Visame pasaulyje žinomi lietuviški lazeriai – kokie jie?  (5)

Šiandien lazerių technologijų kūrimo pramonė yra viena perspektyviausių industrijos sričių. Mūsų šalies gamintojų lazeriai žinomi kaip parametrinių šviesos generatorių gamybos lyderiai, kurie užima daugiau nei pusę šios srities rinkos visame pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvių iškovotos lyderiaujančios pozicijos pasaulio lazerių rinkoje garantuoja ne tik tvirtą ekonominį pagrindą, bet ir skatina nuolat augti ir tobulėti.


Lietuvos lazerių vystymasis

Lietuvos lazerių pramonė daugiausia orientuojasi į įrengimų ir prietaisų moksliniams tyrimams gamybą. Lazerių technologijos mūsų šalyje turi daugiau nei trisdešimties metų patirtį, tai yra viena iš ES, NATO bei Lietuvos mokslo svarbiausių sričių. Gamintojai užsiima parametrinių šviesos generatorių bei kieto kūno lazerių, taip pat ir optinių koreliatorių konstravimu, jų gamyba ir pardavimu. Lietuvoje sukurta produkcija didžiuliais kiekiais keliauja į užsienį: 90 procentų eksportuojama į Vokietiją, JAV bei Japoniją.

Gal atrodo ir kiek paradoksaliai, tačiau lietuviams tapti milžinais lazerių rinkoje padėjo sudėtinga mūsų šalies istorija – Tarybų sąjungos okupacija, kurios metu reikėjo kurti patiems, nepasitelkiant pavyzdžių iš vakarų pasaulio. Dėl to buvo pamatyti dalykai, iš kurių dabar kuriamos naujos lazerių technologijos. Nors tuo metu pasaulyje ir egzistavo pakankamai trumpus impulsus gaminantys lazeriai, tačiau Lietuva jų įsigyti negalėjo – teko eiti nauju, savo keliu. Tarybų sąjungoje buvo gana intensyviai vystoma netiesinės optikos sritis, nagrinėjanti, kaip naudojant skaidrius kristalus vienspalvė lazerių spinduliuotė gali būti paverčiama į skirtingų spalvų šviesą. Lietuvos mokslininkai aktyviai dalyvavo tokiuose tyrimuose ir pamatė, kad naudojant netiesinės optikos pasiekimus galima sukurti puikius derinamos spalvos šviesos šaltinius.


Lazerių pritaikymas pramonėje

Lietuvos įmonės, gaminančios lazerius yra gana unikalios, kadangi jos radosi kaip privačios iniciatyvos, joms nepadėjo nei užsienio investuotojai, nei valstybės dotacijos. Šiandien visame pasaulyje itin aukštas pozicijas užimantys ir pripažinti geriausiais yra daugiaspalviai ultra spartieji lazeriai. Mokslininkai iš viena spalva, dažniausiai tamsiai raudona, šviečiančio lazerio padaro bet kokią, tiek matomą, tiek ir nematomą šviesą. Tokie lietuviški lazeriai taikomi moksliniai tikslais ir pramoniniams tyrimams visame pasaulyje. Naudojantis šiais prietaisais atlikta daug bandymų mikroelektronikoje, kur lazeriu ištiriamos medžiagos, leidžiančios tobulėti kompiuterinėms sistemoms bei saulės baterijoms.

Labai didelė pramonei skirtų lazerių dalis tiek Lietuvoje, tiek ir visame pasaulyje yra naudojama pjaustant metalo lakštus. Jie yra ypač galingi ir perpjauna netgi 2–3 cm storio plieninius lakštus. Šiandien Lietuvoje yra apie 30 lazerinių sistemų, skirtų metalo lakštams pjaustyti. Taip pat labai plačiai naudojamas ir impulsinis lazeris, suvirinantis kietuosius kūnus taškiniu būdu. Tokia įranga ypač intensyviai naudojama odontologijoje ir juvelyrikoje.

Labai greitai pinta ir lazerinė technologija, skirta atlikti ženklinimo ir graviravimo darbus. Tokia gamyba labai lankti, o investicijos į ją nėra didelės. Norint apsisaugoti nuo klastočių, specialiais lazeriniais įrenginiais įrašoma asmens informacija į pasus, vairuotojo pažymėjimus bei kitus asmens tapatybę liudijančius dokumentuose. Lazerinio graviravimo technologija gaminami ir įvairūs antspaudai.


Lazerių pritaikymas medicinoje

Apie 80 skirtingų lazerinių sistemų yra naudojama Lietuvos medicinos įstaigose įvairiose srityse. Čia jos pritaikomos atliekant įvairias kosmetines operacijas, chirurgijoje, gydant odos ligas, atliekant vėžio diagnostiką. Lazerio terapija – tai gydymas, kurio metu probleminės vietos veikiamos negalingais spinduliais. Dėl jos suaktyvėja ląstelių fermentinės sistemos, ima didėti jų biopotencialai ir atsparumas patologiniams poveikiams, stimuliuojama ir gerinama antinksčių veikla, kraujyje pagausėja noradrenalino, aktyvinami įvairūs atsinaujinimo procesai audiniuose. Lazeriai nuskausmina, mažina kraujagyslių tonusą, stimuliuoja imuninius procesus, gerina kraujotaką audiniuose, didina mikrofloros jautrumą antibiotikams, greitina kraujo krešulio susidarymą, didina organizmo atsparumą jonizuojančiai radiacijai.

Taigi, lazerio terapijos metodikos naudojamos įvairiose įprastose ir reabilitacijos klinikose gydant įvairius susirgimus. Tokio gydymo metodikos yra sudarytos remiantis medicinine literatūra bei asmenine klinikine patirtimi. Jos taip pat gali būti panaudotos ir dirbant su nenutrūkstamo režimo raudonaisiais lazeriais. Pagal lazerių galingumą spinduliuojant, jie organizmui nekenksmingi, tačiau pakankamai galingi, kad galėtų aktyvinti įvairius gyvybinius procesus. Įprastai neigiamo poveikio ligoniams jie neturi nebent išskirtiniais atvejais. Tai gali būti nėštumas, alkoholinė intoksikacija, įvairios kraujo ligos, aktyvi tuberkuliozės forma ir pan. Be to negalima naudoti ultravioletinės šviesos, darsonvalizacijos bei induktotermijos.

Paskutiniu metu lazerių kūrimo, panaudojimo ir plėtros srityje iškilo keletas sunkumų, su kuriais susidoroti nelengva. Siekiant inovacijų būtina kurti naujus mokslinius centrus, kurie sujungtų mokslo ir pramonės jėgas, taip pat ir panaudoti Europos Sąjungos skiriamą paramą. Šiuo metu Vilniuje, Saulėtekio slėnyje, yra steigiamas Jungtinis lazerinio medžiagų apdirbimo technologijų centras, kuris  bus ypač svarbus žingsnis plečiant šios pramonės rinką. Nemažai dėmesio ruošiamasi skirti ir vienai iš pačių perspektyviausių sričių – saulės energetikai, kadangi Lietuvoje kuriami lazeriai gali būti pritaikyti ir saulės elementų gamyboje. Tai ypač remia ir ES, skirdama struktūrinių fondų paramą. Artimiausiu metu Lietuvoje planuojama plėsti ir medicininių tyrimų rinkai skirtų lazerių pasiūlą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(25)
(2)
(7)

Komentarai (5)