Nuo birželio „Teo“ šviesolaidžio paslaugas galės pardavinėti visi norintys  (2)

Telekomunikacijų bendrovė „Teo“ išplatino pranešimą, kuriame skelbiama, jog dėl Lietuvos Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) sprendimo, kad „Teo“ turi didelę įtaką mūsų šalies plačiajuosčio ryšio rinkoje, šiam operatoriui skirta prievolė suteikti didmeninę plačiajuosčio ryšio prieigą kitiems ūkio subjektams, jų nediskriminuoti, laikytis skaidrumo, kainų kontrolės ir sąnaudų apskaitos bei apskaitos atskyrimo įpareigojimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Plačiajuosčiam ryšiui priskirtos paslaugos, teikiamos metalinėmis linijomis naudojant DSL technologiją (angl. Digital Subscriber Line), šviesolaidinėmis ryšio linijomis nutiestomis iki galutinio paslaugų gavėjo patalpos (angl. Fiber to The Home (FTTH), linijomis nutiestomis iki pastato (angl. Fiber To The Building (FTTB) ir vietiniais tinklais (angl. Local Area Network (LAN) naudojant „Ethernet“ technologiją.

Kaip sakė bendrovės „Teo“ komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis, tai reiškia, jog dabar bet koks ūkio subjektas be didelių investicijų galės pirkti „Teo“ šviesolaidinio interneto paslaugą didmeninėmis kainomis ir jas perpardavinėti klientams, kuriuos pasiekia „Teo“ ryšių tinklai. O tai savo ruožtu reiškia, kad Lietuvos interneto rinkoje dar labiau sustiprės konkurencinė aplinka ir, tikriausiai, mažės šviesolaidinio ryšio kainos.

Tiesa, tokia RRT skirta prievolė didžiausio Lietuvoje plačiajuosčio interneto tiekėjo nedžiugina.

„Visų pirma, europiniu lygiu taikomo reguliavimo esmė yra konkurencijos didinimas, turintis savo pasekmes - geras kainas ir kokybę. Svarbu, atsižvelgti į tai, kad Lietuvoje interneto kainos ir kokybės santykis ir taip yra vienas geriausių Europoje, todėl manome, kad toks reguliavimas Lietuvoje yra perteklinis.

Antra, atliekant tyrimą, po kurio buvo nustatyti įpareigojimai, nebuvo atsižvelgta į pasiūlymus taikyti geografinį principą, kurio esmė - tirti rinkas atskirose teritorijose, nes yra miestų, kur „Teo“ turi vos kelis procentus rinkos, o kiti operatoriai dominuoja. Neatsižvelgus į mūsų siūlymą, operatoriams, kurie tuose miestuose de facto dominuoja, įpareigojimai netaikomi.

Trečia, tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje operatorių reguliavimas mažina galimybes ir pasiryžimą investuoti į šviesolaidžio plėtrą, nes jei viena įmonė investuoja į tinklą, kuriuo naudojasi visi, mažėja motyvacija investuoti ir atsipirkimo galimybės“, - sprendimu skundėsi A. Bubnelis.

Vykdydama RRT įpareigojimus, birželio 1 dieną bendrovė „Teo“ paskelbs savo didmeninio plačiajuosčio ryšio prieigos kainodarą.

Tiesa, tai nereiškia, kad „Teo“ ryšių tinklais suskubs naudotis stambieji šio operatoriaus konkurentai. „Turime ir plečiame nuosavą „Skynet“ šviesolaidinį duomenų perdavimo tinklą“, sakė „Penkių kontinentų komunikacijų centro” rinkodaros vadovė Jelena Makauskienė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(0)
(1)

Komentarai (2)