E. bilieto projektas Vilniuje: papildyti internetu bus galima kitų metų gegužę ir iš 40 švieslenčių veiks tik 17  (5)

Kituose šalies miestuose be didesnių sutrikimų veikianti e. bilieto sistema sostinėje tebebuksuoja. Internetu papildyti elektroninius bilietus Vilniuje bus galima tik kitų metų gegužę, o norint, kad sistema galų gale pradėtų normaliai veikti, reiks dar apie 2,5 mln. litų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“ dalį e. bilieto sistemos darbų ketina nuveikti jau artimiausiu metu. Pavyzdžiui, apmirusios švieslentės viešojo transporto stotelėse turėtų atgyti per nepilną mėnesį – iki Europos vyrų krepšinio čempionato pradžios. Tačiau rimtesni darbai užtruks gerokai ilgiau.

Elektroninis bilietas be elektroninio papildymo

E. bilieto papildymo internetu sistema neveikia jau metus – šia paslauga vilniečiai nebegali naudotis nuo praėjusių metų liepos. „Susisiekimo paslaugos“ teigia, kad internetinės paslaugos reanimacija užtruks dar maždaug devynis mėnesius.

„Papildymas internetu yra neatsiejama pilnai veikiančios e. bilieto sistemos dalis. Senoji papildymo internetu sistema buvo patikėta operatoriui, kuris bankrutavo, taip pat ši sistema nebuvo skirta internetu papildyti naujai atsiradusias e. bilietų rūšis (vienkartiniai elektroniniai). Šiuo metu ruošiamos pirkimo sąlygos pilnaverčiam e. bilieto projekto užbaigimui, papildymas internetu – prioritetine būsimo projekto dalis. Terminai priklauso nuo pirkimo procedūrų sklandumo, realistiniu vertinimu papildymas internetu galėtų startuoti kitų metų gegužės mėnesį“, – sakė „Susisiekimo paslaugų“ Finansų ir ekonomikos departamento vadovė Daiva Urniežiūtė.

Pasak jos, elektroninis e. bilieto papildymas – ne taip ir paprastai įgyvendinamas uždavinys. „Dažnai užduodamas klausimas, kodėl reikia tiek laiko, atrodytų, paprastai paslaugai pasiūlyti. Tačiau e. bilieto projekto atveju, papildymas internetu yra jau pilnai veikiančios e. bilietų paslaugos rezultatas, kuomet visos e. bilietų paslaugą sudarančios sistemos įdiegtos, suderintos ir ištestuotos“, – aiškino D. Urniežiūtė.

Maždaug iki kitų metų gegužės tikimasi pasiekti visišką e. bilieto sistemos funkcionalumą. Tuomet, anot pašnekovės, turėtų atsirasti galimybė e. bilietą papildyti įvairiems laikotarpiams, kai dabar, pavyzdžiui, po atostogų į sostinę grįžę vilniečiai priversti už dvi savaites naudojimosi viešuoju transporto mokėti tiek pat, kiek už mėnesį.

„Pilnavertiškai užbaigus e. bilieto projektą, busi visos galimybės įdiegti Vilniuje daugiau elektroninio bilietų rūšių. „Susisiekimo paslaugos“ yra paruošusios Vilniaus miesto Tarybai tvirtinti lankstesnę bilietų sistemą. Planuose yra ir valandinis, ir 1,3,5,10 dienų, dviejų savaičių, atrišti nuo kalendorinio mėnesio bilietai. Kainos taip pat bus nustatytos miesto Tarybos sprendimu“, – dėstė D. Urniežiūtė.

Veiks mažiau nei pusė švieslenčių

Kiek greičiau „Susisiekimo paslaugos“ ketina susitvarkyti su viešojo transporto stotelėse įrengtomis švieslentėmis, kurios jau tapo aštrialiežuvių vilniečių pajuokos objektu. Iki šio mėnesio pabaigoje prasidėsiančio Europos vyrų krepšinio čempionato ketinama paleisti visas švieslentes. Tiesa, iš buvusių 40 švieslenčių kol kas veiks tik 17 – likusias nuspręsta perkelti į kitas vietas.

„17 švieslenčių turėtų veikti iki krepšinio čempionato pradžios. Iš buvusių 40 švieslenčių montavimo vietų tik 17 yra aktualios, jeigu atsižvelgiama į keleivių srautus, persėdimą, o ne į tai, kur yra troleibusų linijos elektros tinklas. Pagal optimalų švieslenčių išdėstymo planą, dabartinėse montavimo vietose liktų tik 17 iš 40 švieslenčių, o 23 švieslentės būtų įrengiamos naujose vietose šiais ir kitais metais“, – tęsė D. Urniežiūtė.

E. bilietui trūksta dar 2,5 mln. Lt

Iš e. bilieto programai šalyje skirtų 19,3 mln. litų daugiausiai – apie 7 mln. Lt – teko būtent sostinei. Tačiau šios sumos nepakanka. „Susisiekimo paslaugos“ skaičiuoja, kad prireiks dar pustrečio milijono.

„Pilnaverčiam e. bilieto projekto užbaigimui papildomai reikės apie 2,5 mln. Litų, didžiąją dalį sudarys elektroninių atsiskaitymų informacinės sistemos įsigijimo, diegimo ir priežiūros darbai“, – sakė D. Urniežiūtė.

Niekaip nepradedanti veikti e. bilieto sistema sostinei jau atsirūgo. Šiemet kovą Informacinės visuomenės plėtros komitetas priėmė sprendimą susigrąžinti iš sostinės savivaldybės beveik 4,8 mln. litų ES paramos, panaudotos e. bilieto sistemos diegimui. Tokio sprendimo motyvas paprastas: sistema turėjo būti pabaigta iki praėjusių metų pabaigos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Šarūnas Černiauskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)