Oranžinių dviračių bėdos dėl populiarumo: ką daryti, jei nėra laisvų vietų dviračių pridavimui?  (0)

Liepos mėnesio viduryje Vilniuje startavusi dviračių nuomos sistema, panašu, gana greitai prigijo tarp miestiečių. Tačiau, nors idėjos organizatoriai džiaugiasi dviračių populiarumu, jais besinaudojantys tuo nėra visiškai patenkinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vilnietė Karolina Brazdauskytė pasakojo dviračių nuomos sistema pradėjusi naudotis nuo pat jos atsiradimo pradžios. Mergina mėgsta dviračiu važinėtis vakarais – taip prasiblaško po darbo dienos ir pasportuoja. Tiesa, nors taisyklėse teigiama, kad dviračiu galima naudotis nemokamai, jeigu kas pusvalandį jis bus iš naujo priregistruojamas, tai padaryti pavyksta ne visada.

Trūksta laisvų vietų, dviračių ir informacijos

„Su draugu važinėjomės dviračiais. Pasiekę aikštelę, esančia tarp Vokiečių gatvės ir Vinco Kudirkos aikštės pamatėme, kad ten dviračių palikti nepavyks – nebebuvo laisvų vietų. Kadangi atstumas iki kitos aikštelės nebuvo didelis, nuvažiavome iki Vinco Kudirkos aikštės, ten radome dvi laisvas vietas. Tačiau kol dėjome dviračius, pamatėme, kad atvyko ir kita porelė. Pastebėję, kad vietų nebėra, nuvažiavo tolyn“, - apie patirtą nelabai malonią situaciją pasakojo mergina.

K. Brazdauskytė svarstė, kad jei jie būtų į V. Kudirkos aikštę atvykę kiek vėliau, laisvas vietas būtų užėmusi minėta pora, o jai kartu su draugu tektų mokėti už papildomą pravažinėtą pusvalandį, nors dviratį į punktą ir pristatė laiku, tačiau to negalėjo užfiksuoti sistemoje. Dėl to, jog nėra vietų, kuriose dviračius galima palikti, kalta liktų K. Brazdauskytė su draugu.

„Reikėtų sistemą kiek patobulinti. Pavyzdžiui, kad būtų galima dviratį kur nors šalia dviračių stotelės prisegti. Žinau, kad dviračių kiekį vis keičia, juos perveža, tačiau to turbūt nepakanka“, - galimų problemos sprendimo būdų ieškojo mergina.

Ji pasakojo susidurianti ir su daugiau nesklandumų. Yra buvę atvejų, kai jai tenka pasiimti ir paskutinį laisvą likusį dviratį, kartais atvykus į aikštelę, ji būna tuščia ir planai pasivažinėti nueina perniek. Taip pat problemų kyla ir dėl informacijos trūkumo.

„Dažnai manęs klausia, kaip dviračiu naudotis su Vilniečio kortele. Kaip dviratį pasiimti, kaip užsakyti. Tiesiog per mažai informacijos“, - patikino mergina.

Gali tekti mokėti baudą

Kaip informuojama „Naudojimosi dviračių nuomos paslauga „Cyclocity Vilnius“ vadove, jeigu pasirinktame dviračių nuomos punkte nėra laisvų stovų, asmeniui, gali būti suteikta 15 papildomų minučių.

„Tam reikia Sezoninę arba Vilniečio kortelę pridėti prie kortelių skaitytuvo ir įvesti savo PIN kodą. Jeigu turite 3 dienų bilietą, taip pat gausite 15 papildomų minučių, tereikės įvesti Paslaugos užsakymo numerį ir PIN kodą. Terminalas suteiks informaciją apie artimiausią nuomos punktą, turintį laisvų dviračių stovų“, - rašoma dokumente.

Tačiau jeigu į kitą nuomos punktą dviračio laiku per papildomas 15 minučių pristatyti nepavyks, mokestis ir toliau bus skaičiuojamas pagal dviračių nuomos įkainius. Pirmasis pusvalandis – nemokamai, antrasis pusvalandis – 1,5 lito, trečiasis – 5 litai, vėlesni – po 12 litų.

Problemą mato, tačiau sprendimo siūlo laukti iki balandžio

Dviračių nuomos sistemos administratorės Živilės Gelcienės teigimu, tikėtina, kad situacijų dėl trūkstamų dviračių pastatymų vietų gali kilti ir kyla, tačiau kol kas geresnio sprendimo būdo, nei ieškoti kitos laisvos stotelės – nėra.

„Žmogus vis tiek turėtų pristatyti dviratį į laisvą stovą. Nes kol jis tą dviratį pasiėmęs savo paskyrai, dviratis yra jo atsakomybėje. Jeigu kažkas tuo metu dviračiui nutiktų, jis būtų neteisingai prirakintas, paliktas, ar kažkas jį pasisavintų ir sugadintų, už tai atsakyti turėtų prieš tai dviračiu naudojęsis žmogus“, - įspėjo Ž. Geleckienė.

Ji pripažino ir tai, kad dviračių stovėjimo aikštelėje kartu su dviračiu, kuriam vietos joje nėra, stovintis žmogus, pagalbos kažin ar sulauktų ir paskambinęs bendruoju pagalbos telefonu. Nors Vilniaus mieste budi dviračių srautą kontroliuojanti komanda, jie ne visada suspėja atlikti paskirtas užduotis.

„Mes turime techninę komandą, kuri važinėja mieste, stebi situaciją ir tuos dviračius jie vežioja iš vienos vietos į kitą. Kur yra perpildyti punktai, jie dviračius perveža į tuštesnius stovus. Priežiūra vykdoma, nors aišku, susidaro piko valandos, kai punktai užsipildo. Tokių situacijų pasitaiko ir kituose pasaulio miestuose. Sudėtinga visus punktus vienu metu aprėpti“, - pripažino Ž. Geleckienė.

Tačiau ji patikino, kad ateityje tokios problemos bus sprendžiamos didinant stotelių ir dviračių skaičių. Kitąmet balandžio 15 dieną turėtų atsirasti 12 papildomų stotelių ir dar 100 dviračių.

„Bus daugiau galimybių dviračius priduoti“, - pripažino.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Rūta Juozapaitytė
(4)
(0)
(0)

Komentarai (0)