigti gali..
Arthuras 2011-03-02 14:59
Varyk į proftechninę ar kolegiją, ten galėsi praktiškai mokytis.
mindw0rk 2011-03-02 15:01
Čia aš klabėjau apie papildomą domėjimąsi, kas IT srityje yra essential, o tu savo ta fiziką įkišai, apie kurią čia išvis niekas nekalba taip, sutinku, kad kai kuriems mokslams kompiuterio su internetu ir anglų/rusų kalbos mokėjimo neužtenką, bet ne apie tai mes čia.
vytenizs 2011-03-02 15:01
Cia pats sugalvojai tokius zodzius, ar perskaitei kokiam kitam forume? Neitiketinas komentaras
vytenizs 2011-03-02 15:11
Fizika cia prie to kaip pavizdys, kad univeras per mazai mokina ta ka reikia, nu as nesakau kad nereikia isvis, bet tik ne pusantru metu? Ar cia skaitos normalu? As nesakau, kad viskas turi but vien praktika, kaip kad kai kurie cia savo teorijas isveda... Zodziu zmones kurie nera zubrylos ir iki 35 metu negyvena su tevais... Supras kas yra darbas + univeras ir dar radimas laiko mokintis savarankiskai... Yra zmoniu kurie nori sedet tevam ant galvos dar 10 metu pabaige shules... Man kitoks stilius del to ir ima pyktis kai leki is paskutiniuju i univera kad paklausyt tai ko tau tikrai niekada nereiks... o jei ir prireiks tai tikrai eisi konsultuotis pas zmogu kuris ta dalyka mokinos, nes pats busi pamirses 100%, galit svaigt nesvaige, bet taip jau yra... O kas dar is kiauso kiauto neissikale, tai sedekit po tevu sparneliu ir isivaizduokit, kad gyvenimas prasides grazus ir baige univera viska turesit... Po to taip ir buna nieko dirbt nemoka, darbo birza pilna... O firmos bankrutuojas, nes didieji zubrylos - profesoriai nieko nemokedami nori gaut 4k i rankas ir dirbt 3x maziau... kaip musu destytoja sake... is musu 50 zmoniu kurso kiek znau tik 10 dirba pagal specialybe... Nes tas kas nori anksciau gyvenima pradet, ieskosi alternatyvu kaip pragyvent... o ne sedet ir zubrint teorija...
Smėlis 2011-03-02 15:16
tu čia minėjai, kad darbo negauni? jau suprantu kodėl
vytenizs 2011-03-02 15:19
Supranti? Jei supranti tai argumentuok savo genealu supratima... O jei nesugebi argumentuot tai isvis tokiu dalyku nerasyk...
kaliso 2011-03-02 15:23
Ir kuom gi sunku isidarbinti? Turbut cia galioja tiems kurie pabaige dienines studijas iskarto iesko gerai apmokamo darbo. Juk visiems pacukams reikia padirbti uz 800 - 1200 LT i menesi, tam kad igautu patirties. Padirbi tokioje imone 3-6 menesius, varai i kita, bet dirbti jau uz 1200 - 1600LT, taip toliau vystai savo karjera, kol galiausiai randi tikrai gera visomis prasmemis darba. Taip kad viskas priklauso nuo jusu. As pats isbandziau tokia taktika, nes nieko kito neliko. Arba dirbti kasininku su VGTU diplomu, arba pradeti mazais zingsniais... Taip kad dirbkit, o ne skaiciuokit pinigus iskarto. Darbo IT specialistams Lietuvoje netruksta.
vytenizs 2011-03-02 15:43
Lietuvoje truksta, Vilniuje gal ir ne... Kiek siunciau CV tai tik is Vilniaus kviecia i pokalbius, Kaune bent jau apie darba ne kalbos nebuvo... Nu neesme niekas ir nesako uz 4k eit iskart dirbt... Pasiulytu man db kas It darba uz 1000 LT Kaune ir eiciau... Bet Kaunas zluges kaip kiti miestai nezinau
Smėlis 2011-03-02 16:01
pasakytų. ypač žinant jo nuomonę apie potencialius darbuotojus, kurie net nežino kas yra Fourier transformacija.
kestutisz 2011-03-02 16:30
Painiojat sąvokas - programuotojas jums suprogramuos viską, nuo šalčio našumo iki kosminių kūnų judėjimo trajektorijos, ir viską tiksliai pagal pateiktas specifikacijas, kur ir bus surašyta duomenis paimti iš ten ir ten, įdėti į va tokią formulę ir rezultatą išvesti ten. O jau kokią formulę taikyti, seką ar mygtukų spalvą spręs klientas su analitikais. Ir tai greičiausiai ne pagal tai, ką prisimena iš studentavimo laikų, o pagal rimtas knygas.
Zergas 2011-03-02 16:32
programuotojas turi moketi programuoti todel tavo pvz niekam tikes.normalioje imoneje analitikas ar zmogus atsakingas uz to softo kurima is technines puses aprasytu visus procesus ir atnestu programeriui.programeris negali ir neprivalo moketi apskaitos subtilybiu,tam yra buhalteriai kurie isaiskina programeriams kas ir kaip turi buti.
Indigo89 2011-03-02 16:34
As irgi anksciau manydavau taip kaip vytenizs apie tuos nereikalingus dalykus, db matau kaip daug ko is ju prireikia. Bet deja juos visvien reikia mokintis is naujo, ir tai n evisus, tai reali nauda yra siek tiek greitesnis ismokimas specifiniu dalyku, kas manau neatsveria tu metu praleistu juos mokinantis is pradziu. Ir sutinku pilnai su tuo, kad be praktikos zmogus neturi supratimo, kas vyksta. Be praktikos zmogus tik isivaizduoja, kad kazka moka, kai is tikro jam reikia praleisti vos siek tiek maziau, nei tam, kuris viska ismoksta is patirties. Taip kad universitetas bent jau man tai padejo tik siek tiek greiciau ismokti dalykus, kurie yra is tikro reikalingi.
Cuteless 2011-03-02 17:32
Geras IT specialistas yra hacker'is/cracker'is, mokantis reverse engineer'inti sistemą ir galintis išspausti iš jos viską. Ką štampuoja universitetai, tai ten - vaikų žaidimai. IT specialistas jau turi ateiti į universitetą su dideliu žinių bagažu savo srityje ir tik dėl diplomo, kitaip yra švaistomas laikas. Universistetas ne ta vieta, kur turi pradėt mokintis programavimo, gali nebent patobulinti esamas žinias. Jei atėjai nemokėdamas, tai ir išeisi nemokėdamas.
rwc 2011-03-02 18:10
Skirkime programavimo įmonių pareigybes ir nemaukime ant vieno kurpalio. Programuotojas (development) - išverčia specifikaciją iš vienos kalbos į kitą. Testuotojas (quality assurance) - bandymų būdu tikrina, kaip programuotojo vertimas atitinką originalą. --- PĮ kūrėjas (dev.) - uždavinį išverčia į specifikaciją. Vyr. testuotojas ar pan. (QA) - atsako už dalies bendrą kokybę, pridavimą, sprendimo atitikimą uždaviniui, patogumą; teikia siūlymus ir pastabas. --- Architektas (dev.) - pasiūlo techninį sprendimą; išverčia analizės fazėje suformuluotus poreikius į techninį pasiūlymą; formuluoja atskirus uždavinius. Analitikas (QA) - surenka poreikius; ieško, kaip turėtų elgtis produktas, kad kuo geriau, aiškiau ir mažiausiom sąnaudom atitiktų kliento tikslus. --- Techninis direktorius - ... Pardavimų vadybininkas - ... Paliksiu atvirus klausimus pasvarstymui: 1. Kaip kinta atlyginimai? 2. Kokių savybių reikia pereiti iš vieno aukšto į kitą? 3. Kaip priklauso žmonių skaičius skirtinguose aukštuose? 4. Kuriems aukštams pakanka gerai žinoti vieną programavimo kalbą/specifikaciją? 5. Kur baigiasi nekvalifikuotas darbas? 6. Kur reikia gerai žinoti matematiką, gramatiką, ekonomiką, psichologiją? 7. Kur baigiasi "PĮ kepimo amatas" ir prasideda kūryba? 8. Kuriems iš šių punktų reikia atitinkamo išsilavinimo: - profkės/mokyklos - bakalauro - universitetinio inžinieriaus - magistro? 9. Kaip turėtų skirtis darbdavio/kliento lūkesčiai, priklausomai nuo darbuotojo formalaus išsilavinimo? Mano atsakymas: jei nemoki bent 4-5 visiškai skirtingų programavimo paradigmų (OOP, mikro skaičiavimai, LISP, Prolog, RDB, algoritmavimo, heuristinių algoritmų...) ir elementarios matematikos (Fourier, Teiloro, skaičių teorijos, grafų, formalaus įrodymo, matricų, algoritmų sudėtingumo, kriptografijos - grupių teorijos, logistikos uždavinių, aproksimavimo, kompiliatorių architektūros, OS architektūros...), humanitarinių pagrindų (PĮ istorijos, ergonomikos, ekonomikos) - tai bent kelių nepabandei - tai kam iš viso mokaisi dalyką, kuris tau neįdomus, o darbe duos vien stresą.
Arthuras 2011-03-02 19:27
Tai iš kur žaliam studentui, kuris, tarkime stengiasi išmokti tą universiteto kursą, jam įdomu, žinoti ką jam mokytis, kad tiktų IT rinkai? Nemanai, kad universitetai turėtų bent nurodyti kryptis?
kionig 2011-03-02 19:35
Pats turi domėtis plačiau, o ne mokytis tai ką tik ant lėkštutės paduoda. Be auditorinio darbo yra ir savarankiškas.
werafonas 2011-03-02 19:35
vytenizs 2011-03-02 20:27
Nu pamaciau, kad kai kurie zmones ne viska supranta ka noriu pasakyt, programine iranga kuria daug zmoniu, kaip kazkas maciau surase kas ieina, buvo labai teisus, kazkas sake kad reik viska mokintis is naujo, taip nesiremsi gi pries 5 m mokintasi teorija, imsi knyga ir ziuresi per naujo... Reik tik znot, kad tam tikri dalykai egzistuoja ir kad juos galima panaudot... Geras programuotojas yra toks kuris ne tik duomenis pavercia rezultatu, bet suprogramuoja taip kad norint kazka pakeist ar dadet reiktu kuo maziau perdarinet programos kodo, dabar tokiu maza, nes univere nemokino gerai ivaldyti OOP (Object oriented programming), kas del reverse engineering, moko univere tokio dalyko kaip mikroprocesoriaus veikimas, pagal ka skirsto ir kaip veikia, tikrai naudingas dalykas, bet visos fizikos kurios buvo didele dalis mokslo praktiskai daug kam buvo ir kirvis, tereikejo tik tam, kad atsiskaityt, bent jau as kad tikrai gerai parasyt programa prasyciau fiziko pagalbos... Negi db kuriant apskaitos sistemas arba buhalterines programas eisit mokintis ten buhalterijos arba ekonomikos, viskas yra specialistai kurie bendradarbiauja kuriant PI. Pagal kai kuriuos is jusu tai programuotojas turi pabaigt visus mokslus kokie tik yra nes afdruk reiks kurt PI tos srities taigi viska reik ismanyt! Patys pagalvokit apie ka snekat?
vytenizs 2011-03-02 20:34
Pakilimas priklauso nuo zmogaus pastangu, Jei nores kilt mokinsis lankys kursus ir pan... Pripazinkit zmones, kad univeruose desto atmestinai dauguma destytoju, nesakau kad visi... Zodziu jei zmogus nores, tai viska pasieks, pas lietuvius yra toks principas nieko nedaryt ir laukt pasikeitimo... Ir po to verkimai tas anas... Va pazystami verkia oj atlyginimas mazas, sakau, o bent karta ejai prasyt didesnio uz pastangas kurias dedi i darba, -Ne. Nu tai sakau kai pabandysi tada sakyk kad mazi atlyginimai, ne kovojam uz save o verkiam... darbdaviui gerai kaip yra kam jam sukt galva del kazkieno atlyginimo ar ne taip? Nu tai va... O jei manai, kad neturetu kelt algos, tai irgi neverk, nes reiskia pats znai kad darba atlieki atmestinai? Taip?