Kaip reiktų tinkamai rūšiuoti atliekas?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2011-05-21 18:44
Sprendimas paprastas, butina investuoti i grazius ir idomius sarasus, kuriuos paprasta suprasti (lengvai ir greitai), kuriuos galetum pasikabinti ar tai ant saldytuvo ar dar kur pasidet virtuvej. Nes ne visas siuksles aisku kur deti. Pvz. tetrapakus anksciau butu reikeje isdraskyt. Na mano kieme sita problema issprende kitaip: 1 konteineris buitinems, 1 konteineris mazas stiklui, 1 popieriui, plastikui ir metalui. (pozeminiai konteineriai). Ir pas mus rusiuojama kiek pastebejau pakankamai neblogai.
Kamelot 2011-05-21 21:36
Pagaliau pirmą straipsnį matau apie rūšiavimą ir nors kiek aiškumo įvedantį. Visi tik ir sako: reikia rūšiuoti, o kaip tai padaryti, niekas nesako. Yra tokių pakuočių, kur visas iš kartono, tačiau dangtelis iš platsmasės. Kur tokį dėt? Tas pats su plastmase ir metalu. Savaime suprantama, kad reikia žymėti pakuotes, ar jos tinkamos konkrečiai šiūkšlių rūšiai ar ne. Nes kartais nesuprasi, ar ten plastmasė ar popierius. Nesakau, kad visas pakuotes, bet bent tas, kurios kelia dvejonių, tačiau yra svarbi antrinė žaliava. Nelabai suprantu, kodėl vartotojas turi viską išplaut, išvalyt ir sutvarkyt. Tai ką atlieka tos įmonės? Tik kaupia šiūkšles? Kažkaip užsienyje mačiau, kad įmonės plauna plastmasę ir puikiausiai panaudoja. Dar vienas nelabai suvokiamas dalykas - konteinerių įmetimo angos. Kodėl jos apie 20 cm skermens? Tipo kad žmonės neprimestų betkokių šiūkšlių? Manau, kad jeigu norės, tai primes ir pro raktų skylutę ir sugadins visą konteinerio turinį. Bet dabar pvz aš ateinu prikaupęs du ar tris maišus plastmasinių butelių. Turiu po vieną traukt iš maišo ir kišt į konteinerį, nes visas maišas pro tą mažą angą netelpa. Nors pats maišas ir jo turinys - plastmasė. Niekaip nesuprantu tų kvailai mažų angų.
Wickit 2011-05-21 22:02
Pas mus kieme atvažiuoja šiukšliavežė ir susiverčia visus rūšiavimo konteinerius į vieną:D. Visos tos šiukšlės keliauja į savartynus, ypač provincijoj. Ir nereikia čia svaigt apie rūšiavimą kaip apie ekologinę panacėją. Beje, kodėl turėčiau leisti vandenį už savo pinigus, kad kažkas darytųsi iš to biznį? Atliekų švarinimo ir kitokiais įrenginiai tegu patys perdirbėjai ir rūpinasi. Juolab, daug šiukšlių apskritai yra neperdirbamos (pampersai ir pan). Tai už tokias medžiagas patys gamintojai turėtų atsakyt ir rūpintis, o ne vartotojai. Kitaip tariant, gamintojai turi būti motyvuoti gaminti suyrančią ar perdirbamą produkciją. O kol taip nebus, paprasti vartotojai gamintojų sukurtų problemų neprivalo spręsti. Būtent dėl šių priežasčių kol kas rūšiuoti NEVERTA.
gedas 2011-05-22 00:25
Šiek tiek kvailai skamba - išplaut ir išmest. Jeigu jau taip, turėtumėte iš gyventojų supirkti tinkamą perdirbti žaliavą, tada atsirastų plaunančių.
immortallt 2011-05-22 00:48
Pirma, siuksles isveza nemokamai. Antra, isplauti pagrinde reikia tam, kad paciam nesmirdetu konteineris, nes tas siuksles isveza reciau. Trecia, tokios siuksles kaip pampersai eina i buitines atliekas, kurios gali but "perdirbtos" tai yra panaudotas kaip biomase. Ketvirta, dauguma pakuociu yra perdirbamos, o suyrancios stipriai kelia kaina. Penkta, jei siuksles suvercia, tai galimos dvi priezastys, jusu kaimas rusiuoti bent minimaliai vis dar neismoko arba is tikruju vairuotojas tingi dirbti savo darba, todel imkit ir paskambinkit nurodytais kontaktais. Seip mano nuomone reiktu ivesti taros mokesti ir plastikiniams buteliams su skarbankem. Pacios taros po to gali buti tiek panaudojamos toliau (pvz Norvegijoje Coca-cola ir panasiu gerimu buteliai is storo plastiko ir naudojami keleta kartu, nors skarbankes vietoj supresuojamos). Imetimo angos gali buti mazos padarytos tam, kad buomzai nelistu ir nevogtu stiklo. Nors su plastiku nzn kodel taip daro... O del popieriaus, tai tam, kad dezes islankstytum, kitaip jos uzima labai daug vietos. Zinoma, butina taras suspausti ir tada uzsukti kamstuka, kad kuo maziau vietos uzimtu konteineryje. Na galu gale, kai ismoksime rusiuoti siuksles, galbut jos bus visai nemokamai isvezamos (apmokes ir buitiniu siuksliu isvezima), bet kol kas mes dar to neismokom daryt. O teigti, kad rusiuosit normaliai kai ves nemokamai, tai tas pats kas pasitiketi nusikalteliu, kuris sako, kad jei nenubaus si karta, tai jis tikrai pasitaisys. Deja tai ne musu mentalitetui...
RiMuSaS 2011-05-22 12:04
+
marazas 2011-05-22 12:24
Viena didžiausių atliekų yra stiklo, metalo ir plastiko tara (nuo gėrimų). Bet niekaip nesuprantu, kodėl niekas nepadaro labai paprasto sprendimo. Suomijoje (o taip pat matau ir Norvegijoje jau minėjo), turbūt ir kitose šalyse, plačiai paplitęs visos tokios taros supirkimas. Superkamos tiek skardinės, plastikinė tara, tiek ir stiklo tara. Principas yra paprastas, kainoje jau būna taros mokestis įskaičiuotas, vėliau tą kainos dalį atgauni. Parduotuvėse stovi aparatai, kurie priima tarą. Ką tuo noriu pasakyti? Užtektų pastatyt tokius aparatus, uždėt taros mokestį, kad ir 50 centų - nebeliktų jokių bambalių pakelėse Dabar nepamenu tiksliai, bet Suomijoje skardinė tara berods 15 euro centų vertinama, plastikinė berods 30. Ir superkama absoliučiai visa tara. Aš manau, kad mano siūloma mintis būtų gerokai efektyvesnė, nei tie spalvoti konteineriai.
immortallt 2011-05-22 14:59
Marazas, taip tai butu labai gerai, taciau rusiavimas vis tiek reikalingas. O taros uzstato ivedima turetu padaryt valstybe ir kuo greiciau. Tai nesudarytu dideliu kastu zmonems, bet sumazintu siukslinima bei padidintu BVP, nes susikurs aptarnavimas visos industrijos, maziau zaliavos reikes importuoti ilgainiui. O PET plastiko gamyklos tures perdirbtos, pigesnes zaliavos.
Tir4elis 2011-05-26 14:53
Geras ir suprantamas komentaras šiukšlintojams apmalšint . Pilnai pritariu.
Femina 2014-03-17 17:31
Va, skaitinėju visokius straipsnius apie atliekų rūšiavimą, ir galvoju: mitai virsta tiesa šiame straipsnyje rašoma apie tai, kad rūšiuoti esą neverta, nes "viskas suverčiama į vieną krūvą". Ir žinot ką? Vilniuje dabar tokia naujovė atsirado važinėja speciali ecoservice šiukšliavežė, į kurią supilamos surūšiuotos atliekos iš skirtingų konteinerių (visas "bajeris" tas, kad jos nesusimaišo): http://www.diena.lt/naujienos/vilnius/m ... yse-617729 Gal jau kas matėt?
Femina 2014-03-17 17:34
O dėl TETRA PAK pakuočių jau po kitu straipsniu pažymėjau, kad išeina painiava: Ecoservice aptarnaujamose teritorijose TETRA PAK pakuotę (išlankstytą ir suspausą) rekomenduojama mesti į geltonąjį plastiko konteinerį, o "VSA Vilnius" - į mėlynąjį popieriaus. Bent taip radau viename šaltinyje. Ar ši info nepaseno?
aurimokas 2014-03-18 19:01
Koks tikslas rusiuoti, jeigu siukslininkai atvaziave visus konteinerius i viena automobili suleidzia Rusiuok nerusiaves
kionig 2014-03-18 19:06
. Bet reikėtų elgtis taip, kaip nurodo kiekviena įmonė. O dėl šios painiavos aiškintis su įmonėmis ir jų atstovais.
immortallt 2014-03-18 19:09
Anksčiau būdavo, kad supildavo į vieną, nes šiukšlės vis tiek būdavo ten blogai surūšiuotos ir vežamos į rūšiavimo centrą, kur darbininkai atlieka rūšiavimo darbą. Bet rūšiuojamos atliekos vis tiek atskirtos nuo komunalinių atliekų. O toks pasiteisinimas yra degradų, tinginių ir egocentrikų, kuriems viskas yra poxui ir dzin, jei tik pats negauna tiesioginės asmeninės naudos. O šiaip tiems, kurie čia spangsta ar galvoja, kad tas šiukšles veža atgal į sąvartyną, tai žinokit - geras biznis išrūšiuoti ir parduoti šiuklšles, tik kad nereiktų jų iš komunalinių išrinkinėti, o viską idealiai išrūšiuotų žmonės, tai komunalinių atliekų sumažėtų, atitinkamai mažėtų ir jų tvarkymo kaina.
Femina 2014-03-28 19:21
Ačiū o dėl to, kad šiukšlės tariamai suverčiamos į tą patį šiukšliavežį, iš dalies tiesa Bent jau Vilniuje. Man atrodo, kažkur jau minėjau, tai gal pasikartosiu: http://www.ecoservice.lt/lt/naujienos/e ... aveze.html Ir šiaip... kaip ten bebūtų, net ir rūšiuojant ne viską naudos vis dėlto yra. Nors popierių atskirkit, ir tai bus gerai
kionig 2014-03-28 19:34
Tai popierių yra bene lengviausia atskirti. Su plastiku yra labai daug dar kėblumų. Ir stambiagabaritinėmis atliekomis, padangomis ir pnš. nors šiandien yra surinkimo aikštelių ne vieną ir ne dvi, kurios surenka nemokamai arba gyventojui kai kurios atliekos ribojamos, bet apskritai - daug kas nemokamai. Aišku kam vargintis, kai konteineris yra arčiau.. P.S. Įdomu kokią įmonę Femina atstovauja ir ką reiškia jos šitos erezijos su metimu į vieną šiukšliavežį. Mažu bandymas konkurentams pagalius į ratus kaišioti?
sub 2019-06-12 15:31
Aš gana sąžiningai ir atsakingai rūšiuoju ir būtų labai gaila jei vežėjai suverstų viską į vieną mašiną, į bendrą krūvą. Ne tam atskirus konteinerius pastatė? O namie aš pasidariau taip, tara, kurią superka taromatuose atskirai, plastiko ir metalo atliekos į iš parduotuvės nupirktą prekių plastikinį maišelį, popieriaus ir kartono atliekos vėlgi į popierinį maišelį ar dribsnių dėžutę, o buitinės atliekos į savaime suįrančius maišus. O tada išmėtau kur kam priklauso, nes prie pat namų tie į žemę sulindę konteineriai, tai labai patogu. Norėčiau, kad visi rūšiuotų. O prekybos centrai galėtų pereit prie savaime suįrančios arba tik popierinės pakuotės. Plastiko atliekų ryškiai per daug visur, gamtoje, pakelėse, mieste - labai gaila kad kiti netausoja gamtos ir meta kur papuolė. Dar labai nepatinak kai žmonės tiesiog numeta nuorūkas. Už tai turėtų baust skaudžiai.
SaMaras 2019-06-12 17:54
Na tie savaime suyrantys plastikai tai bent kolkas yra didesnė blogybė nei gėris (dažniausiai) tai ne visiškai suyranti, o tik suyra tiek, kad nesimato, o realiai mikroplastiko dalelės lieka gamtoje..