Vytautas Zulonas: Patentai stabdo pažangą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Thorn 2012-05-11 07:09
Pagal ta pacia logika, jei Azimovas sugalvojo sudelioti zodzius tokia tvarka, galiu ir as. Sako, net bezdziones gali biblija parasyti. Reiskia, knygoms jokios autorines teises irgi negali galioti. Mano nuomone, patentai reikalingi, bet dabartine sistema yra kreiva, cia as su straipsniu sutinku. Manau, truksta aiskaus kriterijaus atskiriant ka gali sugalvoti bet kas (pvz. Apple "isradimai" apvalus kampai ar braukimas per ekrana pirstu) ir kam reikia laiko ir lesu (pvz. vaistai). Praverstu toks konkretaus isradimo tikimybinis ar sudetingimo ivertinimas - 80% tikimybe kad kitas tos srities specialistas atrastu ta pati - isradimas nepatentuojamas. 100% budo nera, vaistus nuo vezio, kuriu atradimui tu isleidai milijonus ir n metu, gali atsitiktinai atrasti ir paprastas laborantas, bet cia jau pagal principa kas pirmesnis.
- 2012-05-11 10:10
Bliat bliat bliat bliat ! Kur aš sakiau, kad PATENTAI = AUTORINĖS TEISĖS? Tu bent skiri šiuos dalykus??? Tu bent skaitei mano žinutę? Ne nu pyzdiec, diduma neskiria patentų, autorinių teisių ir turtinių teisių, o po to pabandyk tokiems pasiūlyti kokį nors dalyką, kai susigalvos kokią nesąmonę, tai niekaip susikalbėt neišeis !
Phantom 2012-05-11 10:25
su vaistai ir tyrimais yra truputi kita situacija: nemaza dalis projektu/vaistu kurimo/moksliniu darbu yra finansuojama arba europos sajungos lesomis arba valstybes lesomis bent cia lietuvoje todel istikruju uz vaistu sukurima didziaja dali sumoka mokesciu moketojai, o kurejai prisideda tik savo darbu / laiku + nedideliu kiekiu pinigu. nesakau kad visi vaistai/moksliniai darbai yra pagal sia schema, bet nemaza dalis tai tikrai :)
Eidumukas 2012-05-11 10:32
Bet juk autorių teisių terminas dar ilgesnis nei patentų, o autoriaus viena turitnių teisių uždrausti kitiems naudoti jo kūrinį. Tai ar tokiu atveju nebūtų dar blogiau taikyti autorių teisių teisinį režimą patentams?
- 2012-05-11 10:40
Ir vėl - ar skiri autorines teises nuo TURTINIŲ teisių?
Eidumukas 2012-05-11 11:20
Autorius turi turtines ir neturtines teises. Tokia kategorija kaip "autorinės teisės" tėra turtinių ir neturtinių teisių visuma.
- 2012-05-11 12:04
Šiuo metu įstatymiškai autorinės teisės apima ir turtines, nors to neturėtų būti. Jos turi būti išskirtos į turtines ir autorines neturtines teises. Didžiausia problema ir nesutarimai kyla, kai taikomos turtinės autorių teisės. Jose ir reikia daugiausia reformų. Neturtinės teisės niekam problemų nekelia, ir dėl jų mažiausiai ginčijamasi, tačiau neturtinių teisių apsaugai kyla pavojus, nes atsiranda „autorių teisių“ naikintojų, kurie realiai piktinasi tik turtinių teisių realizacijomis, bet grasina visai autorinių teisių visumai.
Acme 2012-05-11 12:21
Patentai, konkurencija, kurie yra išdava monetarinės sistemos ir yra žmonijos vystymosi stabdžiai ir išteklių švaistymas. Pasidalinus informacija, kuria dabar riboja patentai progresas būtų daug greitesnis. Geras pavyzdys kaip konkurencija riboja informacijos sklaida yra farmacijos firmos: kuriant vaistus, jei koks eksperimentas nepavyko, tai farmacijos firmos tokių rezultatų nepublikuoja, nes jei publikuosi tai kiti žinos kaip nedaryti ir gal juos aplenks, jei informacija būtų laisvai prieinama ir visi ja dalintusi tai būtų taip kažkas gavo neigiamus-prastus rezultatus ir tuos rezultatus publikuotu, kita grupė būtų atlikusi kitus tyrimus ir galėtų patarti kaip pagerinti rezultatus. Progresas būtų milžiniškas palyginus su dabartiniu kuris yra panaši į stagnacija. . Klausimas kodėl žmogus naudoja tokią neefktyvią sistema, greičiausiai dėl to kad nesupranta kas yra monetarinė sistema ir kaip ji veikia.
Thorn 2012-05-11 12:26
Skaiciau as ta tavo posta, tik susidare ispudis, kad tu daugiau apie juridinius formalumus, o ne apie esme. Nusviesk, prasom, sio straipsnio ir aplamai intelektuolios nuosavybes apsaugos kontekste koks skirtumas tarp patentu ir autorines teises?
Eidumukas 2012-05-11 12:37
Tai tokiu atveju, pagal jus, reikėtų panaikinti patentų teisę ir jos saugomus objektus saugoti autorinėmis teisėmis. Taip pat reikėtų keisti autoriaus turtinių teisių reglamentavimą. Jei teisingai suprantu. Jeigu jau taip ar taip reikėtų keisti reguliavimą, ar nepaprasčiau būtų palikti patentus, tačiau keisti jų reglamentavimą (trumpinti terminą, siaurinti patentuojamų objektų ratą ir pan.).